Περίεργες συμπτώσεις συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, συμπτώσεις που θυμίζουν πολύ το “φαινόμενο της Πεταλούδας”, καθώς όπως φαίνεται οι κινήσεις του Fosoun Group στην Ελλάδα βρίσκουν συνέχεια στο “λουκέτο” της Thomas Cook.
Μετά την είδηση της αποχώρησης του Ομίλου Fosun Group από την Κίνα από την διεθνή κοινοπραξία επενδυτών Global Investment Group (μαζί με τον όμιλο Λάτση και την Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι) για την αξιοποίηση του Ελληνικού, έγινε γνωστό ότι η ίδια εταιρεία εμπλέκεται και στην κατάρρευση του ομίλου Thomas Cook.
Επισήμως η αποχώρησή της Fosun από το σχέδιο στο Ελληνικό οφείλεται σε διαφορετική φιλοσοφία των δυο πλευρών στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Βρετανικό Τύπο, τον Ιούνιο η Thomas Cook επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε τελικές συνομιλίες με την κινεζική Fosun International για την πώληση του τουριστικού κλάδου (tour operator) σε όλη την Ευρώπη.
Στις 28 Αυγούστου μάλιστα η διοίκηση της Thomas Cook ανακοίνωσε επίσημα ότι η Fosun θα καταβάλλει τίμημα 450 εκατομμυρίων στερλινών για το 75% του κλάδου τουρισμού και το 25% της ομώνυμης αεροπορικής εταιρείας με τις πτήσεις τσάρτερ.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους μεγαλομετόχους (δηλ. την αμερικανική Invesco κάτοχο του 19%, την Standard Life Investments με 10% και τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο και πρώην Πρόεδρο της Fosun, Guo Guangchang με 7.03%) για την έγκριση της εξαγοράς από την Fosun.
Ας σημειωθεί ότι στις 15 Σεπτεμβρίου η Thomas Cook διέρρεε ότι τα στελέχη της …δίνουν μάχη με τον χρόνο, για να ολοκληρώσουν την συμφωνία για την εξαγορά από την κινεζική Fosun Tourism. Την αποκαλούμενη και «συμφωνία της σωτηρίας».
Μοναδικό εμπόδιο υποτίθεται πως ήταν η έγκριση των αρμοδίων αρχών της Μεγ. Βρετανίας και όχι το χαριστικό δάνειο-γέφυρα των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, που ζητούσαν από την Βρετανικής κυβέρνηση.
Όμως, μια εβδομάδα αργότερα η Thomas Cook κατέρρευσε, βάζοντας λουκέτο…εν λειτουργία αφού και πάλι η Fosun υποχώρησε για άγνωστους λόγους την τελευταία στιγμή από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Και για όσους δεν το θυμούνται, η Fosun International Limited ήταν ένας από βασικούς επενδυτές και μεγαλομετόχους της Follie Follie (κατείχε ποσοστό συμμετοχής 16,37% ), όταν τον Μάιο του 2018, η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Folli Follie ύστερα από σχετική έκθεση ενός hedge fund.
Μερικούς μήνες αργότερα η έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση αποκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές απάτες σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Γι’ αυτό και στον ισολογισμό της Fosun δηλώθηκε ζημιά 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Παραδόξως μέχρι την αναστολή των μετοχών της Follie Follie στο διοικητικό συμβούλιο υπήρχε εκπρόσωπος της Fosun, ο οποίος κατείχε την θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου αλλά επισήμως ούτε είχε αντιληφθεί τίποτα περίεργο στις συνεδριάσεις, ούτε είχε προσέξει κάτι ύποπτο στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Thomas Cook εξέδωσε η Fosun Tourism Group, μέτοχος μειοψηφίας στον βρετανικό ταξιδιωτικό όμιλο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Fosun, η ίδια δεν είχε εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
«Η Fosun είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η Thomas Cook Group δεν κατάφερε να βρει βιώσιμη λύση για την ανακεφαλαιοποίησή της με τις θυγατρικές της, τις βασικές δανείστριες τράπεζες, τους βασικούς ομολογιούχους και όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη. Η Fosun επιβεβαιώνει ότι η θέση της παρέμεινε αμετάβλητη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ωστόσο δυστυχώς άλλοι παράγοντες άλλαξαν. Εκφράζουμε την βαθύτατη συμπάθειά μας σε όλους όσοι επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη».
Πηγή: Reporter.gr
Πηγή: emea.gr