Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να κρατά διακριτή, μεν, στάση έναντι της Φώφης Γεννηματά αλλά με σαφείς αποστάσεις από την αναιμική αντιπολίτευση και την φιλική θέση προς την κυβέρνηση, η οικογένεια Παπανδρέου, ωστόσο, και οι “Παπανδρεϊκοί” εντείνουν την κριτική προς την ηγεσία και διαμορφώνουν πλαίσιο αμφισβήτησης. Με δεδομένο ότι το ΚΙΝ.ΑΛ θα κληθεί σύντομα να απαντήσει στο άνοιγμα συνεργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προεδρική εκλογή, τα μηνύματα που στέλνονται έχουν μεγάλη αξία.
‘Οπως επισημαίνει και το newpost.gr, πολλές αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση της Φώφης Γεννηματά να «διαγράψει» το ΠΑΣΟΚ και να πορευτεί με το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Γεννηματά φαίνεται αποφασισμένη στην επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου, να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που θα αποτελέσει το πολιτικό όχημα και ο βασικός κομματικός φορέας. Ουσιαστικά αν και δεν θα ομολογηθεί ποτέ, αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ καταργείται, αν και οι υποστηρικτές αυτής της απόφασης υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το Κίνημα Αλλαγής, ουσιαστικά, όμως, «ρίχνει τίτλους τέλους» το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Πίσω από αυτήν την απόφασης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ βλέπουν την προσπάθεια οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ να παραπεμφθούν για αργότερα με τελικό στόχο να μην πραγματοποιηθεί συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους και εκλογή προέδρου από τη βάση και αυτό για να μην αμφισβητηθούν οι προεκλογικές και οι μετεκλογικές αποφάσεις της ηγεσίας αλλά και η ίδια η κ. Γεννηματά.
Οι αντιδράσεις για τις αποφάσεις της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι πολλές και έχουν εκφραστεί δημόσια τόσο από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο κι από τον Παύλο Γερουλάνο. Αλλά και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου, δεν χαρίζεται και ασκεί δριμεία κριτική στις προθέσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, ζητά επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και νέα εκλογή προέδρου από το λαό.
Με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ότι, «Ο πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτό αναφέρει κατά γράμμα το άρθρο 41 στο καταστατικό του ΠαΣοΚ.», προειδοποιεί ότι «όσοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν τούτο το δεδομένο ή να βρουν διαδικαστικά τερτίπια για να αποφύγουν ανοικτές εκλογές μόνο κακό στο κόμμα κάνουν. Αλλοιώνουν την γνήσια δημοκρατική παράδοση της παράταξης». Ζητά συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο και κατόπιν εκλογή αρχηγού από τη βάση και τονίζει ότι «η προσπάθεια «αποπασοκοποίησης» έγινε με μία σειρά αποτυχημένων εγχειρημάτων όπως η «Ελιά», η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και εν τέλει και το «Κίνημα Αλλαγής». Όπως συμπληρώενι, «η παράταξη με την μεγάλη δημοκρατική παράδοση πρέπει και οφείλει στον κόσμο της να αναγεννηθεί. Εάν ξαναγίνουμε ΠΑΣΟΚ, τότε η απήχηση μας και ο ρόλος μας στα πολιτικά δρώμενα της χώρας είναι δεδομένη».
Το άρθρο του Νίκου Παπανδρέου στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
«Ο πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα χρόνια». Αυτό αναφέρει κατά γράμμα το άρθρο 41 στο καταστατικό του ΠαΣοΚ. Οσοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν τούτο το δεδομένο ή να βρουν διαδικαστικά τερτίπια για να αποφύγουν ανοικτές εκλογές, μόνο κακό στο κόμμα κάνουν. Αλλοιώνουν τη γνήσια δημοκρατική παράδοση της παράταξης. Και φυσικά, καταστρατηγείται το ίδιο το καταστατικό και καθιστά την όποια άλλη οδό ως μη νόμιμη. Μπορεί, δηλαδή, οποιοδήποτε μέλος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση αλλοίωσης του καταστατικού και φυσικά να δικαιωθεί πανηγυρικά.
Η εκλογή του προέδρου του ΠαΣοΚ από τη βάση εφαρμόστηκε από το 2004 και μετά. Ηταν μια καινοτομία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, μια διαδικασία που έφερε νέα πνοή στο πολιτικό σύστημα. Αν θέλετε, άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, εφόσον στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Εφερε έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσκήνιο και τελικά τον έκανε και σημερινό πρωθυπουργό. Τούτο το δημοκρατικό εγχείρημα απορρίφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο αρχηγός του δικαιολόγησε τη θέση αυτή λέγοντας ότι «δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας». Το να θέλουν ορισμένοι να αποφύγουμε τις εκλογές του ΠαΣοΚ από τη βάση είναι ένα βήμα προς τα πίσω, μια οπισθοδρόμηση από τις πραγματικές μας αξίες. Αν δεν γίνουν εκλογές, όπως ορίζει το καταστατικό, το κόμμα θα μπει σε μια ανώφελη και επικίνδυνη εσωστρέφεια που θα συρρικνώσει και άλλο την όποια απήχηση έχει ακόμη στον κόσμο.
Για να ανοίξει τα «φτερά» του το ΠαΣοΚ πρέπει – και αυτό είναι το μάθημα της Δημοκρατίας αλλά και του Ανδρέα – να έρθει και πάλι κοντά στον λαό. «Μαγειρέματα» πίσω από κλειστές πόρτες με επιχειρήματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη των προοδευτικών πολιτών θυμίζουν τακτικές κλειστών και αυταρχικών κομμάτων παλιότερης εποχής. Αρα, κατόπιν συνεδρίου, εκλογές. Ετσι θα αποκτήσουμε τον σωστό «αέρα» για την πορεία προς τα εμπρός. Ο υποψήφιος/υποψήφια πρόεδρος έχει ένα θέμα να απαντήσει σε αυτές τις εκλογές: θα συνεχίσει το ΠαΣοΚ να υφίσταται ως κόμμα ή όχι; Φυσικά όποιος κατέβει για αρχηγός πρέπει να πιστεύει στο ΠαΣοΚ! Η προσπάθεια «αποπασοκοποίησης» έγινε με μια σειρά αποτυχημένων εγχειρημάτων όπως η Ελιά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και εν τέλει και το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό το μήνυμα αποκόμισα από τα ταξίδια μου ανά την Ελλάδα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Και όχι μόνο εγώ: το ίδιο μήνυμα αποκόμισαν όλοι οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές. Είδαν ότι ο κόσμος συγκινείται, συσπειρώνεται και συμμετέχει μόνο με αναφορές στο ΠαΣοΚ και στον ιδρυτή του.
Είδα επίσης διάφορους υποψηφίους που μέχρι πριν από λίγο καιρό απέφευγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο ΠαΣοΚ, να σηκώνουν τη σημαία του (!), να θυμούνται ξαφνικά ότι η μεγάλη παράδοση της δημοκρατικής παράταξης συνεχίζεται ως ΠαΣοΚ, να μεταλλάσσονται μπροστά στα έντονα αιτήματα του κόσμου, να ανακαλύπτουν τη δύναμη του λαού στο ΠαΣοΚ (οι ίδιοι που μιλούσαν για το τέλος του). Δεν γίνεται να πετάμε στον κάδο της Ιστορίας τα σύμβολά του, επειδή κάποιοι έχουν ενοχικό σύνδρομο για τα όποια λάθη του παρελθόντος. Το μήνυμα στις προηγούμενες εκλογές το έδωσε ο ίδιος ο λαός, και το ακούσαμε όλοι μας: ΠαΣοΚ και μόνο ΠαΣοΚ. Το επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο έχει μόνο ένα θέμα να αναδείξει: Το αίτημα για το «όλον ΠαΣοΚ». ΚΙΝΑΛ, ΚΙΔΗΣΟ, απομεινάρια του ΔΗΜΑΡ, και λοιπές κινήσεις και τάσεις, όταν έρθει η στιγμή, να ενταχθούν όλα στο ΠαΣοΚ.
Με πληροφορίες από το newpost.gr