Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα κληθούν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει στις Βρυξέλλες, να πάρουν θέση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα µέσα σε πιεστικές συνθήκες (τουρκική «γεώτρηση» δυτικά της Πάφου) που δεν αφήνουν περιθώρια καθυστερήσεων. Αθήνα και Λευκωσία προσβλέπουν σε µια αρκούντως σκληρή (για να µπορεί να λογιστεί και ως αποτρεπτική) ευρωπαϊκή στάση, αξιολογώντας προφανώς ως θετική την απόφαση του Συµβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ να καλέσει τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριµένες εισηγήσεις για τη λήψη κατάλληλων µέτρων εναντίον της Τουρκίας.
Παράλληλα, η διεθνής αποµόνωση της Τουρκίας δείχνει να επιτείνεται. Επικαλούµενο πηγές µε άµεση γνώση των εξελίξεων, το αµερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε τα βασικά σενάρια των κυρώσεων µε τις οποίες οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πλήξουν την Αγκυρα, εάν η τελευταία προχωρήσει κανονικά στην παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήµατος S-400, όπως έχει εξαγγείλει.
Το δημοσίευμα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η τουρκική λίρα ξεκίνησε να “βυθίζεται”, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 1,5% μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Μία εξέλιξη άκρως δυσμενής για το τουρκικό νόμισμα και την εγχώρια οικονομία συνολικότερα, καθώς τον τελευταίο μόνο χρόνο έχει χάσει το 22% της αξίας του.
Παρά το γεγονός ότι οι S-400 αποτελούν εδώ και καιρό “κόκκινο πανί” στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και οι Αμερικανοί εντείνουν τις πιέσεις όσο πλησιάζει ο Ιούλιος και η προγραμματισμένη παράδοση του ρωσικού συστήματος, ο ίδιος ο Ερντογάν μοιάζει να αδιαφορεί και να τραβάει το σκοινί όλο και πιο προκλητικά. “Θέλουν να δουν την Τουρκία όπως παλιά. Μια Τουρκία που ζητά χάρες από το ΔΝΤ” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις.
Αναφερόµενο σε όσα θα µπορούσαν να ακολουθήσουν από την ευρωπαϊκή πλευρά, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σηµειώνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ότι «η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για µέτρα πολιτικής και οικονοµικής φύσης, συµπεριλαµβανοµένων της προενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαµβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου», ενώ επισηµαίνει ότι «η ΕΥΕ∆ θα εξετάσει παράλληλα στοχευµένα µέτρα που εµπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ενωσης». Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, µίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ για «µια σηµαντική διπλωµατική επιτυχία, αποτέλεσµα συστηµατικής προσπάθειας και συνέργειας µε την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα», που «στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό µήνυµα ότι η παράνοµη συµπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος».
Ο κ. Κατρούγκαλος είχε, µάλιστα, χθες τηλεφωνική συνοµιλία και µε τον σύµβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, στον οποίο έθεσε το ζήτηµα των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραµµίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το µήνυµα της διεθνούς κοινότητας για τον τερµατισµό τους. «Η καλύτερη αποτροπή, η πιο ισχυρή, είναι η ενότητα του έθνους. Αυτό είναι το µήνυµα που πρέπει να περνάµε κάθε µέρα» δήλωσε, επίσης στην ΕΡΤ, ο τοµεάρχης Εξωτερικών της Ν∆, Γιώργος Κουµουτσάκος, σηµειώνοντας µάλιστα µε νόηµα ότι η Ελλάδα διαθέτει «Ενοπλες ∆υνάµεις που έχουν ρόλο».
Η αντίδραση Ερντογάν
Στον αντίποδα, ωστόσο, η Αγκυρα από την πλευρά της εµφανίζεται να επιµένει, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, ενώ ειδικά το τελευταίο διάστηµα είχε επιδοθεί και σε σκληρό παρασκηνιακό λόµπινγκ εντός και εκτός συνόρων, στην προσπάθεια να προωθήσει ως «νόµιµες» τις κινήσεις της στα µάτια των Ευρωπαίων. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, αρµόδιου για την Ευρώπη, Φαρούκ Καϊµακτσί, ο οποίος διεµήνυσε ότι η ΕΕ δεν έχει καµία αρµοδιότητα να εµπλέκεται στα Ελληνοτουρκικά. Περισσότερο εριστικός, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εµφανίστηκε να διακηρύττει στο πλαίσιο οµιλίας του στην Τραπεζούντα ότι «οι τουρκικές Ενοπλες ∆υνάµεις έχουν πάρει τη θέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο» απέναντι σε όλους εκείνους που «µερικές φορές κάνουν τους µάγκες» στην Τουρκία.
Περίπου την ίδια ώρα, ο υδρογραφικός σταθµός της Αττάλειας θα εξέδιδε ακόµη µία οδηγία προς ναυτιλλοµένους (NAVTEX), από εκείνες (τις όµως συχνά ανυπόστατες) που συνηθίζει, για άσκηση µε πραγµατικά πυρά µεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου στις 20 Ιουνίου (την ηµέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, υπενθυµίζουµε). Είναι προφανές -είτε η πλευρά Ερντογάν θέλει να το παραδεχθεί είτε όχι- ότι η Τουρκία οδεύει προς τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη υπό το βάρος πλήθους πιέσεων και µε πολλά ανοιχτά µέτωπα. Σε αυτό το πλαίσιο θα µπορούσαν ίσως να ενταχθούν και οι φαινοµενικά πιο «ήπιες» δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες από την Αγκυρα και το βήµα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαµηνύοντας ότι το µόνο πράγµα που επιθυµεί η τουρκική ηγεσία είναι έναν δίκαιο διαµοιρασµό του φυσικού αερίου, που µε τη σειρά του θα ενισχύει την ευηµερία και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
ΠΗΓΗ: news247.gr, ethnos.gr