Το antinews.gr συνεχίζει τις “επιθέσεις” κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ενισχύοντας τις φήμες περί εσωτερικών τριβών. Το σάϊτ που πρόσκειται, ως γνωστόν, στις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά ασκεί κριτική και χαρακτηρίζει “αφελή” τον κ. Δένδια ακόμα και για όσα είπε στο Βερολίνο για την υπόθεση Σνόουντεν!
Διαβάστε το άρθρο:
Ώρες ώρες η ελληνική κυβέρνηση κάνει επίδειξη αφέλειας. Πιθανώς, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κάνει το ένα επικοινωνιακό – και ουσιαστικό – λάθος μετά το άλλο, ακόμα και εκεί που δεν έχει ευθύνες. Στην προκειμένη, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που υπέπεσε σε ολίσθημα, όταν προ ημερών, κατά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χέϊκο Μάας, στο Βερολίνο, οι δυο υπουργοί ερωτήθησαν γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες το 2013 δεν έδωσαν άσυλο στο στέλεχος της NSA. Ο ίδιος, στην προσπάθειά του να ωραιοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και να “συμπαρασταθεί” στον Γερμανό ομόλογό του, απάντησε άλλα αντί άλλων.
Η υπόθεση του “πράκτορα” της αμερικανικής μυστικής υπερ-υπηρεσίας, NSA, ήλθε και πάλι αυτές τις ημέρες στο προσκήνιο. Αφορμή είναι το βιβλίο που εκδίδει ο Αμερικανός, ο οποίος εδώ και έξι χρόνια έχει προκαλέσει πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα αναταραχή στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και στο πολιτικό σύστημα της υπερδύναμης. Το βιβλίο του, Permanent Record, για το οποίο ο ίδιος λέγει ότι δεν είναι παρά οι “αναμνήσεις” του και δεν περιέχει κάποιο κρατικό μυστικό, ήδη απαγορεύθηκε, με “φιρμάνι” από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σχεδόν προτού καν κυκλοφορήσει. Κάτι που, προφανώς, αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το βιβλίο του “πράκτορα”, ο οποίος ζει στη Μόσχα.
Ως γνωστόν, οι αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις απίστευτες τεχνικές δυνατότητες των ΗΠΑ και κάποιων στενών συμμάχων τους για παρακολουθήσεις, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και του διαδικτύου, όχι μόνον αντίπαλων δυνάμεων, αλλά μαζικά όλου του πληθυσμού, θεωρούνται ίσως ένα από τα σημαντικότερα – αν όχι το σημαντικότερο – πλήγματα που έχουν δεχτεί εκ των έσω οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και συνολικότερα η παντοδυναμία των ΗΠΑ. Αυτός ο συντηρητικών αρχών μάλιστα (Ρεπουμπλικάνος) νέος άνθρωπος, το 2013, σε ηλικία μόλις 29 ετών, κατήγγειλε με συγκεκριμένα και λίαν αποκαλυπτικά στοιχεία, ότι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στήνεται ένας “μεγάλος αδελφός”, που σαν κι αυτόν δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα. Με πρόσχημα την τρομοκρατία, όμως, ο μηχανισμός αυτός, καταπατώντας τις βασικές αρχές του αμερικανικού Συντάγματος, αποσκοπεί στην παρακολούθηση του καθενός πολίτη.
Το 2013, διέφυγε στην Κίνα, και από εκεί στη Ρωσία, όπου “κόλλησε” στο αεροδρόμιο της Μόσχας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του να τον δεχτεί κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Τότε, μάλιστα, η Γερμανία με διάφορα ψευτοπροσχήματα (στην πραγματικότητα, ήταν οι αμερικανικές πιέσεις) αρνήθηκε να τον δεχτεί. Κι ας έδωσε στη συνέχεια ατράνταχτα στοιχεία για τις υποκλοπές που έκαναν οι ΗΠΑ στη Γερμανία. Το ίδιο έπραξαν και άλλες χώρες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής. Έτσι, παρέμεινε στη Ρωσία. Σήμερα, ο Σνόουντεν ξαναζητάει από τη Γαλλία να του παράσχει άσυλο. Με αφορμή αυτό το αίτημά του, μάλιστα, έχει ανοίξει μεγάλος διάλογος στη Γαλλία, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν από τον Μακρόν να τον δεχτεί.
Προ ημερών, λοιπόν, στους κ.κ.Δένδια και Μάας υπεβλήθη η ερώτηση: “Αυτές τις ημέρες ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ ότι πριν από έξι χρόνια κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν του χορήγησε άσυλο –και η Γερμανία ήταν τότε αντίθετη. Θεωρείτε την στάση αυτή εκ των υστέρων λανθασμένη; Θα τασσόσασταν υπέρ του να διευκολυνθεί, ώστε να αποκτήσει ένα ευρωπαϊκό μέλλον στην Γερμανία ή την Ελλάδα;”
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είτε από άγνοια και αφέλεια, είτε επειδή ήθελε να εμφανιστεί βασιλικότερος του βασιλέως και να “συμπαρασταθεί” στον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να πει άλλα αντί άλλων, απάντησε: “Μου κάνει εντύπωση η ερώτησή σας (!). Το 2013, όντας εγώ τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχα δημιουργήσει τη νέα ελληνική Υπηρεσία Ασύλου. Νομίζω ότι ήταν μία εξαιρετική Υπηρεσία, πριν κατακλειστεί από τα αιτήματα με την κρίση του 2015 και βρεθεί σε δυσκολία. Δεν ενθυμούμαι να έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα σε αυτήν την Υπηρεσία, αλλά, ούτως ή άλλως, ένα από τα στοιχεία για τα οποία είμαι υπερήφανος σε αυτήν την Υπηρεσία είναι ότι είναι ανεξάρτητη. Κατά συνέπεια, η ίδια κρίνει ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει άσυλο και ποιος δεν τις πληροί. Όπως πολύ σωστά ελέχθη και από τον αγαπητό μου συνάδελφο, δεν είναι θέμα κυβερνητικής επιλογής ή κυβερνητικής παρέμβασης. Στην Ευρώπη έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο”.
Κατ’ αρχήν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει, τι θα έκανε η Ελλάδα σήμερα, εάν ο Σνόουντεν της υπέβαλε αίτημα ασύλου. Όπως και να’ χει, θα ήταν καλύτερο να περιοριστεί στο γεγονός ότι το 2013 ο Σνόουντεν δεν υπέβαλε αίτημα για άσυλο στην Ελλάδα, και να τελειώνει εκεί, αντί να προσπαθεί να εξωραΐσει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τόσο σοβαρές “σπαζοκεφαλιές”, με τους Αμερικανούς να έχουν πάθει το μεγαλύτερο χουνέρι τους εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Πολύ περισσότερο, με πολλές προσωπικότητες να ζητούν τώρα, με αφορμή την υπόθεση Σνόουντεν, να επανασχεδιαστεί το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο Σνόουντεν είχε ζητήσει άσυλο από 29 ευρωπαϊκές, λατινοαμερικανικές και άλλες χώρες (όχι όμως από την Ελλάδα), αλλά σχεδόν η απόλυτη πλειοψηφία τους είχε απορρίψει το αίτημα με διάφορα προσχήματα. Μεταξύ αυτών, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες.
Επίσης, μάλλον θα διαφεύγουν της μνήμης του κ.Δένδια οι απίστευτες πιέσεις που είχαν ασκήσει τότε οι ΗΠΑ προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι απλά να μην του παραχωρήσουν άσυλο, αλλά ούτε καν να πετάξει πάνω από ευρωπαϊκούς ουρανούς αεροσκάφος εντός του οποίου ενδεχομένως να βρίσκεται ο Σνόουντεν. Ως γνωστόν, ακόμα και το κυβερνητικό αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, το οποίο πετούσε από τη Μόσχα προς τη Λ.Αμερική, καθηλώθηκε και ερευνήθηκε στην Αυστρία, με την υποψία ότι εκεί κρυβόταν ο Σνόουντεν. Προηγουμένως, η Γαλλία και η Πορτογαλία είχαν ανακαλέσει αιφνιδιαστικά την άδεια διέλευσης του αεροπλάνου από τον εναέριο χώρο τους, με αποτέλεσμα η πτήση του Μοράλες από τη ρωσική πρωτεύουσα να υποχρεωθεί να κάνει στάση για ανεφοδιασμό σε αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας.
Φανταζόμαστε, πάντως, ότι εκείνη η “ανεξάρτητη” υπηρεσία ασύλου που είχε δημιουργήσει ο κ.Δένδιας, εάν έπαιρνε αίτημα του Σνόουντεν, θα παρείχε ασυζητητί καταφύγιο στον “πράκτορα” της NSA. Και, εννοείται, η τότε ελληνική κυβέρνηση θα έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις ΗΠΑ και θα έστρωνε στον Σνόουντεν χαλί για να μπει στην Ελλάδα. Όπου, το πιθανότερο είναι να είχε την τύχη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Πηγή: antinews.gr