Τη δέσμευσή του για ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσει από τις αρχές του 2020, ελλειψει δημοσιονομικού χώρου φέτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα».
Τόνισε, ακόμα, ότι η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, από τις 120 δόσεις για όλους ως την αναδιάρθρωση του νόμου Κατρούγκαλου αναφορικά με τους νέους συνταξιούχους. Ακόμα, δεσμεύτηκε για ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήμα χωρίς αναπληρωτές υπουργούς, αναφέροντας ότι θα επιδιώκει μια φορά τον μήνα να βγαίνει από το Μαξίμου και να συμμετέχει σε συζητήσεις με τους πολίτες, προκειμένου να μην χάνει την επαφή με την κοινωνία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα είναι διαφορετική η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών με ανάπτυξη 2% και διαφορετική με 4%, μετά από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. «Θέλουμε να πάρει μπροστά η παραγωγική διαδικασία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και μείωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας για τις αδειοδοτήσεις. «Ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ. Τόνισε ότι η Βουλή δεν θα κλείσει, τον Σεπτέμβριο θα ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και ένα νέο Μεσοπρόθεσμο, ενώ οι μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από το 2020 και όχι ευθύς αμέσως, από το 2019, με δεδομένη και την έλλειψη δημοσιονομικού χώρου. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μετά από ένα διάστημα απόδοσης των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι θα πάει στους Ευρωπαίους, προσθέτοντας ότι μια ισχυρή κυβέρνηση θα μπορεί να διαπραγματευτεί για τα πλεονάσματα.
Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε παράθυρο και για ρύθμιση για επέκταση των 120 δόσεων, ώστε να ενταχθούν κανονικά στη ρύθμιση και οι επιχειρηματίες που φτάνουν σήμερα ως τις 36 δόσεις. Για τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ακόμα δεν έχουν βγει οι διορθωμένες συντάξεις, ενώ παράλληλα στηλίτευσε και το ότι δεν έχουν βγει οι εκκρεμείς 250.000 συντάξεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εικονική πραγματικότητα». Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά.
Ως προς το ασφαλιστικό, είπε ότι είναι λάθος το σκέλος της ανταποδοτικότητας, με γνώμονα το οποίο υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, ενώ αναφέρθηκε και στις επικουρικές συντάξεις. Υπογράμμισε ότι οι σημερινές συντάξεις είναι διασφαλισμένες, αναφέρθηκε, όμως, στις μελλοντικές επικουρικές, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει και ένας κεφαλαιοποιητικός πυλώνας, εν είδει ενός «ατομικού κουμπαρά». «Οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν κινδυνεύουν». Ό,τι μείωση έγινε, έγινε. Στους νέους συνταξιούχους θα ξαναδούμε τον νόμο Κατρούγκαλου», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Επανέλαβε τη δέσμευσή του για καμία μείωση δημοσίων υπαλλήλων. «Θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, εκεί που έχουμε ανάγκη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε πρωτίστως σε προσλήψεις νοσηλευτών, δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, για αναπληρωτές καθηγητές, αλλά και για 1.500 νέους αστυνομικούς. Ως προς τους αστυνομικούς, δεσμεύτηκε εκ νέου για την προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων, ίσως και με τη συνεισφορά ενός μεγάλου ιδρύματος, προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από τους προϊσταμένους. Εν προκειμένω, δεσμεύτηκε για επιλογές νέων γενικών διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες και για μια σχετικά απλή διαδικασία αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητική, αλλά διορθωτική διάθεση. «Η αξιολόγηση θα γίνει με έναν τρόπο που θα υποστηρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το 2014, λόγω της πίεσης της Τρόικα, η αξιολόγηση είχε συνδεθεί στο μυαλό των υπαλλήλων με τις απολύσεις.
«Η ΔΕΗ είναι πολύ προβληματική. Εδώ υπάρχουν ευθύνες πολιτικές και αυτές θα αποδοθούν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ψέγοντας παράλληλα και τη διοίκηση της επιχείρησης. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα πρέπει η νέα διοίκηση να εξυγιάνει την εταιρεία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε παράλληλα για ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ επανέλαβε και την πρόθεσή του για μια νέα συμφωνία με τους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, αλλά περιμένει από αυτούς συνέπεια και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων τους.
Καλός κεντρικός τραπεζίτης ο Στουρνάρας
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «είναι ένας πολύ καλός κεντρικής τραπεζίτης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για θεσμική συνεργασία της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος. «Η εμμονή της κυβέρνησης με τον Διοικητή της ΤτΕ είναι άκρως προβληματική», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολύ καλή θεσμική συνεργασία.
Βενιζέλος, Αβραμόπουλος και Πικραμμένος
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και για τη Φώφη Γεννηματά, δήλωσε τον μεγάλο σεβασμό του, θυμίζοντας ότι όλοι μαζί ήταν στην επόμενη κυβέρνηση, χωρίς πάντως να σχολιάσει την ουσία της απόφασης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τόνισε ότι τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβουν μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, στο τέλος Οκτωβρίου. Για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τόνισε ότι επιτέλεσε τα καθήκοντά του με ακεραιότητα και βρέθηκε απολογούμενος στη Βουλή να δακρύζει, επειδή κάποιοι τον ενέπλεξαν στην υπόθεση της Νοβάρτις. «Η πολιτική διάσταση της Νοβάρτις είναι μια σκευωρία», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
«Το ανάχωμα στην ακροδεξιά είναι η μετριοπαθής κεντροδεξιά ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή του να μην είναι στην επόμενη Βουλή τόσο το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και η Χρυσή Αυγή. Τόνισε, τέλος, ότι δεν θα πάει σε ντιμπέιτ μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά μόνο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε παράλληλα τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι του χρεώνει πράγματα που δεν έχουν πει και προσέθεσε ότι αυτή η τακτική τιμωρήθηκε στις 26 Μάϊου. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι ο συνομιλητής του θα είναι η κοινωνία, εστιάζοντας σε διαδραστικές συζητήσεις με τους πολίτες, με έναν διττό στόχο: να απαντήσει αφενός στο ερώτημα πώς μπορεί να επιτευχθεί η ισχυρή ανάπτυξη και αφετέρου να τονίσει ότι και στις 7 Ιουλίου θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν. «Τους ζητώ να έρθουν και να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Καμία ψήφος χαμένη», είπε για τους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης.
Σεμνότητα μετά τις εκλογές
Μιλώντας για τη νέα του κυβέρνηση, συνέστησε σε όλους «σεμνότητα». «Δεν πρόκειται να ανεχθώ μετά τις εκλογές καμία αλαζονεία. Όσο ισχυρότερη είναι εντολή που θα πάρουμε, τόσο πιο σεμνοί θα πρέπει να είμαστε», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα ότι όλοι οι βουλευτές έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής, ενώ προσέθεσε ότι θα είναι μια κυβέρνηση ούτε πολύ μικρή ούτε πολύ μεγάλη. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του για τον μη διορισμό αναπληρωτών υπουργών, υπογραμμίζοντας ότι και οι νέοι υπουργοί θα αξιολογούνται αυστηρά.
Θέλω κάθε μήνα, μια φορά το μήνα, να βρίσκομαι σε ένα σημείο της Ελλάδας και να κάνω συζητήσεις με τους πολίτες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πόσο επιρρεπής είναι ένας πρωθυπουργός να χάσει την επαφή με την κοινωνία. «Είναι χρέος μου να διαλέξω και συνεργάτες που δεν είναι κόλακες», είπε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθηση που της αναλογεί
«Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αλλά και των άγραφων κανόνων της καλής γειτονίας. Θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση και με αυτοπεποίθηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος για τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. «Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθηση που της αναλογεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έστειλε νέο μήνυμα συμμόρφωσης και στην Αλβανία, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική, αν δεν επιδείξει σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Ακόμα, αναφέρθηκε σε κινήσεις ανάδειξης της ελληνικότητας της Μακεδονίας περιγράφοντας, ευρύτερα, το πλαίσιο μιας ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής με αυτοπεποίθηση.
Πηγή: reader.gr