Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, βρίσκονται στο έλεος του καύσωνα. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες αναζήτησαν δροσιά στα σιντριβάνια, τους ποταμούς και τις λίμνες από το Παρίσι έως το Μόναχο, καθώς ο υδράργυρος παραμένει κολλημένος άνω των 35 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα, σε περιοχές της νότιας Γαλλίας και της Ισπανίας τα θερμόμετρα δείχνουν πάνω από 40 βαθμούς.
Στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, οι υπεύθυνοι προσέφεραν στα πρωτεύοντα θηλαστικά παγωμένες μπανάνες και την ίδια ώρα στους βουλευτές στο κρατίδιο της Έσσης επετράπη να φορέσουν βερμούδες στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ στο Βρανδεμβούργο, στην ανατολική Γερμανία, η αστυνομία ανήρτησε στο Twitter τη φωτογραφία ενός άνδρα, τον οποίο σταμάτησαν, επειδή οδηγούσε ένα σκουτεράκι ολόγυμνος, φορώντας μονάχα το κράνος του.
https://twitter.com/PolizeiBB/status/1143759621380890625?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1143759621380890625&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Fi-evdomada-tis-kolasis-sto-eleos-toy-kaysona-i-eyropi-thermokrasies-rekor-sti-germania.7466063.html
Στο Μόναχο, επτά ζώνες στην πόλη, έχουν οριστεί ως περιοχές όπου επιτρέπεται ο γυμνισμός.
Μάλιστα η διαμάχη αναζωπυρώνεται: οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να κάνουν ηλιοθεραπεία topless στους δημόσιους χώρους;
Η αντιπαράθεση, γράφει σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Οι υπάλληλοι μιας εταιρείας ασφαλείας, που έχει προσλάβει ο δήμος, ζήτησαν από γυναίκες που απολάμβαναν ξαπλωμένες τον ήλιο με το στήθος τους γυμνό, στις όχθες του ποταμού Ίσαρ, να καλυφθούν. Εκείνες αρνήθηκαν να το κάνουν.
Μάλιστα, είχαν τη στήριξη κι άλλων γυναικών που ήταν παρούσες κι οι οποίες στη συνέχεια έβγαλαν τα ρούχα τους σε μια κίνηση «αλληλεγγύης». Το προσωπικό ασφαλείας κάλεσε την αστυνομία, η οποία, με τη σειρά της, υπενθύμισε, μάταια, ότι απαγορεύεται να γδύνεται κανείς τελείως σε δημόσιους χώρους, με εξαίρεση τις επίσημες περιοχές των γυμνιστών.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), η θερμοκρασία στο Κόγεν στο σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας ανήλθε στους 38,6 βαθμούς Κελσίου, κάτι που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, καταγράφοντας ένα νέο ρεκόρ για τον Ιούνιο. Η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε ποτέ καταγραφεί στη Γερμανία το συγκεκριμένο μήνα ήταν στις 27-28 Ιουνίου του 1947, όταν η θερμοκρασία στο Μπουχλερτάλ στα δυτικά, είχε φτάσει τους 38,5 βαθμούς Κελσίου.
Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την DWD η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες μέρες, αφού, λόγω της άπνοιας και της υγρασίας, το θερμόμετρο θα αγγίξει και τους 43 βαθμούς Κελσίου! Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα ήταν 40,3 βαθμοί Κελσίου.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που έχει προκληθεί στον πληθυσμό, είναι δημοσίευμα της ταμπλόιντ Bild προσέφερε, στον ιστότοπό της, στους αναγνώστες της συμβουλές για το πώς να παραμείνουν δροσεροί. Μεταξύ άλλων, τους συνέστησε να βάλουν το πάπλωμά τους στον καταψύκτη προτού πέσουν για ύπνο, να κοιμούνται με μια θερμοφόρα, που θα την έχουν γεμίσει με παγωμένο νερό και να αποφεύγουν το αλκοόλ.
ΓΑΛΛΙΑ
Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο των σχολείων για την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, επιβλήθηκαν απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και η Λυόν, προκειμένου να περιοριστεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος στην ατμόσφαιρα λόγω του καύσωνα.
Οι γαλλικές αρχές είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής της Γαλλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίεας, France Meteo, δήλωσε ότι η θερμοκρασία ρεκόρ των 44,1 βαθμών που είχε καταγραφεί στο φονικό καύσωνα του 2003, πιθανότατα φέτος “θα απειληθεί”. Ήδη, το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές κινείται ανάμεσα στους 40 και 42 βαθμούς Κελσίου.
Ο καύσωνας έχει δείξει ήδη τις άγριες διαθέσεις του στους Γάλλους, αφού έσπασαν δύο πολυετή ρεκόρ. Αυτά της υψηλότερης θερμοκρασίες σε ορεινή περιοχή, καθώς και η “μικρή” θερμοκρασία στη Νίκαιο, που κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν έπεσε κάτω από τους 26 βαθμούς.
ΙΤΑΛΙΑ
Το θερμόμετρο έχει ήδη αγγίξει τους 43 βαθμούς και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί την Πέμπτη. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για μεγάλα αστικά κέντρα που είναι ταυτόχρονα και σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ρώμη και η Φλωρεντία. Ο “συναγερμός” επεκτείνεται σε 16 επιπλέον πόλεις την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων το Μιλάνο, η Νάπολη και η Βενετία.
Στο Βατικανό, οι πιο ηλικιωμένοι πιστοί παρακολούθησαν την εβδομαδιαία ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου από τις μεγάλες οθόνες που είχαν εγκατασταθεί σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που σαρώνουν τη Ρώμη. Όσοι παρέμειναν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προστατεύτηκαν από τον καυτό ήλιο κρατώντας ομπρέλες. «Όλα είναι θέμα πίστης. Νομίζω ότι είναι υπέροχο που τόσοι πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ με αυτόν τον ήλιο, αυτήν την ώρα, για να δουν από κοντά τον Άγιο Πατέρα. Είναι μια επίδειξη πίστης» υποστήριξε ο Ισπανός φοιτητής Φρανθίσκο Κούκα.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1975. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE μιλάει για την «εβδομάδα της κόλασης».
Ήδη “βράζουν” η Μαδρίτη, η Σαραγόσα και άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση σε μεγάλα τουριστικά θέρετρα όπως η Βαρκελώνη, η Μαγιόρκα και οι Κανάριοι Νήσοι. Το Σαββατοκύριακο πάντως, σε πολλές περιοχές, το θερμόμετρο αναμένεται να “σπάσει” τους 44 βαθμούς.