Τρεις πνιγμοί σε πισίνα σημειώθηκαν στη χώρα μας μέσα σε ένα 24ωρο, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να καταγγέλουν για τρομερές ελλείψεις τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες της χώρας.Δυο Γαλλίδες αδελφές, ηλικίας 19 και 16 χρονών, στη Ρόδο και μια 8χρονη στην Κρήτη είναι τα τελυταία θύματα πνιγμού στην χώρα μας.
Απο τη μια δεν τηρείται η νομοθεσία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει υπεύθυνο ασφάλειας ή ναυαγοσώστη σε χώρους όπου υπάρχει πισίνα, και από την άλλη οι ειδικοί εφιστούν τη προσοχή στους επισκέπτες/πελάτες τέτοιων χώρων να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας, όπως για παράδειγμα το ωράριο λειτουργίας της πισίνας, καθώς και τον βασικό κανόνα, να μην μπαίνουν στο νερό μετά το φαγητό.
Αύξηση-Ρεκόρ των πνιγμών τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα
Ο Σπύρος Μητριτσάκης, πρόεδρος των ναυαγοσωστών Ελλάδας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και επεσήμανε τις πολιτειακές ευθύνες για την αύξηση-ρεκόρ των θανάτων από πνιγμό στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητριτσάκης τόνισε ότι «εμείς έχουμε καταγγείλει επίσημα και με επιστολές ότι είναι τραγικό λάθος να σχολάμε στις 5-6 το απόγευμα και είναι ο βασικός λόγος που έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από πνιγμούς τα τελευταία δύο χρόνια».
«Το 2018 είχαμε 417 πνιγμούς, πρώτη φορά που ξεπεράσαμε τους 400 στη χώρας μας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ», συνέχισε ο πρόεδρος των ναυαγοσωστών Ελλάδας και κατέληξε:
«Το 2018, ξαφνικά και αιφνίδια άλλαξε το νομικό πλαίσιο και εγκαθιδρύθηκε ο λεγόμενος νόμος Κουρουμπλή, ο οποίος μείωσε τους ναυαγοσώστες στις παραλίες και τους μετάφερε στα λιμάνια να κάθονται. Εμείς προειδοποιήσαμε ότι το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα θα επιφέρει αρκετούς πνιγμούς. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».
Παγκόσμιο σοκ για τα τρία νεκρά παιδιά από πνιγμό σε πισίνες της χώρας μας
Τον γύρο της Ευρώπης κάνει η τραγική είδηση του πνιγμού των δύο κοριτσιών από τη Γαλλία σε πισίνα ξενοδοχείου στη Ρόδο, καθώς και η παρόμοια υπόθεση του πνιγμού ενός οκτάχρονου κοριτσιού σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Να υπενθυμίσουμε ότι με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα επικοινώνησε, χθες το βράδυ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με αφορμή το τραγικό συμβάν στη Ρόδο. Ο υπουργός μετέφερε τη θλίψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του ιδίου, για το χαμό των δυο νέων κοριτσιών στην πισίνα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της καταγωγής των δύο άτυχων κοριτσιών, τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ η είδηση του πνιγμού τους δημοσιεύεται ακόμα και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση, τονίζοντας ότι τα δύο κορίτσια, 16 και 19 ετών, που πνίγηκαν στην πισίνα του ξενοδοχείου της Ρόδου, δεν γνώριζαν κολύμβηση. Επικαλούμενη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι την υπόθεση παρακολουθεί στενά και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.
Οδηγίες για να προστατεύσετε τα παιδιά σας
Στις διακοπές αλλά και το σπίτι, πάρτε τα μέτρα σας και προφυλάξτε το παιδί σας από ενδεχόμενο πνιγμό.
Στην πισίνα ή τη θάλασσα
Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό.
Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης.
Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης.
Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι “απρόσβλητο” από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
Μάθετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη.
Στο σπίτι
Αν το παιδί σας είναι μικρό, να είστε συνεχώς μαζί του όταν κάνει μπάνιο.
Αδειάστε τη μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο.
Μην αφήνετε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο.
Να έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ώστε να μην μπορεί να μπει το παιδί χωρίς να το αντιληφθείτε.
Τι ισχύει για τις πισίνες στα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία απαιτείται:
Βοηθητικό προσωπικό-επιπλέον δικαιολογητικά
Μικρές κολυμβητικές δεξαμενές: Ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας. (Ο ενδιαφερόμενος στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια, μπορεί να είναι εάν το επιθυμεί, υπεύθυνος λειτουργίας ή επόπτης ασφαλείας)
Μεσαίες και μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές: Ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας ανά 300 λουόμενους.
Επόπτες ασφαλείας μπορούν να εκπαιδευτούν οποιαδήποτε άτομα από μια επιχείρηση.
Ο πιστοποιημένος Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης Πισίνας – Επόπτης Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, χρειάζεται:
Απλή γνώση κολύμβησης
από 18 ετών έως και 65
Πτυχίο Επόπτη Ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών – Ναυαγοσώστη Πισίνας, όπως ορίζεται στο άρθρο 21, παράγραφος 3, της Υπουργικής Απόφασης 87/Γ1/443/24-01-1973
Τι πρέπει να διαθέτουν οι πισίνες
Το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ ́όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.
Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του
Για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται κολυμβητικές δεξαμενές με σύστημα νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.
Το σύστημα ανακυκλοφορίας– καθαρισμού-απολύμανσης του νερού θα λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη
Η απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.
Η μέτρηση του υπολείμματος χλωρίου στο νερό των κολυμβητικών δεξαμενών θα γίνεται χρωματογραφικά με τη μέθοδο DPD (Διαιθυλοπαραφαινυλοδιαμίνη) και θα κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 mg/l .
Η διάθεση των υγρών αποβλήτων θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις
Οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού κολυμβητικών δεξαμενών θα πραγματοποιούνται σε Δημόσια εργαστήρια ή σε εξουσιοδοτημένα από τις υγειονομικές αρχές εργαστήρια νοσοκομείων ή και ιδιωτικά που θα διαθέτουν ειδική άδεια για την εκτέλεση των αναλύσεων
Ιδιαίτερη μνεία να γίνεται σε ενδεχόμενες περιπτώσεις εμφάνισης ατυχημάτων ή νοσήματος στους λουόμενους
Πηγή: newpost.gr