Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σενάριο περί της προεδρικής εκλογής τον προσεχή Φεβρουάριο -πιθανώς και λίγο νωρίτερα- παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα “Εστία”, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην ανωτάτου δικαστικού Παναγιώτη Πικραμμένου, το όνομα του οποίου, ως γνωστόν, ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis αλλά η υπόθεση στο σκέλος που τον αφορούσε οδηγήθηκε στο αρχείο.
Ο τελευταίος, μιλώντας, σε εκπομπή του Action24, άφησε σαφώς να εννοηθεί πως η υπόθεση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πιθανώς να συνδυαστεί από την κυβέρνηση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε μια προσπάθεια να πιεστεί το ΚΙΝ.ΑΛ και να λάβει ως…αντίδωρο την εκλογή ενός Προέδρου Δημοκρατίας που να προέρχεται από τον ευρύτερο δικό του χώρο- έχουν ακουστεί σχετικά αρκετά ονόματα, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Κώστα Σημίτη, της Μαρίας Δαμανάκη κ.α
Κατά το σενάριο που απορρέει από “ερμηνεία” των δηλώσεων Πικραμμένου, η κυβερνητική πλειοψηφία θα προχωρήσει, τελικά, στην αναθεώρηση του σχετικού συνταγματικού άρθρου ώστε να μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο ακόμα και με 151 ψήφους- κάτι που έχει φανεί από δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών ότι σκοπεύει να το αποφύγει ως πολιτικά και θεσμικά ανεπίτρεπτο.
Επίσης θα ζητηθεί από το ΚΙΝ.ΑΛ να συναινέσει για την κατάργηση της απλής αναλογικής με τρόπο που περιλαμβάνει πιθανώς και την αλλαγή του αριθμού των βουλευτών που απαιτούνται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.
Όπως περιγράφει η “Εστία”, το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται πως το συμμερίζεται και το στηρίζει ισχυρή ομάδα βουλευτών προσκείμενη στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμφανίζεται δυσφορών από την στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον ίδιο και βλέπει να χάνει οριστικά την ευκαιρία να είναι εκείνος ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όλα αυτά, φυσικά, αποτελούν σχεδιασμό συγκεκριμένων “κέντρων” εντός και εκτός Ν.Δ και όχι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τουλάχιστον όχι ακόμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας πως ενδημούν τέτοιες απόψεις στη Ν.Δ έστειλε σαφές μήνυμα από την ΔΕΘ υπέρ της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου, καθιστώντας τον κ. Μητσοτάκη υπεύθυνο για την μη επίτευξη συναινέσεως στην περίπτωση που επιλέξει κάποια από τις παραπάνω εισηγήσεις. Το βέβαιο είναι πως η προεδρική εκλογή θα δρομολογήσει ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις. Ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος, όμως αφήνει να εννοηθεί σε συνομιλητές του, δεν έχει λάβει κανένα “σήμα” από το Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάζεται, ωστόσο, αρμονικά και με τη νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο των ούτως ή άλλως περιορισμένων αρμοδιοτήτων του. Όμως δεν κρύβει την δυσφορία του για το γεγονός ότι η όλη συζήτηση δεν γίνεται στη βάση του εάν ο ίδιος “ήταν έως τώρα ένας καλός πρόεδρος ή όχι” αλλά συνδυάζεται με πολιτικές διεργασίες και εσωκομματικές ισορροπίες, κάτι που πληγώνει τον θεσμό.