Τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος όσο και η κόρη του Ζωή, μίλησαν για “προδιαγεγραμμένη απόφαση” και για “μεθόδευση”. Όπως ανέφεραν θα ζητήσουν την αναίρεση της απόφασης υπέρ του νόμου. Υπενθυμίζεται πως ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχε πει τον Φεβρουάριο πως δεν μετανιώνει και δεν θα ζητήσει συγγνώμη από κανέναν.
Για «προδιαγεγραμμένη απόφαση» και για «μεθόδευση» προκειμένου ο Επ. Κορκονέας να έχει μία «σκανδαλώδης μεταχείριση» μίλησε η πολιτική αγωγή στο δικαστήριο, αμέσως μετά την απόφαση για τη δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος όσο και η Ζωή Κωνσταντοπουλου, στο άκουσμα της κάθειρξης 13 ετών στον Κορκονέα, γνωστοποίησαν ότι θα ασκήσουν αναίρεση υπέρ του νόμου επί της απόφασης. «Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα» δήλωσε στο δικαστήριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με το Νίκο Κωνσταντόπουλο να τοποθετείται σχετικά:
«Καταδικάσετε τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Ο δολοφόνος αυτός ήρθε στο δικαστήριο και ζήτησε ελαφρυντικό για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, συμπεριφέρθηκε ως τυμβωρύχος και σε αυτόν δώσατε ελαφρυντικό. Η πολιτική αγωγή θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης υπέρ του νόμου».
Υπεράσπιση: να διαγραφεί η δήλωση από τα πρακτικά…
Πολ. αγωγή: δεν μπορείτε να διαγράψετε αυτά που ειπώθηκαν. Οπως δεν διαγράφονται το «ελευθερος ο Σαραλιώτης, ελευθερος ο Κορκονέας».
Κωνσταντόπουλος: “Ακραίες νομικές επινοήσεις”
«Η απόφαση προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Θα ζητήσουμε την αναιρεση της απόφασης υπέρ του νόμου. Είναι κραυγαλέα αντίφαση. Το ιδιο δικατηριο που καταδικάζει τον Κορκονέα ως δολοφόνο με άμεσο δόλο γιατί εκτέλεσε ενα παιδι 15 χρονών, του χορήγησε ελαφρυντικό και τον αφηνει ελεύθερο. Ο άλλος αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος διότι υπηρχαν αμφιβολίες για το διπλό δόλο που απαιτείται. Πρόκειται για ακραίες νομικές επινοήσεις που δεν υπηρετούν την αναζήτησή της ουσιαστικής αλήθειας. Ο Κορκονέας αποφάσισε και σκότωσε τον Αλέξανδρο. Υπήρξε ένας παρασκηνιακός μηχανισμός με στόχο και μεθοδευμένες αναβολές για να υπαχθεί η υπόθεση στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, οι οποίες ήταν καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ν. Κωνσταντόπουλος.
Από τη μεριά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:
«Η πολιτική αγωγή είμαστε εδώ για τον Αλέξανδρο που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Η απόφαση επιβραβεύει τους δράστες, οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα, του κάθε αστυνομικού που θα δολοφονήσει πολίτη. Ειναι πολύ μακρά η σειρά των αποφάσεων που αντί να τιμωρήσουν, χάιδεψαν τους δράστες.
Η πολιτική αγωγή προέβλεψε και κατήγγειλε τη μεθόδευση. Με πρόσχημα την αιφνίδια ασθένεια συνήγορου, δόθηκε αδιανόητη αναβολή 40 ημερών για να ισχύσουν οι ευεργετικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Είναι προκλητικό να λέμε ότι ο Κορκονέας τυγχάνει αναγνώριση ελαφρυντικού και τελικά παίρνει ποινή χάδι».
Γ. Θαλάσσης, δάσκαλος Αλεξ. Γρηγορόπουλου και μάρτυρας στη δίκη:
«Και οι δύο αποφάσεις είναι αισχρες. Ο Κορκονέας βγαίνει αύριο. Ο Σαραλιώτης ήταν εκεί στο συμβάν, αλλά κρίθηκε αθωος. Έγινε ο γάμος, η νύφη παντρεύτηκε αλλά ο γαμπρός όχι. Υπάρχει μία προσβολή νεκρού αλλά κανείς δεν ντρέπεται. Ούτε το δικαστήριο ούτε ο εισαγγελέας… Το παιδί δεν προκάλεσε. Ήταν ένα καλό και τίμιο παιδί», δήλωσε ο κ. Θαλάσσης, έξω από τα δικαστήρια.
Υπεράσπιση: Εντός ολίγων ημερών ο εντολέας μου αποφυλακίζεται
Εξερχόμενος της δικαστικής αίθουσας, ο Β. Ανδρούλας, συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα, είπε:
«Η απόφαση είναι απόλυτα σεβαστή. Αναφορικά με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, υπάρχει ικανοποίηση καθώς εντός ολίγων ημερών ο εντολέας μου αποφυλακίζεται. Η δίκη διήρκησε τρία χρόνια και αυτό δεν οφείλεται στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων».
Αναφορικά με το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ο συνήγορος υποστήριξε πως πρόκειται για μία περίσταση που αιτήθηκε ο κατηγορούμενος και στον πρώτο βαθμό. «Υπαρχει απρόκλητη συμπεριφορά σε βάρος των Κορκονέα – Σαραλιώτη. Δεν τα λέω εγώ αυτά, κάναμε χρήση αυτών που κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες» δήλωσε.
Αμετανόητος και προκλητικός
Παλαιότερα, με δήλωσή του ο Αλέξης Κούγιας εξήγησε στο δικαστήριο τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του, με την επίσης συνήγορό του , Βάσω Πανταζή, να προχωρά σε αντίστοιχη ενέργεια, συμφωνώντας στο κώλυμα του συναδέλφου της.
Όπως αναφέρεται στην επίμαχη δήλωση, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στις 23/12/2016 “έκπληκτος, στην κυριολεξία αποσβολωμένος, άκουσα τον κατηγορούμενο να απαντά στην ερώτηση της κας Προέδρου, για το τι έχει να πει για την υπόθεση αυτή και για την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι είναι αθώος, ότι δεν την δέχεται, αλλά εκτός αυτού «ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ».
Αμέσως μετά, το Δικαστήριο διέκοψε και αμέσως μετά τη διακοπή μετέβην στο χώρο που κρατείτο ο κατηγορούμενος και τον ρώτησα τι είναι αυτό που είπε και γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη, όπως είχε κάνει κατ’ επανάληψη στο προηγούμενο Δικαστήριο και στην προανακριτική και ανακριτική του απολογία, και μου απήντησε ότι έτσι ένιωσε μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που έχει υποστεί και μού απαγόρευσε να ζητήσω κι εγώ συγγνώμη, γιατί το θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο δεκαπεντάχρονο αλλά ήταν αντιεξουσιαστής”.
Κι ενώ στο παρελθόν ο Αλέξης Κούγιας είχε κρίνει -όπως εξηγεί- πως η υπόθεση αφορούσε σε “μία κλασική περίπτωση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας ή στην ακραία περίπτωση για μία ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο (την οποία άποψη δέχτηκε και η μειοψηφία της Προέδρου, του παλαιότερου Πρωτοδίκη και του ενόρκου της σύνθεσης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου)”, μετά από αυτή την εξέλιξη “και επειδή πάντοτε από τότε που βρίσκομαι στα δικαστήρια ο συνήγορος υπεράσπισης πρέπει από τη στιγμή που αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου να ταυτίζεται με αυτόν, αδυνατώ να συνεχίσω την υπεράσπιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου”.