Ραντεβού με Μέρκελ και Σολτς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο, με την κυβέρνηση να κρατά «χαμηλά τη μπάλα» για τα πλεονάσματα. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως η διεκδίκηση της μείωσης των πλεονασμάτων θα κριθεί στο μέλλον και αφού προηγουμένως η Αθήνα έχει δώσει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις και η ελληνική οικονομία δείξει σημάδια επιτάχυνσης της ανάπτυξης.
Το Βερολίνο είναι ένας σημαντικός σταθμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γερμανομαθής και επικεφαλής του ισχυρότερου, αυτή τη στιγμή, κόμματος στο πλαίσιο του ΕΛΚ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί άνετα στους διαδρόμους του κυβερνητικού κτιρίου στο Βερολίνο. Όμως αυτή θα είναι η εικόνα που θα αποτυπωθεί στα μίντια. Στο εσωτερικό του γραφείου της Άγκελα Μέρκελ ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει μια θετικά διακείμενη Καγκελάριο που, όμως, θα επιδιώξει να ακούσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να δεσμεύεται σαφώς για αρκετά θέματα, το βασικότερο των οποίων θα είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το άρθρο της DW για τις σχέσεις της Μέρκελ με τρεις Έλληνες πρωθυπουργούς τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την κλίμακα ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναμφίβολα εκείνος που κέρδισε την συμπάθεια της Γερμανίδας Καγκελαρίου μετά το εξαιρετικά δύσκολο πρώτο 6μηνο του 2015.
Ο κ. Μητσοτάκης θα αποφύγει δημοσίως να κάνει κάποια τέτοια δήλωση, εφόσον, όμως, ερωτηθεί από δημοσιογράφους παρούσης της κ. Μέρκελ, αναμφίβολα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και θα πρέπει να πει κάτι που θα συνιστά δέσμευση αλλά από την άλλη θα μπορεί να ερμηνευτεί με βολικό πολιτικά τρόπο στην Ελλάδα.
Διαβάστε εδώ: Τι πιστεύει η Άγκελα Μέρκελ για τους Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο ΜΗτσοτάκη- Ανάλυση της Deutsche Welle
Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, σε φάση τελικής αποκρυστάλλωσης είναι τόσο η ατζέντα των εκεί επαφών του όσο και το ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δύο «φιξαρισμένα» ραντεβού. Το πρώτο, το πρωί της Πέμπτης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο για την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών, αντικαγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ενώ μετά τη 13:00 ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται για πρώτη φορά στην Καγκελαρία, μιας και την προηγούμενη φορά που είχε συναντήσει την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, τον Φεβρουάριο του 2017, την είχε δει στο γραφείο της στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν τότε αρχηγός κράτους. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον κ. Σολτς είχε συναντήσει και πέρυσι τον Ιούνιο ο κ. Μητσοτάκης, όταν είχε πάει στο Βερολίνο για στοχευμένες επαφές, χωρίς να δει την κ. Μέρκελ.
Πέρα από σταθερούς συνεργάτες του, όπως τον κ. Πέτσα, τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου κ. Παπαδοπούλου, τον σύμβουλό του για τα ευρωπαϊκά Δημήτρη Μητρόπουλο κ.α., ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνοδεύεται και από δύο υπουργούς στη γερμανική πρωτεύουσα: τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση με τον κ. Σολτς, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος εδώ και καιρό έχει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον σύμβουλο της κ. Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιαν Χέγκερ. Κατά πληροφορίες, δεν πρέπει να αποκλείεται και μια επαφή του κ. Κουμουτσάκου με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αν και θεωρείται πιθανότερη μια κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο στο περιθώριο ενός επόμενου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Όπως είναι κατανοητό, η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού θα περιστραφεί γύρω από την οικονομία, αλλά και το προσφυγικό, το οποίο διαρκώς «αναζωπυρώνεται». Και μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ελιζέ, να ένευσε θετικά ως προς τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα, η κ. Μέρκελ, όμως, είναι άλλη υπόθεση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, δε, γνωρίζουν και τις πολιτικές δυσκολίες της Καγκελαρίου, όπως τις ανέδειξε την Κυριακή το Reader.gr, με επικείμενες εκλογές σε «δύσκολα» κρατίδια, όπως το Βραδεμβούργο, η Σαξωνία και η Θουριγγία.
Με πληροφορίες από το reader.gr