Τα υπό εκκόλαψη μέτρα της Ε.Ε. για την Τουρκία, που συμφωνήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να διαμορφωθούν, δεν φαίνεται να πτοούν το καθεστώς Ερντογάν, που προχωρά στην υλοποίηση των σχεδιασμών του από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξαν εξαγγελίες από τουρκικής πλευράς για τα επόμενα βήματα λίγες ώρες πριν την οριστικοποίηση του κειμένου των Συμπερασμάτων από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
https://twitter.com/KGlafkos/status/1141765791676882944?s=20
Η Άγκυρα έχει διαμορφώσει σκηνικό στο οποίο θα επιχειρήσει να σύρει Ελλάδα, Κύπρο κι άλλους παίκτες της περιοχής. Με βάση τα δεδομένα που μέχρι στιγμής διαμορφώνονται, το τουρκικό σχέδιο με τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής: Πρώτο, το γεωτρύπανο «Πορθητής», το οποίο έχει εισβάλει ανενόχλητα στην κυπριακή ΑΟΖ στις 4 Μαΐου, έχει εδώ και δέκα περίπου ημέρες αρχίσει γεώτρηση, 36 ν.μ. από τις δυτικές ακτές της Κύπρου. Παρά τις δυσκολίες, τεχνικές κατά κύριο λόγο, το τρυπάνι ξεπέρασε τις 3.000 μέτρα. Ο «Πορθητής» θα παραμείνει μέχρι και το τέλος Ιουλίου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, μετά από παρεμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς εταιρείες, τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες.
Λίγες μέρες προηγουμένως αποχώρησε και άλλη ξένη εταιρεία που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο. Δεύτερο, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», έχει ξεκινήσει κατευθυνόμενο προς τον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, νοτιοανατολικά του νησιού. Και στις δυο περιοχές έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες από το «Μπαρμπαρός» ως εκ τούτου τίποτε δεν γίνεται στην τύχη. Γεωτρήσεις γίνονται και θα γίνουν όπου υπάρχουν σεισμικά στοιχεία.
Και υπάρχουν σεισμικά στοιχεία για πολλές περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ και νοτίως του νησιού. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, δεν αποκλείεται το «Μπαρμπαρός» να σταλεί και στην περιοχή του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες. Σε αυτή την περίπτωση πολλά θα κριθούν από την αντίδραση της Αθήνας. Σημειώνεται συναφώς ότι το «Μπαρμπαρός» τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκεται νοτίως της Λεμεσού και συνηθίζει να φθάνει μέχρι και 20 ναυτικά μίλια ανοικτά του κόλπου της πόλης.
Ο σχεδιασμός, πάντως, της Τουρκίας είναι να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και σε «αμφισβητούμενες» περιοχές της Ελλάδος.