Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο συμπερασμάτων, οι «28» αναμένεται να προειδοποιήσουν την Άγκυρα ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο», προσθέτοντας ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Κύπρος -κατά το συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο-, προειδοποίησε πως δεν θα διστάσει να παίξει το χαρτί του βέτο. Δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» τη λήψη αποφάσεων αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά στη γεώτρηση που φέρεται να έκανε το «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.
Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στο προσχέδιο δήλωσης που θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό Αθήνα και Λευκωσία ως προς τα μέτρα στα οποία θα πρέπει να καταλήξει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου.
Σε σχέση με τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018, η πρόταση που θα παρουσιαστεί στους 28 ηγέτες των κρατών μελών θα περιλαμβάνει και λήψη μέτρων σε ζητήματα τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε που αφορούν στη διακίνηση κάποιων τουρκικών προϊόντων.
Πηγές από το Λουξεμβούργο, μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, έκαναν λόγο για θετικό κλίμα στα ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έντονες αντιδράσεις, απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά, από Γαλλία – Ιταλία και την Επίτροπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών φαίνεται να προχώρησαν σε μια προεργασία μπλοκαρίσματος ζητημάτων τελωνειακής ένωσης, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. Στη Σύνοδο θα διαφανεί και το κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του θα ασχοληθεί και με ζητήματα νομικής υφής, όπως τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς της Κύπρου.