Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30.
Η συνεδρίαση, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε ως θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της τουρκικής προκλητικότητας.
Η ανακοίνωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ προκαλεί όπως είναι λογικό ανησυχία. Σε συνδυασμό με τη σχεδόν επιβεβαιωμένη γεώτρηση που κάνουν οι Τούρκοι με το γεωτρύπανο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ., “μυρίζει” κλιμάκωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Militaire.gr, ωστόσο, στη συνεδρίαση τού το Συμβούλιο ΚΥΣΕΑ δεν θα λάμβανε οποιαδήποτε απόφαση στην οποία θα μπορεί να δοθεί τέτοια ερμηνεία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση εκτίμησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και δεν επρόκειτο να λάβει καμία απόφαση για λήψη οποιουδήποτε στρατιωτικού μέτρου, πλην όσων έχουν ήδη ληφθεί. Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία επιθυμεί την κλιμάκωση και ψάχνει αφορμή για να την επιτύχει. Δεν θέλει να τη “χρεωθεί’ και για αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει “διαφημίσει” τη γεώτρηση που φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει κάνει.
Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία από τη μία καλεί την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική της στάση αλλά από την άλλη μιλά για “ΑΟΖ, την οποία αξιώνει η κυπριακή δημοκρατία”.
Με λίγα λόγια: αν ο Ερντογάν επιθυμεί να κλιμακώσει, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη αλλά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το λάθος του 1996 και να δοθεί η ευκαιρία πρόκλησης κρίσης.