Ο πνιγμός μίας 8χρονης σε πισίνα ξενοδοχείου της Κρήτης, την ίδια ώρα που δύο έφηβες πνίγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου της Ρόδου, αλλά και ένας ακόμη πνιγμός μιας 43χρονης τουρίστριας από τη Φινλανδία σε πισίνα ξενοδοχείου στη Σάμο, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στις πισίνες των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της χώρας, τόσο από την πλευρά των ξενοδόχων, όσο και από την πλευρά των επισκεπτών.
Υπό την επήρεια αλκοόλ βρισκόταν η τουρίστρια που έχασε τη ζωή της από πνιγμό σε πισίνα ξενοδοχείου στη Σάμο, όπως ανέφερε στο Open TV η Σταματία Ράπτη, δημοσιογράφος στο νησί. Αυτό δυστυχώς ήταν το τέταρτο περιστατικό πνιγμού μέσα σε μία εβδομάδα. Η γυναίκα με καταγωγή από τη Φινλανδία εντοπίστηκε να επιπλέει στην πισίνα του ξενοδοχείο που διέμενε λίγο μετά τις 21:00 του Σαββάτου. Άμεσα ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ.
Οι διασώστες την παρέλαβαν και μέχρι να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο προσπαθούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή χωρίς αποτέλεσμα. Για το πώς μπορούν να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά μίλησε στο Open TV ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Αδαμίδης.
Δέκα παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό
Αίσθηση προκαλούν οι αριθμοί των θανάτων από πνιγμό παγκοσμίως, αφού ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 90 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους δέκα παιδία από πνιγμό κατά μέσο όρο. Μάλιστα το 30% των περιστατικών σημειώνεται σε πισίνες.
Από την αρχή του έτους, μέχρι και τις 24 Ιουλίου, 149 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014).
Σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες, όχι μόνο στην υγεία αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες.
Πηγή: nonews-news.blogspot.com