Πρωτόκολλο συνεργασίας στο οποίο θα αποτυπώνεται η απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου μετά την τραγωδία από τις πυρκαγιές στο Μάτι να προσφέρει το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε ειδικό λογαριασμό για την ανέγερση ενός νέου δημόσιου νοσοκομείου στην ανατολική Αττική, αναμένεται να υπογραφεί, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και της επιτροπής διαχείρισης του «Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων».
Η συνδρομή της Κύπρου στην ανέγερση του νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Υγείας Ελλάδας και Κύπρου, Ανδρέα Ξανθού και Κωνσταντίνου Ιωάννου, αντίστοιχα. Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια της από 6 Ιουνίου 2019 συνάντησης του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου, με τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της επιτροπής διαχείρισης του «Ειδικού Λογαριασμού» Νίκο Βούτση και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
Για το νέο νοσηλευτικό ίδρυμα θα αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου «Νταού Πεντέλης» και του Κέντρου Υγείας Ραφήνας με προβλεπόμενη δυναμικότητα 80 κλινών (παθολογικών, χειρουργικών) και συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ.
Στο πλαίσιο της συνάντησης επισημοποιήθηκε και η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε οι εμπιστευτικές τιμές που θα προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) να ισχύουν και για την Κύπρο. Το πρώτο βήμα γίνεται με τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C και θα έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να προμηθευθεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που τα προμηθευόταν μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία που πραγματοποιείται και είναι πιο συμφέρουσα από την πρώτη με την οποία επιτεύχθηκε ο 5πλασιασμός των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις νέες θεραπείες.
Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός , «η διμερής αυτή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου στον τομέα του φαρμάκου είναι η απόδειξη των ισχυρών δεσμών αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάγκη πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών τύπου «Βαλέτα» (Συμμαχία χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος) για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των μεμονωμένων χωρών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο πάντα την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα».