Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «τεχνητή» την προθεσμία δεκαπέντε ημερών που έδωσαν οι Βρυξέλλες προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με το πώς θα αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Παρά τις προειδοποιήσεις των εγγράφων της ίδιας της κυβέρνησης (Operation Yellowhammer) περί προβλεπομένων ταραχών στην Ιρλανδία σε περίπτωση επανεμφάνισης συνοριακών σταθμών, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι το ζήτημα μπορεί να περιμένει έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020, τρεις μήνες μετά τη βρετανική έξοδο.
Το Λονδίνο έστειλε χθες στις Βρυξέλλες ένα νέο πακέτο προτάσεων, που αφορά κάποιες πτυχές των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βρετανία. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της απόφασης για αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, ενώ η απόφαση και το αιτιολογικό της αναμένεται να δημοσιευθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, υποχρεώνοντας, σε περίπτωση κυβερνητικής ήττας, τον Τζόνσον να ανοίξει εκ νέου τη Βουλή.
Η αρθρογράφος των Τimes του Λονδίνου, Τζένι Ράσελ, κάνει λόγο για κυβέρνηση που φέρει «μώλωπες», λόγω κακής διαχείρισης του Kοινοβουλίου, του κόμματος και της πορείας προς το Brexit. «Η κυβέρνηση έχει μόλις έξι εβδομάδες μέχρι την προθεσμία που έχει θέσει η ίδια για έξοδο από την Ε.Ε. με κάθε κόστος – και πασχίζει να μην πληρώσει το κόστος», σημειώνει η αρθρογράφος.
Το Συντηρητικό Κόμμα διχάστηκε μία φορά με τις αποχωρήσεις προβεβλημένων στελεχών που διαφωνούσαν με τη ριψοκίνδυνη πορεία προς την άτακτη έξοδο και διχάζεται δεύτερη φορά τώρα, με τις διαφορετικές προσεγγίσεις όσων απέμειναν. «Η πρώτη πτέρυγα είναι αποφασισμένη να εξαπολύσει ακόμη περισσότερα νομικίστικα και πολιτικά κόλπα, όσο αμφισβητούμενα και αν είναι από συνταγματικής σκοπιάς. Η δεύτερη θεωρεί ότι το παιχνίδι τελείωσε και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να έρθει σε συμφωνία με την Ε.Ε.».
Επικεφαλής της πρώτης πτέρυγας είναι ο σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, και ο πρώην υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ της δεύτερης ο Μάικλ Γκόουβ. «Ο Μπόρις τους ακούει και τους δύο και δεν έχει αποφασίσει», γράφει η Ράσελ. Σύμφωνα με τους πρώτους, ο Τζόνσον μπορεί να πάει ώς το τέλος το προφίλ του «ήρωα του Brexit», ο οποίος παλεύει για την αποχώρηση της Βρετανίας, ανεξαρτήτως δικαστηρίων, κοινοβούλιων, ευρωπαϊκών θεσμών και άλλων εμποδίων. Οι ρεαλιστές, από την άλλη πλευρά, ανησυχούν με την τάση των σκληρών να ποντάρουν τα πάντα στο «αντάρτικο».
Παρατηρητές που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. δεν αποκλείουν την επίτευξη συμφωνίας την τελευταία στιγμή, καθώς η εξάντληση των χρονικών περιθωρίων θα οδηγεί τις δύο πλευρές πιο κοντά. Ταυτόχρονα, όμως, η Ε.Ε. ενισχύει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο βρετανικής εξόδου χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία να μην παραλείψουν να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο που θα αποδεικνύει ότι κατοικούσαν εκεί πριν από το Brexit.