Ειδήσεις και διλήμματα προέκυψαν από τον διαλογο που είχε ο πρωθυπουργός σε Καστελόριζο και Χάλκη με τους πολίτες που έσπευσαν να τον συναντήσουν. Το γεγονός ότι προ ημερών στο ακριτικό Καστελόριζο βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ν.Δ βοήθησε να γίνει ακόμα και έμμεση αντιπαράθεση προγραμμάτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι της ανάπτυξης με διάχυση των οφελών όλους, σε συνδυασμό ε την κοινωνική δικαιοσύνη και την εργασιακή ασφάλεια. Επιπλέον είναι και ένας δρόμος που ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα. Ο άλλος δρόμος -του Κυριάκου Μητσοτάκη- είναι ο δρόμος που ευνοεί τη διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα, που ευνοεί τις φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς, για εκείνους που αποφεύγουν τη φορολόγηση με τις offshore και με την άρνηση των ελέγχων. Έφερε ως παράδειγμα τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των φόρων των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και την αντίστοιχη μείωση στα μερίσματα. Υποστήριξε ότι αυτές οι εξαγγελίες μεταφράζονται σε 1,5 δισ. ευρώ, όσο όλο το πακέτο που παρουσίασε ο ίδιος στο Ζάππειο. Αυτό το κενό θα καλυφθεί από μειώσεις δαπανών, που μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Εάν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση προ κρίσης και εντέλει θα κληθεί το ΔΝΤ ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα.
Καθώς η συνομιλία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων εξελίχθηκε σε αυθόρμητη λαϊκή συνέλευση, ένας πολίτης ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν πέρασε το μήνυμά του και υπήρξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «μετά από τρία δύσκολα χρόνια υπήρξε δυσαρέσκεια από πολίτες που κατάλαβαν μεν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ωστόσο ήθελαν το αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια να έλθει πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο, και αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε στην κάλπη».
Συνέχισε λέγοντας ότι το δίλημμα των εθνικών εκλογών υπερβαίνει ακόμη και την καταμέτρηση των κομματικών δυνάμεων που έγινε στις ευρωεκλογές. «Ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί ή δεξιοί, οι πολίτες στις 7 Ιουλίου θα κληθούν να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα της χώρας, η ψήφος δεν είναι μόνο ιδεολογική, αφορά το αύριο του τόπου και των παιδιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ακολούθως δεσμεύτηκε «να προχωρήσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα και όχι ο καθένας να προσπαθεί να διασωθεί μόνος του. Όλοι πρέπει να έχουμε μέρισμα από τους καρπούς των κόπων μας…». Σημείωσε ότι πριν τις ευρωεκλογές είχε προειδοποιήσει και είχε ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για το πακέτο των θετικών μέτρων που αμέσως μετά κάποιοι έσπευσαν να τα αμφισβητήσουν.
Συμπυκνώνοντας και απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτών σημείωσε: «Θέτουμε το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη το μήνυμα των ευρωεκλογών. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό και αφορά την ζωή και το μέλλον μας». Έστειλε δε, το αισιόδοξο μήνυμα ότι «το πρωί τις 7ης Ιουλίου, η κάλπη θα είναι άδεια και θα την γεμίσουμε εμείς με την ψήφο μας».
Σε ερώτημα ψηφοφόρου γιατί δεν πέρασε επικοινωνιακά το μήνυμα πριν τις ευρωεκλογές και σε τι βοηθά η επίσπευση των εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η προκήρυξη των εκλογών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν θέμα σεβασμού της δημοκρατίας. Όσο για την επικοινωνία απάντησε ότι «σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, -και είχα πολλές στην προηγούμενη τετραετία-, άντλησα δύναμη όχι από την επικοινωνία, άλλωστε ποτέ δεν είχαμε σχέση με τους ιδιοκτήτες των ισχυρών ΜΜΕ, αλλά από την κρίση του ελληνικού λαού. Είχα την εντιμότητα να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό και να έχω απευθείας επικοινωνίας και μαζί πήραμε τις κρίσιμες αποφάσεις. Το ίδιο κάνω και τώρα, δεν θα κρυφτώ λέγοντας ότι θα περιμένω να ωριμάσουν οι συνθήκες και να κερδίσω μερικούς μήνες. Κανένα επικοινωνιακό κέντρο δεν συγκρίνεται με την κρίση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όταν πρέπει να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του».
Ο διάλογος με τους πολίτες
Η συνομιλία ξεκίνησε με τις αναφορές των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, του εκπροσώπου των ξεδοδοχουπαλλήλων, των ιδιοκτητών ταξί, των ξεναγών. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου σημείωσε την ικανοποίησή του για την υπογραφή τριών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που αφορούν τομείς του τουρισμού καθώς επίσης και για τα επιδόματα ανεργίας που καλύπτουν τους εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των κλάδων σημείωσαν την ικανοποίησή τους από τους ελέγχους που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ζήτησαν μάλιστα να αυξηθούν γιατί μόνο έτσι περιορίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επ’ αυτού ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 150 ακόμη υπαλλήλων.
Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ταξί αναφέρθηκε στην καλή σχέση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και αναφέρθηκε στο πλήγμα για τα ταξί αλλά και για τα φορολογικά έσοδα, ΙΧ και τα βανάκια. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επ’ αυτού τις πιέσεις που ασκούσαν ισχυρά λόμπι που ενημέρωναν την τρόικα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και αυτή πίεζε την κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος των ΚΑΠΗ Ρόδου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί «μας βοηθάτε να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας». Ο εκπρόσωπος των Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την εργασιακή αποκατάσταση πολλών συναδέλφων» είπε ότι «θα πρέπει να μπει φραγμός στον οδοστρωτήρα του νεοφιλελευθερισμού».
Τέλος το λόγο πήρε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που, όπως ανέφερε, ήταν επιτηρήτρια για να δώσει το μοναδικό παιδί του Καστελόριζου εισαγωγικές εξετάσεις. Και πρόσθεσε: «Ρώτησα τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήλθε στο Καστελόριζο εάν εμείς οι αναπληρωτές θα προσληφθούμε με βάση το προσοντολόγιο και μου απάντησε ότι “θα γίνει γραπτός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ”. Εσείς τι λέτε;». Ο κ. Τσίπρας απαντησε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων με το προσοντολόγιο και δεν θα αλλάξει. Η εκπαιδευτικός επέμεινε, «αν η επόμενη κυβέρνηση, αν είναι του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να το αλλάξει;». Για το θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τα χέρια λέγοντας «γι’ αυτό δεν μπορώ να κάνω κάτι, βοηθήστε να μην αλλάξει».