Μπροστά σε μια κρίσμη επιλογή βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι εάν θέλει να επαναπαυθεί στον ρόλο ενός μεγάλου κόμματος (32%) στο πολιτικό σκηνικό ή, εάν θέλει να ξαναγίνει το ΠΡΩΤΟ κόμμα… Την κομβικότητα αυτής της απόφασης φαίνεται να εχει αντιληφθεί πλήρως αυτός που είναι – κατά κοινή ομολογία εχθρών και φίλων – ο κύριος “ιδιοκτήτης” της πολύ υψηλής ( απρόσμενη για πολλόυς μετά την ημι-κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ένα μηνα πριν και το νέο Βατερλό στις αυτοδιοικητικές …) εκλογικής επίδοσης της περασμένης Κυριακής (31,57 % περίπου) Αλεξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά στο ethnos.gr, Απορρίπτει ο Αλέξης Τσίπρας την πιθανότητα διεξαγωγής ενός συνεδρίου µηχανισµών. «Σε ένα τέτοιο συνέδριο δεν θέλω να συµµετάσχω» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της έγκυρης δημοσιογράφου, “Συνέδριο ριζικής επανεκκίνησης στο οποίο θα αποτυπωθεί το άνοιγµα του κόµµατος στην κοινωνία αλλά και το εκλογικό ποσοστό του 31,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία επιθυµεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στη µαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος, την πρώτη µετά τις εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να δεχτεί την πραγµατοποίηση ενός συνεδρίου που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των µηχανισµών, στέλνοντας πολλαπλά µηνύµατα κυρίως προς το εσωτερικό του κόµµατος και όλους όσοι διατυπώνουν ανησυχίες για πιθανή «πασοκοποίηση» της Κουµουνδούρου. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε απευθυνόµενος στα στελέχη σε σχέση µε την επανάληψη ενός κλειστού συνεδρίου, σε περίπτωση που κάποιοι σκέφτονται ένα τέτοιο µοντέλο, πως «σε κάτι τέτοιο δεν θέλω να συµµετάσχω».
Ως εκ τούτου, φαίνεται πως δεν υπάρχει σπουδή για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, την ηµεροµηνία του οποίου πιθανότατα και θα καθορίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος που θα συνεδριάσει τον Σεπτέµβριο. Εποµένως, το συνέδριο θα διεξαχθεί το νωρίτερο τον Νοέµβριο ή -και το πιθανότερο- στις αρχές του 2020. Προσώρας θα συνεδριάσει µέσα στο Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -αν και υπήρξαν αντιρρήσεις διότι δεν έχει προηγηθεί κατάλληλη προετοιµασία- για να κάνει εκλογική αποτίµηση αλλά και να συντονίσει την αντιπολιτευτική γραµµή του κόµµατος εν όψει της συζήτησης επί των προγραµµατικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Σύµφωνα µε την ενηµέρωση της Κουµουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εισήγησή του τόνισε πως το αποτέλεσµα του 31,53% αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαµφισβήτητου εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δηµοκρατικών δυνάµεων και διασφαλίζει µiα ισχυρή, µαχητική και προγραµµατική αξιωµατική αντιπολίτευση. Στην παρέµβασή του ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα σε τρεις ορατούς κινδύνους για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόµενο διάστηµα.
Ο πρώτος είναι η πιθανότητα εσωστρέφειας που µπορεί να προκαλέσει η αίσθηση ότι το 31,5% δεν εξαφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δεύτερος είναι η επανάπαυση ακριβώς λόγω του πολύ καλού εκλογικού ποσοστού, και ο τρίτος σχετίζεται µε τον µετασχηµατισµό του κόµµατος και το ενδεχόµενο να αντιµετωπίσουν κάποιοι αυτή την προοπτική ως «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται βεβαίως να διαφωνούν οι περισσότεροι, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος (Αλέξης Τσίπρας) όµως εµφανίστηκε να µη συµφωνεί και µε τη λογική που διατυπώθηκε και από τον Νίκο Φίλη πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αριστερός πόλος», λέγοντας πως είναι κάτι περισσότερο.
Ο πρώην υπουργός φέρεται να σχολίασε πως το 31,5% θα µπορούσε να είναι ένα σώµα που θα γίνει πιο αριστερό. Η διαπίστωση όµως αυτή µάλλον δεν είναι κοινή σε όλα τα στελέχη, που εκτιµούν πως το εκλογικό ποσοστό αντιστοιχεί πρωτίστως σε πλατιές λαϊκές µάζες του προοδευτικού και αριστερού πόλου.
Πρόταση Παππά
Ως προς το συνέδριο, φαίνεται πως επικρατεί η τάση που θέλει το άνοιγµα προς την κοινωνία να προηγηθεί του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα είναι κάτι πιο µαζικό και συλλογικό. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να οργανώσουµε ένα συνέδριο που να εµπνέει και τον κόσµο που µας στήριξε», γι’ αυτό και ανέφερε πως ως το συνέδριο τα οργανωµένα µέλη του κόµµατος πρέπει να φθάσουν το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε επίσης να δοθεί έµφαση στη νέα γενιά που έδωσε ψήφο εµπιστοσύνης µε ποσοστό 38% στις ηλικίες έως 24 ετών.
Ως προς την προεργασία για το συνέδριο, ο Νίκος Παππάς φέρεται να πρότεινε η διεύρυνση να γίνει πριν από το συνέδριο µέσω ενός κύκλου περιφερειακών προγραµµατικών συνεδρίων στα οποία θα είναι παρών και ο Αλέξης Τσίπρας και θα συµµετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη, συνδικαλιστές και περιφερειακά στελέχη από τις τοπικές κοινωνίες τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο διευρυµένο κόµµα.
Ακούστηκαν ωστόσο κι άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγµα να γίνει πρώτα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ µέσα στο φθινόπωρο και αµέσως µετά να ακολουθήσει η διεύρυνση και το άνοιγµα στην κοινωνία. Βεβαίως όλα αυτά θα συζητηθούν και στην Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει µέσα στο Σαββατοκύριακο, µε ορισµένα µέλη του οργάνου, όπως ο Δηµήτρης Βίτσας, να εκφράζουν επιφυλάξεις του τύπου: «Είµαστε έτοιµοι να πάµε σε Κεντρική Επιτροπή, πότε θα ετοιµαστεί το κείµενο;». Ως εκ τούτου ορίστηκε τριµελής επιτροπή από τους Δηµήτρη Τζανακόπουλο, Π. Λάµπρου και Νίκο Σκορίνη που θα ασχοληθεί µε την πρόταση εισήγησης προς το όργανο.
Απολογισµός Σκουρλέτη
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στα στελέχη πως θα τους δει όλους έναν έναν χωριστά, ενώ ο γραµµατέας του κόµµατος, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε έναν σύντοµο απολογισµό και επεσήµανε ότι υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την εγγραφή νέων µελών.
Η Ρένα Δούρου φέρεται να εξέφρασε τον φόβο της µήπως το 31,5% γίνει η Κολυµβήθρα του Σιλωάµ για να ξεχαστεί η επίδοση του κόµµατος κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές και σχολίασε πως «δεν καταλάβαµε τίποτα από τα αποτελέσµατα του 2014», για να προσθέσει πως «δεν έχουµε ισχυρούς δεσµούς µε την κοινωνία». Αφησε αιχµές για στελέχη που έχουν διορίσει και τα εγγόνια τους αλλά κατηγορούν για οικογενειοκρατία την ίδια και πρόσθεσε µε νόηµα πως «δεν θέλω να µιλήσω για τη στάση ορισµένων στο Μάτι».
Σηµειωτέον πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε καυτηριάσει στην αρχή της συνεδρίασης κάποιες προσωπικές συµπεριφορές χωρίς ωστόσο να µπει σε λεπτοµέρειες, ενώ είπε ότι από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα λείψουν στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκηςκαι άλλοι. Ο Νίκος Βούτσης εκτίµησε πως η κυβέρνηση της Ν∆ θα έχει χρονικό βάθος και δεν θα είναι µια δεξιά παρένθεση. Αρνητικά σχολιάστηκαν οι επιλογές της ΝΔ στην ΕΥΠ και σε άλλους κρίσιµους τοµείς και κάποιοι µίλησαν για δείγµατα αυταρχισµού. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ υπονοήθηκε ότι θα είναι σκληρή, αλλά ευπρεπής.
Πηγή: ethnos.gr