“Αρχή του παντός” θεωρείται για το Μέγαρο Μαξίμου η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αποφυγή να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική βάσει του νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία.
Ήδη ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει λάβει εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξετάζει όλα τα σενάρια, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που δίνει η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε ο προτεινόμενος νέος εκλογικός νόμος να περάσει με 180 -και όχι 200- ψήφους και να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η αύξηση του πλαφόν εισόδου κομμάτων στη Βουλή στο 5%. Κρίσιμος, σε όλα αυτά, θα είναι ο ρόλος του ΚΙΝ.ΑΛ.
Με αυτή τη λογική μέσα στους επόμενους λίγους μήνες και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να ανοίξει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να αποσυνδέσει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, να περάσει τον επενδυτικό νόμο με βάση τον οποίο προσδοκά στην προσέλκυση χρημάτων που θα δώσουν θέσεις εργασίας. Και τέλος να ξεκινήσουν διαδικασίες διερεύνησης, από τη Βουλή εκκρεμών νομικών αλλά ενδεχομένως και πολιτικών υποθέσεων.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται σίγουρα η υπόθεση της Novartis και ενδεχομένως η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 με τους δανειστές που έφερε τα capitals controls, το δημοψήφισμα και τελικά το τρίτο μνημόνιο.
Ο νέος εκλογικός νόμος
Ειδικότερα σε ότι αφορά στον νέο εκλογικό νόμο, σύμφωνα, με πληροφορίες της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προβλέπονται πολλές και σημαντικές αλλαγές. Σημαντικότερη όλων αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το πλαφόν εισόδου στη Βουλή από το 3% που είναι σήμερα στο 4 ή και στο 5%. Υπενθυμίζεται ότι αν ίσχυε το πλαφόν αυτό, στη σημερινή Βουλή θα υπήρχαν μόνο 4 κόμματα με ότι αυτό συνεπάγεται στην κατανομή των εδρών. Παράλληλα, θα καταργηθεί το bonus με τη σημερινή του μορφή και θα αντικατασταθεί με ένα αναλογικότερο σύστημα που δεν θα δίνει σταθερό αριθμό βουλευτών ως δώρο στο πρώτο κόμμα, αλλά έναν αριθμό κυμαινόμενο ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας. Εκτιμάται ότι με βάση τις προτάσεις αυτές υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο την αλλαγή να υπερψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 εδρών. Κατοχύρωση και στο Σύνταγμα Ο αριθμός των 180 εδρών παρότι με τις σημερινές συνθήκες δεν επαρκεί προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση όπου ως γνωστόν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως έχει επισημάνει το Hellas Journal, υπάρχει πρόθεση αλλαγής της συνταγματικής πρόβλεψης και κατάργησης του ορίου των 200 βουλευτών.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση του αριθμού των 180 ψήφων, των 3/5 της Βουλής, που ισχύει και σε άλλες αυξημένες πλειοψηφίες αλλά ταυτόχρονα εξετάζεται και το ενδεχόμενο στο νέο Σύνταγμα να προβλέπεται αλλαγή εκλογικού νόμου μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αυτά όπως είναι φανερό αναμένεται να πυροδοτήσουν ένταση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει ότι μπορεί όχι μόνο να χαθεί η δυνατότητα να γίνουν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των κομμάτων στη Βουλή και άρα οι ενδεχόμενοι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι.
Πηγή: hellasjournal.com