Συνταγματικό by pass ώστε να καταργηθεί ο νόμος περί απλής αναλογικής (που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και μάλιστα με εφαρμογή νέου νόμου ενισχυμένης αναλογικής από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση. Αν και μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται ήδη από συνταγματολόγους ως “θεσμική εκτροπή”, οι εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικό βάρος αποκτά εκ των πραγμάτων η πρόταση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και υπερυπουργού (συντονισμός της κυβέρνησης) Γιώργου Γεραπετρίτη αλλά και και το εάν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο το ΚΙΝ.ΑΛ.
Κομβικής σημασίας για το πολιτικό σύστημα είναι και ο εκλογικός νόμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική και κανονικά οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με αυτό το σύστημα. Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής.
Μάλιστα σε αυτό το πολιτικό σχέδιο αναμένεται να έχει και τη συνέργεια του ΠΑΣΟΚ, καθώς η Φώφη Γεννηματά απέταξε την ιστορική θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της απλής αναλογικής και για πρώτη φορά τάχθηκε με την ενισχυμένη. Και πάλι όμως δεν συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι που απαιτεί το σύνταγμα για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις προσεχείς εκλογές (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 86 βουλευτές και το ΚΚΕ, που επίσης ψήφισε την απλή αναλογική, έχει 15 βουλευτές).
Όμως εδώ μπορεί να λειτουργήσει η συμμαχία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και στην αναθεωρητική Βουλή να καταργήσει τη διάταξη του άρθρου 54 παρ. 1 που ορίζει ότι “το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών”.
Το άρθρο 54 παρ. 1 έχει κριθεί αναθεωρητέο με 156 ψήφους. Επομένως χρειάζονται 180 ψήφους για να αλλάξει το περιεχόμενό του, πλειοψηφία που εντελώς οριακά διαθέτουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (έχουν 158 και 22 έδρες αντίστοιχα). Άρα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μπορούν με την αναθεώρηση του συντάγματος να καταργήσουν τη διάταξη που επιβάλλει 200 ψήφους για να εφαρμοστεί ένας εκλογικός νόμος από τις προσεχείς εκλογές και να ψηφίσουν νόμο ενισχυμένης αναλογικής.