Eρωτηματικά ως προς τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Τουρκία, προκαλεί η διοχέτευση στα ΜΜΕ ενός κειμένου με τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο των εντολών του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς.
Όπως γράφει στο omegapress.gr, ο διπλωματικός συντάκτης Σωτήρης Σιδέρης, το πρώτο σοβαρό ερώτημα που εγείρεται είναι η απόλυτη ασάφεια των στοχεύσεων της νέας κυβέρνησης . Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο κείμενο αναφέρεται ως στόχος «ο επανακαθορισμός της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία». Ουδείς μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό και κυρίως ποιο είναι το περιεχόμενο του επανακαθορισμού. Αν δηλαδή αλλάζουν κάποιες θέσεις και σε ποια ζητήματα .
Πέραν αυτών, ο κατάλογος των προτεραιοτήτων αποτελεί μνημείο κοινοτυπίας που δεν προσφέρει τίποτα το νέο και κυρίως τίποτα το σημαντικό. Διπλωμάτες με τους οποίους επικοινωνήσαμε , προέβλεψαν μια νέα «εποχή ακινησίας» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το κείμενο αναφορικά με την εξωτερική πολιτική συνέταξε η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που έχει αναλάβει την ευθύνη του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την πρώην επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες η οποία εκδιώχθηκε το 2015 από τη θέση της καθώς συνελήφθη να διοχετεύει απόρρητα έγγραφα στο γραφείο του κ. Σαμαρά και μάλιστα κάποια από αυτά δεν τα έστελνε ούτε στην υπηρεσία της στο ΥΠΕΞ ούτε στον τότε πρωθυπουργό!
Η επιστροφή της κυρίας Παπαδοπούλου από το Κόσσοβο που ήταν το τελευταίο της πόστο, και μάλιστα στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκάλεσε αρνητικά σχόλια στο υπουργείο Εξωτερικών, γιατί η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν γνωρίζει καλά ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε το Κυπριακό, ούτε άλλα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Τόσο η ασάφεια στα ελληνοτουρκικά, όσο και η διατύπωση περί περιορισμού των επιπτώσεων της συμφωνίας των Πρεσπών, που επίσης δίνει τον τόνο μιας θολής πολιτικής, εγείρουν ενδιαφέροντα ερωτηματικά που θα απαντηθούν ίσως πολύ σύντομα.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα , η κυρία Παπαδοπούλου επιδεικνύει έντονα ρεβανσιστική τάση και μια ισχυρή τάση να ελέγξει το ΥΠΕΞ και να καθοδηγήσει την εξωτερική πολιτική, σε βαθμό που αρκετοί έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν βέβαιο ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα αντιδράσει ο Δένδιας. Ήδη προετοιμάζονται αρκετές αλλαγές σε κρίσιμες πρεσβείες.
Οι προτεραιότητες
Οι βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στο ΥΠΕΞ του είναι:
– Αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ, με ουσιαστική συμβολή στην θεσμική συζήτηση για την επόμενη ημέρα (Brexit, άμυνα κ.ά.).
– Ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας μας με παραδοσιακούς συμμάχους, και ταυτόχρονη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διεθνούς συνεργασίας με όρους αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος.
– Επανακαθορισμός της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία.
– Σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της προώθησης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής.
– Περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
– Ενοποίηση των επιμέρους δομών για την εξωστρέφεια σε έναν ενιαίο φορέα (Δημιουργία δομής στο Υπ. Εξωτερικών).
– Στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ταχεία επιστροφή ΦΠΑ, ωράριο τελωνείων κλπ).
Πηγή: omegapress.gr