Ελλάδα στέλνει θετικά μηνύματα όσον αφορά στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με Τούρκους εκδότες και καναλάρχες την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Σχολιάζοντας το αν έχει αλλάξει η στάση των ηγετών του κόσμου σχετικά με τους γκιουλενιστές, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε κυρίως στην Ελλάδα λέγοντας ότι «εκπέμπει θετικά μηνύματα» στο θέμα αυτό. «Κάποιοι έχουν δείξει αλλαγή, κάποιοι όχι. Μερικές χώρες είναι πιο αποφασιστικές. Μάλιστα κάποιες έχουν συλλάβει αρχηγούς της οργάνωσης (FETÖ) και μας τους έχουν στείλει.
Στα Βαλκάνια υπάρχει μία θετική αλλαγή στάσης. Χάνουν πολύ μεγάλη δύναμη και κύρος (οι γκιουλενιστές). Μιλήσαμε για αυτό το θέμα και στη σύνοδο των G-20. Και υπάρχουν χώρες από τις οποίες έχουμε δει αποτελέσματα. Και από την Ελλάδα τώρα λαμβάνουμε θετικά μηνύματα. Αν υπάρξει μία σοβαρή ώθηση σε αυτό το θέμα από την Ελλάδα, τότε θα ξεκινήσει πολύ πιο γρήγορα και θετικά η λύση του ζητήματος».
Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε το μεγαλείο της Τουρκίας έναντι των γειτονικών της χωρών, λέγοντας ότι δεν είναι ένα μικρό κράτος όπως η Ελλάδα, παρόλο που Ελλάδα και Κύπρος στέκονται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από το κεφάλι της Τουρκίας, όπως είπε.
«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι ένα μικρό κράτος σαν την Ελλάδα, δημιουργήθηκε με τις νίκες που καταγράψαμε εναντίον τεράστιων δυνάμεων που έστειλαν εναντίον μας. Και οι δοκιμασίες μας δεν τελείωσαν ποτέ. Παρά τις πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες που κάναμε με τη Δύση, είναι γεγονός ότι βλέπουμε και πάλι οι μεγαλύτερες απειλές να προέρχονται από εκείνη. Πρόκειται για πολιτικές (απειλές), οικονομικές, πολιτισμικές, σε κάθε επίπεδο… Η Ελλάδα και έπειτα η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου συνεχώς κουνούν τη Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από το κεφάλι μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μπαχτσελί για αν. Μεσόγειο: Αν θυμώσουμε, θα πληρώσουν τη θρασύτητά τους
Συνεχίζει στο γνωστό μοτίβο την απειλητική ρητορική ο ηγέτης των εθνικιστών στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βάλλοντας κατά της Κύπρου, της Ελλάδας και όλων των μεγάλων δυνάμεων που επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο.
«Σήμερα η χώρα μας είναι στρυμωγμένη στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δίκαιες και νόμιμες δραστηριότητες των γεωτρυπάνων μας Πορθητή και Γιαβούζ ενοχλούν τους ανταγωνιστές. Η Τουρκία βρίσκεται στην Μεσόγειο κάνοντας χρήση των αρμοδιοτήτων της, οι οποίες πηγάζουν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Την ώρα που η Ελλάδα, η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία και μάλιστα κάποιες χώρες του Κόλπου αλωνίζουν στη Μεσόγειο, είναι ύπουλο και ξεδιάντροπο να λένε στην Τουρκία “τι γυρεύεις εκεί” και “φύγε από εκεί”».
Τουναντίον, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε ότι αν υποχωρήσουν από την ανατ. Μεσόγειο, είναι σαν να γυρίζουν την πλάτη και σε άλλα εθνικά ζητήματα. «Ο κόσμος είναι κάτω από τη μύτη μας, τα πολεμικά πλοία γυρνάνε βουίζοντας γύρω μας και μας υπαγορεύουν από τα ψηλά δώματα να μείνουμε αδιάφοροι, να κλείσουμε τα αυτιά μας, και μάλιστα να αποδεχτούμε την άμοιρη την τύχη μας. Υποχώρηση από την ανατολική Μεσόγειο σημαίνει υποχώρηση από την Αττάλεια, την Μερσίνα, τη Λευκωσία. Αν γυρίσουμε την πλάτη στην ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει ότι γυρνάμε την πλάτη στους πολίτες, λέμε ναι στην αιχμαλωσία», ανέφερε.
Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ανέφερε ότι «αν δεν διεκδικήσουμε το δίκιο μας, τότε είναι αναπόφευκτη μια ζωή και ιστορία χωρίς δίκαιο και χωρίς τιμή. Με μια λέξη είναι εχθρική ενέργεια η δημιουργία ντε φάκτο κατάστασης από τους Ε/Κ και παράνομης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, όπως επίσης και η προσπάθεια να σαμποτάρουν τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τ/Κ. Ο τουρκικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του στο πλαίσιο των νόμιμων ορίων του. Όσο γι’ αυτούς που δηλώνουν με διπλωματικό τρόπο ότι ενοχλούνται από την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο, αν αυτό το έθνος θυμώσει, θα πληρώσουν το κόστος της θρασύτητάς τους. Η Τουρκία είναι τολμηρή και παρούσα στο θέμα της υπεράσπισης της εθνικής της ασφάλειας και των ιστορικών δικαιωμάτων της. Είναι υποχρέωση η διασφάλιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας», τόνισε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr