Τρεις ημέρες μετά την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη και την πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, σε όσους την αμφισβητούν, να το κάνουν ευθέως, ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται ότι είναι ο πρώτος που σηκώνει το γάντι. Ο πρώην υπουργός και δημοτικός σύμβουλος του δήμου της Αθήνας δήλωσε ευθέως ότι τον ενδιαφέρει η διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος τονίζοντας πως «αν κάποια πράγματα δεν γίνουν σωστά στον χώρο, μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να τα λύσει».
Μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm, ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου, ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε σε «μια πρόταση συγκεκριμένη για το μέλλον του χώρου μας η οποία θεωρώ ότι είναι πια ώριμη να συζητηθεί σε βάθος» υπογραμμίζοντας πως θα την φέρνει συνέχεια στο προσκήνιο «έτσι ώστε να χτίσουμε μια κεντροαριστερά για την οποία να είμαστε περήφανοι».
Ο Π. Γερουλάνος άσκησε κριτική στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφη Γεννηματά καθώς, όπως είπε, εφάρμοσε μία στρατηγική που απέτυχε. «Πίστευε ότι φέρνοντας όλες τις προσωπικότητες του χώρου μαζί, ο χώρος θα μαζέψει και τον κόσμο. Οι προσωπικότητες ήρθαν μαζί, ο κόσμος όμως δεν ήρθε», ανέφερε.
Σχολιάζοντας την ομιλία της κ. Γεννηματά την 3 Σεπτέμβρη την χαρακτήρισε «απογοητευτική» διότι «είχε μια πραγματική ευκαιρία να δώσει ένα όραμα» αλλά αυτό «δεν έγινε».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία της, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε πει μεταξύ άλλων, απαντώντας σε δηλώσεις τόσο του Παύλου Γερουλάνου όσο και του Νίκου Παπανδρέου:
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ως “σφραγίδα διαπραγμάτευσης” για τις προσωπικές του επιδιώξεις. Δεν είναι ώρα για “μάχη οπισθοφυλακής” και επίδειξη δήθεν Πασοκικού πατριωτισμού, είναι ώρα μάχης για το παρόν και το μέλλον του τόπου και της παράταξης. Όποιος όμως δεν τα αντιλαμβάνεται αυτά και παραμένει προσκολλημένος στις προσωπικές του φιλοδοξίες, ας έρθει στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες να θέσει θέμα νέας εκλογής, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή από τη βάση από 220.000 ανθρώπους της παράταξης».
Ερωτηθείς αν τον ενδιαφέρει να ηγηθεί στην προσπάθεια που γίνεται, ο Π. Γερουλάνος απάντησε καταφατικά «αν δεν γίνουν τα πράγματα το οποία πιστεύω ότι πρέπει να γίνουνε στο χώρο» και διευκρίνισε ότι «η ουσία δεν πρέπει να είναι ένα αιματοκύλισμα προσωπικό, πρέπει να είναι μια πολιτική διαδικασία την οποία αν την κάνει καλά η ηγεσία του χώρου μας δεν χρειάζεται καμιά αλλαγή ηγεσίας».
Ο πρώην υπουργός έθεσε ως κομβικό σημείο «να μην χαθεί ούτε μέρα σε αυτό τον αγώνα δρόμου που έχουμε με το ΣΥΡΙΖΑ» και το κόμμα να πάει σε «ένα πραγματικά δημοκρατικά συνέδριο, με μια διάθεση σύνθεσης και όχι αποσύνθεσης».
Λίγη ώρα μετά την συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στο ρ/σ Παραπολιτικά, όπου δήλωνε ότι τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, προσθέτοντας ότι «αν κάποια πράγματα δεν γίνουν σωστά στον χώρο, μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να τα λύσει», πηγές της Χ. Τρικούπη απαντούσαν αιχμηρά.
Χ. Τρικούπη σε Γερουλάνο: Εκτίθεσαι προσωπικά
Οι κύκλοι του ΚΙΝΑΛ σημείωναν – χωρίς να αναφέρουν το όνομα του κ. Γερουλάνου -ότι εκτίθεται προσωπικά και ότι οι προσωπικές του φιλοδοξίες προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην παράταξη.
«Οι προσωπικές φιλοδοξίες κανενός δεν είναι πάνω από τις διαδικασίες της δημοκρατικής παράταξης, που οφείλουν να σέβονται όλοι. Οσοι καλλιεργούν την εσωστρέφεια, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην παράταξη και εκτίθενται προσωπικά».
Μ. Χριστοδουλάκης: «Κανείς δεν είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από κανέναν»
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης επεσήμανε σε συνέντευξή του: «Οι προσωπικές φιλοδοξίες κανενός δεν είναι πάνω από τις δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης». Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει: «Κανείς δεν είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από κανέναν. Το 2017 έγινε μια διαδικασία βάσης, όχι ένωσης κομμάτων. 212.000 πολίτες ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής με την προοπτική να προχωρήσουμε μπροστά, με βασικό κορμό και πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, τις αρχές και τις αξίες του. Σε αυτό το αίτημα πρέπει να ανταποκριθούμε σήμερα, και το αίτημα αυτό είναι βαθιά πολιτικό».
Οπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης το Κίνημα Αλλαγής βάζει στο περιθώριο την εσωστρέφεια και κοιτάζει στο μέλλον. «Τα πράγματα είναι απλά. Τα κόμματα έχουν δημοκρατικές διαδικασίες. Το Σεπτέμβριο έχουμε διαδικασίες συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Αυτό πάρα πολύ απλά σημαίνει ότι όποιος θελήσει, θα έχει τη δυνατότητα να θέσει οποιοδήποτε θέμα είτε ηγεσίας είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής».
Ο Μ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ακόμη πως «η παράταξη μας έχει πληγεί πολύ από τα φαινόμενα εσωστρέφειας, τα οποία μάλιστα δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία, που αναζητά λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα θέματα συζητούνται στις εσωκομματικές διαδικασίες και ευθέως, και όχι δια της πλαγίας, αλλοιώνοντας την πολιτική εξωστρεφή μας δράση και παρουσία».