«Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο…
νομικός και θεσμικός διασυρμός», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτός ο νόμος, αυτή η διάταξη είναι παράνομη, ως εκ τούτου “αν παραιτηθώ είναι σαν να συμπράττω στην παράνομη εφαρμογή μίας διάταξης”, απάντησε η Βασιλική Θάνου όταν ερωτήθηκε σχετικά, κατά τη…
διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Αυτός είναι ο λόγος που δεν παραιτούμαι, πρόσθεσε.
Η κ. Θάνου έκανε τη σχετική δήλωση στον απόηχο της άγριας κόντρας που ξέσπασε, χθες, επί του ζητήματος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.
Σημείωσε ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί “αποδεικνύει ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θέση αυτή (σσ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού) από ορισμένους φορείς και από ορισμένα πρόσωπα και ορισμένες άλλες παρατάξεις”. Αυτό δικαιολογεί σε έναν βαθμό, συμπλήρωσε, “και την προσπάθεια αυτή της βίαιης αποπομπής της διοίκησης από τη θέση της”.
Υπογράμμισε πως είναι αυταπόδεικτο ότι η διάταξη αυτή είναι “άκρως φωτογραφική”, καθώς αφορά αποκλειστικά και μόνο την Αρχή Ανταγωνισμού έναντι όλων των άλλων 22 ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίες λειτουργούν στο ελληνικό κράτος, όπως είπε. Διερωτώμαι, η ανεξαρτησία και η αμεροληψία -σύμφωνα με την αιτιολογία της κυβέρνησης- αφορά μόνο την Αρχή Ανταγωνισμού, συνέχισε και πρόσθεσε ότι “με στοχοποιούν επειδή με συνδέουν με τον Αλέξη Τσίπρα”.
Η κ. Θάνου τόνισε πως “δεν υπήρξα ποτέ κομματικό πρόσωπο με την έννοια που θέλει να μου βάλει ταμπέλα η ΝΔ” και έκανε λόγο για “αυθαίρετο προσδιορισμό” που της έχει προσάψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είμαι υπερκομματικό πρόσωπο, δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα”, ξεκαθάρισε.
Χαρακτήρισε, επίσης, “πολύ άκομψο” τον τρόπο που εκφράστηκαν κυβερνητικά στελέχη στην Επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενη ειδικά στον Μάκη Βορίδη και τις κατηγόριες που της πρόσαψε ότι “γοητεύτηκε και πήγε αμισθί στο γραφείο του Πρωθυπουργού”, τον κάλεσε να “σέβεται τις θεσμικές ιδιότητες που έχουν ορισμένοι”, για να τονίσει ότι “δεν έχει αμφισβητήσει κανείς την συνεισφορά μου τα τελευταία 42 χρόνια”.
“Προσπαθούν να ευτελίσουν το ότι πήγα αμισθί. Πήγα επειδή ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είχα. Δεν με ενδιέφερε ποιος ήταν Πρωθυπουργός, πήγα να συνεισφέρω στον αγώνα που έδινε ο Πρωθυπουργός να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Πήγα αμισθί ακριβώς για να μην μπορούν μετά να μου προσάψουν αυτά για τα οποία να με κατηγορούν τώρα”, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Κληθείσα να σχολιάσει για τυχόν οφέλη από την τρέχουσα θέση της, σημείωσε πως παίρνει 100 ευρώ λιγότερα από ό,τι είναι η σύνταξή της, η οποία έχει ανασταλεί…
Η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, ενώ κάνει λόγο για απόπειρα παύσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η τροπολογία της κυβέρνησης «δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου.
Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός»…