Τι συμβαίνει με την σιδηρά κυρία της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη και την κατά πολλούς ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο, την Άνγκελα Μέρκελ;
Το δεύτερο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων περιστατικό όπου η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε να τρέμει σε δημόσια τελετή και μάλιστα σε κλιματιζόμενο χώρο, σκόρπισε κύματα ανησυχίας εντός και εκτός Γερμανίας, δίνοντας τροφή σε λογής σενάρια για το τι μπορεί να συμβαίνει.
Την πρώτη φορά στις 18 Ιουνίου, όταν την έπιασε τρέμουλο στη διάρκεια της επίσημης υποδοχής του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό έντονη ηλιοφάνεια στο προαύλιο της Καγκελαρίας, η Μέρκελ είχε αποδώσει τα συμπτώματα σε αφυδάτωση.
Αλλά χθες, δεν δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση για το λόγο που έκανε την Μέρκελ να τρέμει γύρω στις 08:36 ώρα Βερολίνου, την ώρα που στο βήμα ήταν ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, παρά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της ότι «είναι καλά»…
Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι η Μέρκελ έχει ξαναπάθει κάτι ανάλογο και τον Ιούνιο του 2017 στην επίσημη επίσκεψή της στο Μεξικό κατά την υποδοχή από τον τότε πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο στην πρωτεύουσα, όπου φαίνεται ότι την επηρέασε εκτός των άλλων και το μεγάλο υψόμετρο -άνω των 2.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος
Η κατάσταση της υγείας της ‘Αγγελα Μέρκελ εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, μετά και το χθεσινό δεύτερο δημόσιο επεισόδιο ανεξέλεγκτου τρόμου, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η Καγκελάριος είναι καλά και ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμά της.
«Οι εικόνες που μπορείτε να δείτε από την Οζάκα δείχνουν ότι η Καγκελάριος είναι πολύ δραστήρια και υγιής – κάνει τη δουλειά της και τηρεί τα προγραμματισμένα ραντεβού της», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς στο Βερολίνο, ενώ η ίδια η κυρία Μέρκελ, κατά την διάρκεια της σύντομης δήλωσής της προς τον Τύπο στην Ιαπωνία περιορίστηκε στα θέματα της Συνόδου Κορυφής της G20 και είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια γεμάτη μέρα». Επέλεξε δε να μην δεχθεί ερωτήσεις.
Σύμφωνα πάντως με «κύκλους συνεργατών» της Καγκελαρίου, τους οποίους επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Bild, το χθεσινό επεισόδιο είχε «ψυχολογικό υπόβαθρο», καθώς, όπως αναφέρεται, η κυρία Μέρκελ «θυμήθηκε το πρώτο περιστατικό, όταν άρχισε να τρέμει κατά την υποδοχή του ουκρανού Προέδρου στην Καγκελαρία και άρχισε πάλι να τρέμει». Το πρόγραμμα πάντως της Καγκελαρίου αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά το χθεσινό επεισόδιο στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue αναχώρησε για την Οζάκα, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της G20 στο πλαίσιο της οποίας έχει δέκα προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ενώ επιστρέφει στο Βερολίνο αύριο και την Κυριακή μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο γερμανικός Τύπος, ακολουθώντας και την κοινή γνώμη της Γερμανίας, τηρεί ιδιαίτερα διακριτική στάση σε ό,τι αφορά την υγεία της Καγκελαρίου. Γίνεται ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το θέμα, τα οποία ερμηνεύονται και ως έμμεση αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της ‘Αγγελα Μέρκελ στο παγκόσμιο περιβάλλον. «Η Καγκελάριος τρέμει, ο κόσμος κοιτάζει», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel, «Όλος ο κόσμος μιλάει για το περιστατικό με το τρέμουλο», γράφει η Bild. Υπάρχουν ωστόσο και άρθρα γνώμης, όπως αυτό της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο επισημαίνεται ότι «η υγεία κορυφαίων πολιτικών δεν ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα και αυτό το γνωρίζει ειδικά κάποια από την οποία εξαρτάται η παγκόσμια πολιτική», ενώ τονίζεται ότι «η υγεία της (Καγκελαρίου) ταυτίζεται με την ικανότητα της κυβέρνησής της να χειρίζεται τα θέματα και με την σταθερότητα της χώρας της». Η Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει σε άρθρο της την μεγάλη πίεση υπό την οποία βρίσκεται η Καγκελάριος στην Οζάκα, καθώς οι κάμερες είναι στραμμένες πάνω της και «το παραμικρό δείγμα αδυναμίας μπορεί να ερμηνευθεί πολιτικά και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιπάλους της». Γίνεται μάλιστα αναφορά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύεται χωρίς οίκτο τις αδυναμίες των αντιπάλων του».
Τα γερμανικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ακόμη ότι, ανακοινώνοντας, το 2016, την πρόθεσή της να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία και να εξαντλήσει την τέταρτη θητεία της, η ‘Αγγελα Μέρκελ είχε σημειώσει, «αν φυσικά το επιτρέπει η υγεία μου». Τότε ουδείς είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην φράση της, τώρα όμως διατυπώνονται εικασίες σχετικά με το εάν είχε ήδη κάτι άλλο στο μυαλό της. Ανάλογες εικασίες επιχειρούνται και σε ό,τι αφορά τα αίτια της κατηγορηματικής άρνησής της να αναλάβει οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πόστο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας της.
Ο έγκυρος σχολιαστής Γκάμπορ Στάινγκαρτ γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα του «Πρωινή ενημέρωση»: «Το σώμα της Καγκελαρίου εκπέμπει SOS. Η κατάσταση της υγείας της έχει καταστεί θέμα – μετά το δεύτερο επεισόδιο. Για τα ΜΜΕ, τα κόμματα και – ελπίζουμε – για την ίδια την ‘Αγγελα Μέρκελ. Μόνο η ίδια μπορεί να εκτιμήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Είναι άρρωστη ή μόνο εξαντλημένη; Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν είναι ιδιωτικής ή δημόσιας φύσης; Μιλάμε για ένα διάλειμμα ή βρισκόμαστε ήδη ενώπιον του τέλους μιας εποχής; Τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσει κατ’ αρχάς η ίδια η ‘Αγγελα Μέρκελ. Πρέπει να ασχοληθεί με το σώμα της και με τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει, όπως κάνει και με την χώρα: με σύνεση, εκτίμηση του κινδύνου και περιορισμό του. Ακριβώς εδώ βρίσκεται και η ευθύνη ενός επικεφαλής κυβέρνησης: Κανείς δεν μπορεί να της επιβάλει τους κανόνες. Κανείς δεν επιτρέπεται να την στείλει στο σπίτι ή στο κρεβάτι της. “Με την βοήθεια του Θεού”, ορκίστηκε ξεκινώντας την τέταρτη θητεία της. Αυτό στο μεταξύ σημαίνει και ότι αν ο Θεός δεν έχει διάθεση, θα πρέπει η ίδια να φροντίσει τον εαυτό της».