Σε άμεσο κίνδυνο για βαρύ πρόστιμο ή ακόμα και άμεση αλλαγή του ενημερωτικού προγράμματός τους βρίσκονται έξι τηλεοπτικοί και έξι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι περισσότεροι της Αττικής, μεταξύ αυτών οι τηλεοπτικοί Kontra, Action 24 και A. Epsilon και οι ραδιοφωνικοί News 247, Θέμα 104,6, Athens Voice, αλλά και το Κόκκινο Πάτρας.
Αύριο, Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των σταθμών θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ενδεχομένως να κληθούν να διακόψουν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές λίγο μετά τις εκλογές, ανατρέποντας κάθε προγραμματισμό.
Οι σταθμοί εγκαλούνται σε μια επιχείρηση – “σκούπα” από το ΕΣΡ, το οποίο επικαλούμενο διάταξη προ δωδεκαετίας (3592/2007) ελέγχει τους σταθμούς για «φυσιογνωμία προγράμματος»: εάν δηλαδή η επιλογή «ενημερωτικός» ή «μη ενημερωτικός σταθμός», που δήλωσαν αποκλειστικά, σε συγκεκριμένη προθεσμία, το 2007, επί υπουργίας Θ. Ρουσόπουλου, κυβέρνησης Καραμανλή, τηρείται ακόμη σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, όταν έχουν έρθει τα πάνω κάτω όχι μόνο στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό τοπίο, αλλά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, σε όλη τη χώρα.
Η σαρωτική κίνηση του ΕΣΡ επιχειρεί να επιστρέψει το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τοπίο της Περιφέρειας Αττικής στο 2007, δηλαδή στο επιχειρηματικό μοντέλο που είχε επιλεγεί από τους τότε επενδυτές, 12 χρόνια πριν, σε άλλες συνθήκες και με άλλα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό, υπονομεύονται όχι μόνο οι επενδύσεις της τελευταίας δωδεκαετίας -μάλιστα δύσκολες επενδύσεις στην ενημέρωση- αλλά υπονομεύονται και οι επενδυτικές προοπτικές, σε μια περίοδο που η μιντιακή αγορά φαίνεται να προσελκύει κεφάλαια.
Η επιχείρηση – «σκούπα» του ΕΣΡ γίνεται ακόμη πιο προβληματική, καθώς εκκρεμεί η νόμιμη αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και των ραδιοφωνικών σταθμών, με ευθύνη του ίδιου του ΕΣΡ. Η προκήρυξη νόμιμων αδειών θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την εξέλιξη της αγοράς, σε σταθερό περιβάλλον, με όρους τού σήμερα και προοπτικές για επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Τον δρόμο έχει δείξει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας πριν από ένα χρόνο.
Ο κίνδυνος να μείνει ανολοκλήρωτη η ρύθμιση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού πεδίου, παγώνοντας στη φάση των εθνικής εμβέλειας αδειών, είναι ορατός: θα διαμορφωθεί έτσι ένα απολύτως ρυθμισμένο «κέντρο», σε αντίστιξη με μια απολύτως άναρχη περιφέρεια. Συν ένα άναρχο ραδιοφωνικό τοπίο. Το ΕΣΡ δεν δείχνει προθυμία, ενώ εάν η Ν.Δ. καταφέρει να είναι η επόμενη κυβέρνηση, δεν πρόκειται να εντάξει στις προτεραιότητές της ένα τέτοιο στόχο.
Έτσι, τα «μπαλώματα» και οι πρόχειρες λύσεις από το ΕΣΡ μπορεί να γίνουν ο τρόπος «ρύθμισης» της περιφέρειας, να πέφτουν επί δικαίους και αδίκους και με αυτό τον τρόπο να διαφυλάσσονται επίσης τα συμφέροντα, π.χ. στη διαφημιστική πίττα, των αδειοδοτημένων μεγάλων καναλιών που καταβάλλουν τίμημα.
Πηγή: Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ – ΑΥΓΗ