Εκτός του κάδρου των ποινικών ευθυνών για τη Novartis μένει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει σε συνεργάτες του πως εκείνος δεν στέλνει στα δικαστήρια τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας», πρόσθεσε στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, αυτές είναι ξεκάθαρες για τον πρώην πρωθυπουργό. «Έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά αυτές κρίνονται στις εκλογές», σχολίαζαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ. Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν αποκλείει, εξάλλου, το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας σ’ αυτήν ο κ. Τσίπρας.
Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θ’ ανακοινωθεί τυπικά σήμερα το μεσημέρι από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, αφού πρώτα θα έχουν μελετήσει τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής δύο εντεταλμένοι προς τούτο βουλευτές της ΝΔ.
Ποιοι ήταν λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους στην κυβέρνηση και τη ΝΔ αποφάσισαν να μεταχειριστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο Τσίπρα-Παπαγγελόπουλο; Έως την τελευταία στιγμή υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη σκοπιμότητα και τη στόχευση σύστασης μιας εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, ωστόσο η τελική επιλογή ικανοποιεί το διάχυτο αίσθημα που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ορίζει πως θα πρέπει να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η επιλογή της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης συνάδει απόλυτα με τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να μην μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών – όπως είχε ο ίδιος δηλώσει – ούτε να επιδείξει τάσεις ρεβανσισμού. Αλλά και ούτε να δώσει πόντους έτσι στον πολιτικό του αντίπαλο μέσα από την πόλωση, ιδιαίτερα στο momentum που διανύουμε και είναι απολύτως ευνοϊκό για τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη.
Την άποψη ότι η εικόνα ενός πρώην πρωθυπουργού στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν είναι η πρέπουσα είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ «γαλάζιοι» βουλευτές, επ’ ευκαιρία και των σχολίων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τον παραλληλισμό με το «βρώμικο ’89», υπενθύμιζαν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχασε τελικώς από την επιλογή του να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του κ. Σαμαρά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κοινωνός της απόφασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
ΠΗΓΗ: newsit.gr