Οι θέσεις της απερχόμενης Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέλλουσας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ήδη γνωστές, “κάτι το οποίο επισημαίνει άλλωστε και η ίδια στην απάντησή της,” σημειώνει πηγή του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνουν όμως πως αυτή η πάγια θέση του Ταμείου δεν ήταν ποτέ επ’ ωφελεία της χώρας, καθώς πάντα συνοδευόταν από σκληρά μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων, μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποτρέψει, προσθέτει η ίδια πηγή, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
“Η κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει για τις γνωστές θέσεις της κα Λαγκάρντ, να μας απαντήσει στο πώς αντιλαμβάνονται τη συζήτηση περί πλεονασμάτων: τη συνδέουν με μέτρα λιτότητας ή την παραπέμπουν στο μέλλον για μετά το 2021;” σημειώνει η πηγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Toν ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπερασπίστηκε η μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων της την 1η Νοεμβρίου, για 8ετή θητεία.
Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε:
«Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.
Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.
Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας μόλις σε ερώτηση μου, η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε την θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα. Σημείωσα με ικανοποίηση αυτή την θέση κ ζήτησα να την ακούσει κ ο @kmitsotakis που έχει παραπέμψει την σχετική συζήτηση στις καλένδες για μετά το 2021… https://t.co/hzADtD6Qlh
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) September 4, 2019
From the IMF to the ECB – what a cosy job rotation!
As @Lagarde faces MEPs to be the next @ecb chair, @ManonAubryFr & @papadimoulis will demand to know if she will be on the side of our planet and its people?
Watch their questions live from 10h30 CET: https://t.co/0QKUy12trU pic.twitter.com/b2UovJa0rl
— The Left in the European Parliament (@Left_EU) September 4, 2019
«Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – τι βολική εναλλαγή καριέρας!», ήταν το σχόλιο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ενόψει της ακρόασης της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι αριστεροί ευρωβουλευτές θα απαιτήσουν να μάθουν σε ποιανού την πλευρά θα σταθεί η υποψήφια πρόεδρος της ΕΚΤ.
Αν και η ψήφος των ευρωβουλευτών, που έχει προγραμματισθεί για το βράδυ, είναι συμβουλευτική, η μέχρι πρότινος γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις για την επαγγελματική της διαδρομή από διευθύντρια της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie μέχρι το 2005 μέχρι την είσοδό της στην πολιτική, σε μία εποχή αλυσιδωτών οικονομικών κρίσεων, ως υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και στην συνέχεια ως υπουργός Οικονομικών μέχρι το 2011, οπότε και ανέλαβε τα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ωστόσο, αντίθετα με τους προκατόχους της και τους συνυποψηφίους της, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν πέρασε ποτέ από κεντρική τράπεζα. Σήμερα, θα κληθεί «να δείξει με πειστικό τρόπο ότι διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις νομισματικής πολιτικής» για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ.
(«Τι βολική εναλλαγή καριέρας για την Κρ. Λαγκάρντ…», το σχόλιο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, όπως το αναμεταδίδει και ο Δημ. Παπαδημούλης)
Βαριά κληρονομιά
Η 63χρονη Γαλλίδα θα αναλάβει την δύσκολη αποστολή να διαδεχθεί τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άφησε την σφραγίδα του στην ΕΚΤ θέτοντας σε εφαρμογή τα απαραίτητα εργαλεία για να διασώσει σε μία εξαιρετικά δυσμενή περίοδο το ευρώ και να στηρίξει την ζώνη του ευρώ.
Επιπλέον, η δηλωμένη πρόθεση της Κριστίν Λαγκάρντ να αναζητήσει την συναίνεση εντός του συμβουλίου των κυβερνητών της ΕΚΤ θα τεθεί σύντομα σε δοκιμασία. Το 25μελές συμβούλιο εμφανίζεται διαιρεμένο ως προς την στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι σε μία οικονομία της ευρωζώνης που βρίσκεται σε επιβράδυνση.
Για την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι έχει δίκιο που θέλει να διατηρήσει, σύμφωνα με κείμενο που έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την γενναιόδωρη νομισματική πολιτική, ακόμη και αν η ΕΚΤ αποτυγχάνει τα τελευταία χρόνια να φθάσει τον στόχο της ενός πληθωρισμού ελαφρά χαμηλότερου του 2%.
Ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θέλει να ασχοληθεί με τις επιπλοκές της νομισματικής πολιτικής στον τραπεζικό τομέα, τα χαμηλά επιτόκια του οποίου πλήττουν την αποδοτικότητα, και με την «χρηματοπιστωτική σταθερότητα γενικά».
Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά αρκούν για να κατευνάσουν τις επικρίσεις, που προέρχονται κυρίως από την Γερμανία, για μία νομισματική πολιτική που κρίνεται «υπερβολικά γενναιόδωρη» από το Βερολίνο, σύμφωνα με την γερμανίδα ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Νίκολα Μπεερ.
Πλημμυρίζοντας την αγορά με ρευστότητα και καθηλώνοντας τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η ΕΚΤ «έχει θέσει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ σε κώμα και έχει απαλλοτριώσει τα κέρδη των καταθετών, αντί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα και της οικονομίας», λέει η ευρωβουλευτής.
Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί από τη πλευρά της ότι η νομισματική πολιτική «δεν μπορεί να αυξήσει την αναπτυξιακή δυναμική των κρατών σε μακροπρόθεσμη βάση» και καλεί τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συντονίσουν τις οικονομικές πολιτικές τους και να δώσουν μία κοινή δημοσιονομική απάντηση σε περίπτωση κρίσης.
Επί σειρά ετών, ο Μάριο Ντράγκι ακολούθησε αντίστοιχη πολιτική, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε ανάκαμψη την οικονομία, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί.
Ο Ζβεν Γκιγκόλντ, γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ελπίζει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, πιο έμπειρη στον διάλογο με τους πολιτικούς από τον Μάριο Ντράγκι, θα υιοθετήσει μία ακόμη πιο ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στους κυβερνώντες της ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ