Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αρχαιοελληνικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης, σημειώνει το Reuters. Η μόλυνση του αέρα και η όξινη βροχή προκαλούν διάβρωση στα μάρμαρα, ενώ ακραία φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι καταρρακτώδεις βροχές δημιουργούν δομικά προβλήματα στους ελληνικούς θησαυρούς, όπως τονίζουν επιστήμονες.
Παρότι ο λόφος της Ακρόπολης είναι ο καλύτερα συντηρημένος αρχαιολογικός χώρος της χώρας, υπάρχουν ενδείξεις πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τα μνημεία του.
«Είναι μεγαλύτερη η διάβρωση σε σχέση με το παρελθόν», τονίζει στο πρακτορείο ειδήσεων η Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.
Για δεκαετίες, έχουν γίνει προσπάθειες συντήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της. Από το 1970 οι προσπάθειες έχουν ενταθεί, όμως, όπως σημειώνεται, στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.
«Κάθε χρόνο, έχουμε περισσότερες περιπτώσεις. Δίνουμε περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουμε τα τείχη των αρχαίων πόλεων που δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο παρελθόν», σημείωσε η κ. Βλαζάκη.
Η Αθήνα την τελευταία δεκαετία έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό από πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Το 2007 η φωτιά στην Πελοπόννησο έθεσε σε μεγάλο την αρχαία Ολυμπία, υπενθυμίζει το πρακτορείο.
Ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής στην Ακαδημία Αθηνών, τόνισε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ολοένα και συχνότερα, ενώ οι ξαφνικές αλλαγές καιρού επηρεάζουν τα μνημεία.
Όπως τόνισε στο Reuters, η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει πιο αποτελεσματικά τα μνημεία της και να αναπτύξει ένα σύστημα ελέγχου που θα παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση κάποιου ακραίου καιρικού φαινομένου.