«Οι φόροι και η ανεργία θα πρέπει να μειωθούν και η Ελλάδα να γίνει ελκυστικότερη για επενδύσεις από το εξωτερικό. Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλα σχέδια αλλά λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να τα πραγματοποιήσει γράφει η Süddeutsche Zeitung επιγράφοντας άρθρο της
“Μεγάλα σχέδια, λίγος χρόνος”, είναι ο σχετικός τίτλος. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός πρέπει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό για το 2020. Οι δανειστές απαιτούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Το 2019 όμως ο στόχος αυτός δεν θα επιτεχυθεί, εκτιμά η Κομισιόν επειδή ανάπτυξη και δημόσια έσοδα είναι χαμηλότερα από ότι αναμένονταν και επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα μοίρασε προεκλογικά δωράκια, όπως πχ. οι αυξήσεις συντάξεων. Ο Κ. Μητσοτάκης ελπίζει τώρα στην κατανόηση των δανειστών.
Η Άγκελα Μέρκελ ωστόσο κατέστησε ήδη σαφές ότι δεν βλέπει λόγο για ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα του Eurogroup. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα ατονήσουν στην Αθήνα μεταρρυθμίσεις και λιτότητα. Στο μεταξύ ο νέος πρωθυπουργός, προσπαθώντας να ενισχύσει το κύρος της κυβέρνησης, επέβαλε σε υπουργούς, υφυπουργός και γενικούς γραμματείς κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος απαγορεύει την πρόσληψη συγγενών, ενώ δεν επιτρέπει τη σύναψη συμβολαίων μεταξύ οικογενειακών μελών τους και δημοσίου. Ένα μέτρο αντιμετώπισης κλασικών ελληνικών αμαρτημάτων, όπως ο νεποτισμός και οι πελατειακές σχέσεις».
«Ο Μητσοτάκης θέλει να ενεργήσει διαφορετικά από τον Τσίπρα. Αλλά όχι εντελώς διαφορετικά- για παράδειγμα στην ευρωζώνη», υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Από τη μία πλευρά η γερμανική εφημερίδα φαίνεται να δείχνει κατανόηση για το αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές, καθώς επισημαίνει τα εξής: «Έως το 2022 η Αθήνα θα πρέπει να επιτυγχάνει (πρωτογενές) πλεόνασμα 3,5% (του ΑΕΠ) και για πολλά ακόμη χρόνια 2,2%. Ο Μητσοτάκης θεωρεί υπερβολικά υψηλούς τους στόχους. Για να τους εκπληρώσει το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να παρατείνει τα συντριπτικά φορολογικά βάρη για τους πολίτες του – η τουλάχιστον για εκείνους που πράγματι πληρώνουν φόρους. Επιπλέον, η επιβολή των πλεονασμάτων δεν αφήνει χώρο για επενδύσεις. Ο Μητσοτάκης δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτή την άποψη. Συμφωνούν μαζί του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επιφανείς οικονομολόγοι».
Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι η αναθεώρηση δημοσιονομικών στόχων θα ανάγκαζε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να παράσχουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα, κάτι που δύσκολα θα συμβεί. Συμπέρασμα: «Και στο μέλλον δεν θα είναι εύκολες οι σχέσεις της Αθήνας με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πάντως το Eurogroup ξεκαθάρισε γρήγορα ότι δεν γίνονται εκπτώσεις στον διάδοχο του Τσίπρα. Καλά-καλά δεν είχε προλάβει να αναλάβει καθήκοντα ο Μητσοτάκης, όταν ο υπ. Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, υπό την ιδιότητα του ως επικεφαλής του Eurogroup, υπενθύμισε δημοσίως ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει παλαιότερες δεσμεύσεις. Παράλληλα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι οι καθορισμένοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος για την Ελλάδα. Σε αντίθεση με τον Τσίπρα του 2015 ο Μητσοτάκης δεν έσπευσε να απορρίψει εξαγριωμένος και δημοσίως την υπενθύμιση. Αλλά η μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και οι εκτεταμένες φοροαπαλλαγές αποτελούν βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού. Εάν δεν καταφέρει να τις τηρήσει, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμετώπος με τη μήνιν των ψηφοφόρων».
Πηγή: DW