«Η κυβέρνηση έχει ένα σαφές μείγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εμπλουτισμένης και με ακροδεξιά στοιχεία τα οποία έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο και πρέπει να χτυπηθούν ως τέτοια», δήλωσε η Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.
Τόνισε, επίσης, ότι προκύπτει πολύ έντονος προβληματισμός για τα κοινωνικά επιδόματα από το γεγονός ότι «τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης για το 2020 δημιουργούν αντικειμενικά ένα κενό περίπου 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλύψει, και την ίδια στιγμή στη Βουλή χαρακτήρισε επιδόματα φτώχειας αυτά που διασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία μήπως κινείται προς τη δεξαμενή των κοινωνικών επιδομάτων για να βρει τα χρήματα που του λείπουν, ώστε να κάνει τη μεγάλη ελάφρυνση στη φορολογία των επιχειρήσεων, διότι αυτό ήταν το βασικό μέτρο του 2020».
Αναφερόμενη στην κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ και την ένταξή της ως απλής Διεύθυνσης υπό τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, σημείωσε ότι «πρόκειται για μία σαφέστατη κίνηση υποβάθμισης του ΣΕΠΕ, το οποίο παύει να αποτελεί έναν αυτόνομο ελεγκτικό μηχανισμό και δεν μπορεί να κάνει τον σχεδιασμό του και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να χτυπήσει, με την ευχέρεια που θα έπρεπε σε ένα ελεγκτικό σώμα, την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, συνιστά και μία έντονου χαρακτήρα συμβολική κίνηση. Είναι ένα κλείσιμο του ματιού στην παραβατικότητα. Γιατί το χτύπημα της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς είναι κατά 50% μήνυμα και κατά 50% πραγματική δουλειά του Σώματος».
Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης -και προεκλογικά- είχε εκφράσει την πρόθεσή του για μία «ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με τρόπο που δεν θα σέβεται τους βασικούς κανόνες προστασίας της εργασίας και τους βασικούς κανόνες οικονομικής λειτουργίας. Αυτό αποδείχτηκε ήδη από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, τόσο με την κατάργηση του ΣΔΟΕ όσο και -κυρίως- με την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ». Σημείωσε, ακόμα, ότι η ΝΔ είχε ως αντιπολίτευση την ίδια αντίδραση με τον ΣΕΒ απέναντι σε κάθε ρύθμιση ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνταν στη Βουλή, τις αντιμετώπιζε ως «εμπόδια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, τα οποία κακώς μπαίνουν. Δηλαδή, οι κανόνες προστασίας της εργασίας είναι εμπόδια που θα πρέπει να αρθούν».