Ένα πρώτο δείγμα των όσων δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα και στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, έδωσε σήμερα ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος, απολογούμενος για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη, τον Ιούλιο του 2013.
Ο πρώην βουλευτής που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2017, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και του συγκατηγορούμενού του και προσφάτως ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Ιω. Λαγού, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στο ακροατήριο για να απολογηθεί, αναφέροντας ότι βρίσκεται στο Στρασβούργο. Μάλιστα, ο Νικ. Μίχος έφτασε στο σημείο να αποδώσει βαρύτατες ευθύνες στον προηγούμενο συνήγορό του, καθώς «έπαιρνε γραμμή από το κόμμα» και «δεν άκουγε τις εντολές μου».
Ο Νίκος Μίχος, φωτογραφίες του οποίου περιλαμβάνονται στη δικογραφία καταδεικνύοντας ότι βρισκόταν στην περιβόητη μοτοπορεία στην Ηλιούπολη, αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για την επίθεση στο στέκι, καθώς -όπως είπε- δεν οργάνωσε τίποτα, ενώ θα ήταν «ηλιθιότητα» να συμμετέχει χωρίς να καλύψει τα χαρακτηριστικά του. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ότι επικοινώνησαν μαζί του από «τα κεντρικά στη Μεσογείων», ζητώντας του να συμμετέχει σε διανομή φυλλαδίων.
«Πήγαμε μια βολτίτσα και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Μετά μάθαμε ότι κάποιοι γύρισαν και έγιναν επεισόδια» υποστήριξε και συνέχισε: «Εγώ σταμάτησα 40 μέτρα έξω από το στέκι. Ούτε ήξερα ότι υπήρχε εκεί. Μετά βγήκα στον κεντρικό και έφυγα προς βόρεια. Είδα μηχανές να κατεβαίνουν προς τα κάτω αλλά δεν έδωσα σημασία. Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός τους. Δεν υπήρχε περίπτωση να ξέρω ότι θα γίνει κάτι και να παω εκεί. Ήμουν εκλεγμένος βουλευτής. Είναι δυνατόν να πήγαινα σε τέτοιο πέσιμο, μπροστά στην αστυνομία, χωρίς κράνος; Θα ήταν μεγάλη ηλιθιότητα από πλευράς μου να το κάνω».
Όσες φορές κι αν ρωτήθηκε ο κατηγορούμενος για το ποιος οργάνωσε την επίμαχη μοτοπορεία στο τέλος της οποίας σημειώθηκαν τα επεισόδια στο «Συνεργείο», ο πρώην βουλευτής άφηνε αιχμές κατά του Ιω. Λαγού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η οργάνωση έγινε από την τοπική Πειραιά και Νίκαιας. «Επειδή υπήρχε μία ιεραρχία στη Χρυσή Αυγή δεν μπορούσα να μπω στα χωράφια άλλου. Δεν είχα καμιά δουλειά και ας ήμουν βουλευτής. Δεν μπορούσα να δώσω εντολή. Οι επαφές μου ήταν μετρημένες κρατούσα απόσταση. Άλλοι ήταν οι υπεύθυνοι εκεί» είπε ενώ τοποθέτησε τον Ιω. Λαγό στο σημείο, λέγοντας πως κάποια στιγμή: «Πέρασε ο κύριος Λαγός και χαιρετηθήκαμε. Τίποτα άλλο. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο του».
- Πάρεδρος: «Δεν είναι λογικό να είχατε ρωτήσει ποιος διοργάνωνε τη μοτοπορεία πριν πάτε;»
- Κατηγορούμενος: «Όχι. Είχαμε αρχές και στάνταρ. Κανένας δεν έμπαινε στα χωράφια του άλλου. Με κάλεσαν και πήγα.»
- Πάρεδρος: «Γίνεται να μην έχετε εικόνα ποιος ήταν υπεύθυνος;»
- Κατηγορούμενος: «Σαν είπα ποιοι περασαν. Ήταν το αυτοκίνητο μπροστά. Είχε διοργανωθεί από τοπική Πειραιά και Νίκαιας.»
- Πάρεδρος: «Δεν είναι υποβιβασμός να είστε βουλευτής και να έχετε ρόλο γλάστρας και απλά να σαν στείλουν να φανείτε;»
- Κατηγορούμενος: «Δεν το ένιωσα έτσι. Δεν ήμουν στο κεντρικό συμβούλιο.»
Ένταση προκλήθηκε όταν ο Νικ. Μίχος στράφηκε κατά του προηγούμενου συνηγόρου του και της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας πως εκείνοι ευθύνονται για την αρχική του άρνηση ότι βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης.
Κατηγορούμενος: Ήταν η γραμμή του τότε δικηγόρου που είχε γραμμή κομματική και για αυτό τον άλλαξα. Γιατί δεν με άκουσε σε αυτά που του είπα. Δεν εκτελούσε τος εντολές μου.. Ήθελα να έρθω από την αρχή για να απολογηθώ. Μου έκρυψαν πράγματα για αυτή και την άλλη δίκη.
- Πρόεδρος: «Δεν αφορούν αυτά την παρούσα δίκη…»
- Συνήγορος Μίχου: «Αλλά αφορούν τη σχέση μας με το δικαστήριο.»
- Κατηγορούμενος: «Ήταν άτιμο να λένε ότι δεν ήμουν εκεί ενώ του είχα δώσει άλλη γραμμή…»
- Συνήγορος Λαγού: «Να σημειωθούν αυτά από τη γραμματέα γιατί θα θέλει να ενημερωθεί ο συνάδελφος που κατηγορείται…»
Νωρίτερα είχαν απολογηθεί ακόμη τρεις κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης. Όλοι τους αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στην επίθεση, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονταν σε άλλα σημεία της Αθήνας. Όσο για το ότι μάρτυρες είχαν κρατήσει τις πινακίδες τους από το σημείο, ισχυρίστηκαν είτε ότι πρόκειται για πλαστές πινακίδες, ειστε ότι άλλον είχε κλαπεί το όχημά τους ή πως οι μάρτυρες δεν είδαν σωστά τον αριθμό σημειώνοντας λάθος νούμερο.
Οι αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται κατά περίσταση στους εννέα συνολικά κατηγορούμενους είναι αυτές της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και της οπλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία είχε μπει στο αρχείο ως αγνώστων δραστών αλλά συη συνέχεια ανασύρθηκε και οδηγήθηκε στην ακροαματική διαδικασία. Κατά την κατηγορία, η επίθεση έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2013 μέσα στον κοινωνικό χώρο στην Ηλιούπολη και ενώ μέσα σε αυτόν βρίσκονταν παιδιά, καθώς ήταν σε εξέλιξη μάθημα αγγλικών. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι από τους μαθητές κρύφτηκαν μαζί με τη δασκάλα τους στην τουαλέτα για να σωθούν από τους επιτιθέμενους. Η δικογραφία έχει συσχετιστεί με εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης και ήδη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν καταθέσει οι νεαροί, οι οποίοι βρίσκονταν στο στέκι και χτυπήθηκαν άγρια από τους χρυσαυγίτες.
ΠΗΓΗ: news247.gr