Κριτική στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ασκούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι με το συνδυασμό των αλλαγών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία, «επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται», τονίζουν και προσθέτουν ενδεικτικά ότι «η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αυξήσεις κατά μέσο όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων».
Πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν:
«Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων»
– Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
– Καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης:
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.
Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς.
– Χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ’ ότι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες.
– Καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα: Η επέκταση και η υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων αναιρούνται.
Μια επιχείρηση θα μπορεί να αποκλίνει και από κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει επεκταθεί.
Συγχρόνως, ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Δημιουργείται, έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων.
«Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά»
Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.
Οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους.
Με τον συνδυασμό των παραπάνω, επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται. Η σημασία, δε, των κλαδικών συμβάσεων είναι μεγάλη στη χώρα μας όπου δραστηριοποιούνται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυξήσεις κατά μέσο όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων.
«Μειώνει το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία»
– Μειώνει το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία στην περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου.
– Ταυτόχρονα καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη για αναγνώριση και καταβολή ενσήμων τριών μηνών αναδρομικά στον αδήλωτο εργαζόμενο.
– Ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρο για να προσλαμβάνονται νόμιμα οι εργαζόμενοι. Στην πράξη οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν με αδήλωτους εργαζόμενους και εφόσον τους πιάσει ο έλεγχος θα τους προσλαμβάνουν νόμιμα χωρίς να επισείεται καμία ιδιαίτερη τιμωρία.
«Παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία και λειτουργία των συνδικάτων»
Κάνει λόγο για δημιουργία Μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
Αποτελεί παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία και λειτουργία των συνδικάτων. Οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις και θα καταστεί σαφές ποιοι περιορισμοί τίθενται στη δράση των τελευταίων.
Δίνεται δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας -και για την κήρυξη απεργιών- που μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη απόφασης για απεργία ή να δημιουργήσει ζητήματα πιέσεων και χειραγώγησης.
Καθυστέρηση δεδουλευμένων αποδοχών
Τροποποιεί διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όριζε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη, να πάρει επίδομα ανεργίας και να διεκδικήσει αποζημίωση.
Τώρα το διάστημα μη καταβολής δεδουλευμένων ορίζεται ρητά σε 2 μήνες και όχι νωρίτερα. Με τον ισχύοντα νόμο ακόμη και μονομερής βλαπτική μεταβολή μπορεί να θεωρηθεί και πολύ μικρότερη καθυστέρηση.
«Για να εντοπιστούν οι υποδηλωμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και όχι απαξίωση του ΣΕΠΕ»
Προβλέπει προσαύξηση 12% στο ωρομίσθιο για κάθε ώρα υπέρβασης του ωραρίου μερικής απασχόλησης.
Το μέτρο από μόνο του δεν έχει αξία αν δεν υπάρχει έλεγχος της υποδηλωμένης εργασίας. Για να εντοπιστούν οι υποδηλωμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και όχι απαξίωση του ΣΕΠΕ.
Δεδομένης δε της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι θα καταργηθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση και τον έλεγχο της υπερεργασίας και των υπερωριών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση μοιάζει κυρίως με επικοινωνιακή απόπειρα καλλωπισμού των αρνητικών εργασιακών ρυθμίσεων και όχι με ρύθμιση ουσίας.
Για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε αυξημένο πρόστιμο στις περιπτώσεις παραβίασης του ωραρίου εργαζομένου μερικής απασχόλησης.
Μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων για την αδήλωτη εργασία
Το Μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων για όλες τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μητρώο που θέλει να φτιάξει η ΝΔ είναι υποπερίπτωση του παραπάνω και φανερώνει ότι αντιλαμβάνεται ως μόνη παράβαση της εργατικής νομοθεσίας την αδήλωτη εργασία.
Αναβάθμιση ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης
Η ΝΔ, σε ένα «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, και ενώ κάνει συνέχεια δηλώσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας, εισαγάγει ένα πρόσθετο βάρος για τις επιχειρήσεις, βάζοντάς τες να δηλώνουν ξανά στοιχεία που έχουν δηλώσει σε άλλες πλατφόρμες
Η ορθή δημόσια διοίκηση θα έπρεπε να κινηθεί στην εξασφάλιση διαλειτουργικότητας (κάτι που προωθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ)
Η διάταξη δεν ορίζει καμία κύρωση προς τις επιχειρήσεις σχετικά με την εργατική νομοθεσία.