Μέτρα σε δύο επίπεδα κατά της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της εισβολής στην ΑΟΖ, διεκδικεί η Λευκωσία, στη βάση έντονων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ”, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διεκδικεί αφενός πολιτικά και διπλωματικά μέτρα, στο επίπεδο των Συμπερασμάτων που θα εκδώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών για τη διεύρυνση. Αφετέρου, η κυπριακή Κυβέρνηση διεκδικεί νομικά μέτρα, στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, στις 20-21 Ιουνίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τους ομολόγους του όπως τα τρία βασικά ντοσιέ της Τουρκίας, δηλαδή τα ενταξιακά κεφάλαια, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και το ζήτημα των θεωρήσεων διαβατηρίων διασυνδεθούν ευθέως και με τον τερματισμό των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στη κυπριακή ΑΟΖ.
Να σημειώσουμε ότι τα εν λόγω τρία ντοσιέ είναι ήδη στο ψυγείο λόγω της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία. Ωστόσο, ενδεχόμενο πάγωμά τους και σε σχέση με τη κυπριακή ΑΟΖ, θα έχει τη δική του προστιθέμενη αξία, καθώς για να προχωρήσουν τα εν λόγω ντοσιέ δεν θα αρκεί η επαναφορά του κ. Ερντογάν στο κράτος δικαίου, αλλά θα πρέπει να τερματίσει και τις έκνομες δραστηριότητες στη κυπριακή ΑΟΖ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το ζήτημα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, (που απαιτεί ο Ερντογάν καθώς θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Ευρώπη, αγγίζοντας τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως), θα προϋποθέτει και τον τερματισμό κάθε έκνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτά λοιπόν τα μέτρα επιδιώκεται να τοποθετηθούν στα Συμπεράσματα της διεύρυνσης, για τη Τουρκία τα οποία θα εκδοθούν αύριο. Σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο που απεκάλυψε ο “Φ”, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκείτο να δηλώσει έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα προς τη Τουρκία, ενώ η Λευκωσία πιέζει ώστε το τελικό κείμενο περνά από τη θεωρία, στη πράξη.
Το δεύτερο πλαίσιο από το οποίο η Λευκωσία επιθυμεί τη λήψη μέτρων, είναι το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα λάβει χώρα τη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη. Διεκδικεί όπως δοθούν όροι εντολής προς το Συμβούλιο ώστε να εξεταστούν στοχευμένα νομικά μέτρα, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει αμέσως τις έκνομες δραστηριότητές της. Πρόκειται για μέτρα κατά εταιριών ή/και προσώπων που εμπλέκονται στις έκνομες δραστηριότητες στη κυπριακή ΑΟΖ. Να διευκρινίσουμε ότι αυτή είναι η αποκλειστική διαδικασία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λήψη νομικών μέτρων, μέσω εξουσιοδότησης από Σύνοδο Κορυφής προς το Συμβούλιο προκειμένου να εξεταστούν νομικά μέτρα που θα έχουν κλιμακωτό χαρακτήρα. Όπως έγινε στη περίπτωση της Ρωσίας για το Ουκρανικό.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της αίθουσας του Συμβουλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους ομολόγους του να περάσουν από τη θεωρία στη πράξη, ενώ τους επεσήμανε ότι τα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν. Η Άγκυρα, ανέφερε, έχει προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, ανακοινώνοντας την πρόθεση να αποστείλει και δεύτερο ερευνητικό πλοίο, ίσως και εντός τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ όπου δραστηριοποιούνται ευρωπαϊκές εταιρείες. Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης.
Όπως πληροφορείται ο “Φ”, στήριξη στη Κύπρο εξέφρασε η Ιταλία, λέγοντας ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να έχει αφηρημένη έννοια, αλλά ότι θα πρέπει να καταστεί συγκεκριμένη. Για συγκεκριμένη αντίδραση μίλησε και η Γαλλία. Μέτρα ζήτησε η Αθήνα, σημειώνοντας ότι εάν η Τουρκία δεν κληθεί να καταβάλει κόστος, τότε θα προχωρήσει και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως να επεκταθεί και προς την Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ να απαντήσει στις τουρκικές παράνομες ενέργειες με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, και επεσήμανε ότι το θέμα θα εξεταστεί από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20-21 Ιουνίου.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη που δεν ευνοεί στη παρούσα φάση τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Στη κατηγορία αυτή εντάσσεται η Βρετανία, η οποία πάντως σήμερα ανέφερε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε μέτρα. Πίσω από τους Βρετανούς βρίσκεται μια μικρή ομάδα χωρών, που επιδιώκουν απλώς φραστική κλιμάκωση των υποδείξεων προς τη Τουρκία, χωρίς όμως τη λήψη μέτρων εναντίον της Άγκυρας. Όπως μάλιστα πληροφορείται ο “Φ”, παράξενη στάση τηρεί και η Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ-η οποία σημειώνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έναντι της Τουρκίας, κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την αποστολή της Λευκωσίας. Επισημαίνεται ότι η λήψη μέτρων απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών και δεν μπορεί να αποφασισθεί μονομερώς από τη Λευκωσία.
Το θέμα των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καθώς και της διεύρυνσης θα βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Τα Συμπεράσματα της διεύρυνσης για τη Τουρκία συζητήθηκαν εκτενώς στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, όπου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Αιμιλίου κατέθεσε τις θέσεις της Λευκωσίας.
Πηγή: philenews.com.cy, Φιλελεύθερος Κύπρου