Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την διαπραγμάτευση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επί κυβερνήσεως Καραμανλή, που αποδεικνύουν ότι επί τρία χρόνια η στρατηγική της Αθήνας κινήθηκε με βάση την δεσμευτική αποδοχή της πρότασης Νιμιτς, που περιγράφεται στην επιστολή Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους, με αποδοχή του ονόματος Μακεδονία – Σκόπια.
Όπως αποκάλυψε ο Σεραφείμ Κοτρώτσος στο ραδιόφωνο news247 η επιστολή στον Μπους δεν είναι η μόνη αλλά υπάρχουν κι άλλες ανάλογες επιστολές που εστάλησαν με αποδέκτες ξένους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύοντας πώς υπήρξε μια διασπορά της ελληνικής στρατηγικής εκείνο το διάστημα προς πάσα κατεύθυνση.
Ειδικότερα ακολούθησαν τρεις ή 4 επιστολές του τότε υπουργού εξωτερικών κ. Πέτρου Μιολυβιάτη προς τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, την ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, την ΕΕ, αλλά και προς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε ακόμη και το 2008 πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η τότε Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προσήλθε με την ίδια στρατηγική.
Νέα αποκάλυψη της ΕΦΣΥΝ
Σήμερα η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει επιστολές που στάλθηκαν στις 7, 8 και 9.4.2005 από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Ολι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.