«Αυτός ήταν ο σεισμός», είπε ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων Κρήτης, για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο Μ. Βλατάκης χαρακτήρισε «τσουνάμι» τα όσα θα επακολουθήσουν, ενώ περιέγραψε τα σημάδια που είχαν δώσει οι Βρετανοί ότι έρχεται η καταστροφή. Ο κ. Βλατάκης, ωστόσο, αποκάλυψε πως η πιθανότητα χρεοκοπίας και κατάρρευσης της Thomas Cook εθεωρείτο αναμενόμενη έως βεβαία εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες και μάλιστα είχε ήδη οργανωθεί σχέδιο επαναπατρισμού των βρετανών τουριστών από την Ελλάδα.
Ερωτηθείς,για το αν υπήρξαν κάποια σημάδια πριν από τη χρεοκοπία, ο Μ.Βλατάκης σημείωσε πως «υπήρχαν προβλήματα το 2011 και από τότε τακτοποιήθηκαν. Ήταν σημαντική η επέκταση της εταιρείας πέτυχε και μέχρι τον Ιούνιο, όλες οι υποχρεώσεις ήταν καλυμμένες. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα άφηναν τον κολοσσό αυτό να καταρρεύσει, γιατί η ζημιά είναι πολύ παραπάνω από το απαιτούμενο για τη διάσωση ποσό».
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, είπε, φαινόταν να στήνεται σχέδιο διαφυγής των τουριστών από τη χώρα μας.
Μ. Βλατάκης, πρόεδρος Ξενοδόχων Κρήτης: Γνώριζαν εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες
«Εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί είχαν έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν αυτό το σχέδιο επιστροφής των τουριστών».
Η γνώση αυτή δικαιολογεί πιθανότατα την συνάντηση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook στα τέλη Ιουλίου στην Αθήνα, κι ενώ, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η πιθανότητα χρεοκοπίας της εταιρείας έμοιαζε πάρα πολύ πιθανή.
Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στη συνάντηση μέσω του λογαριασμού του στο twitter: “Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον CEO της Thomas Cook Mr Peter Fankhauser για να συζητήσουμε τις προοπτικές της αμοιβαία επικερδούς συνεργασίας μας”, επισημαίνει.
Ο κ. Θεοχάρης αποκαλύπτει έμμεσα ότι το πρόβλημα με την Thomas Cook υπήρχε και το γνώριζε. Αναφέρει: “Ο κ. Φανκχάουζερ εξήγησε με λεπτομέρειες την κατάσταση της εταιρείας του και με βεβαίωσε πως η Thomas Cook θα παραμείνει μία από τις ηγέτιδες εταιρείας στον παγκόσμιο τουρισμό”. Προφανώς, ενώ οργίαζαν τα δημοσιεύματα στον βρετανικό και διεθνή Τύπο ο υπουργός Τουρισμού πείσθηκε από τις διαβεβαιώσεις του CEO της Thomas Cook με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κάποια σοβαρή πρόληψη της καταιγίδας που φαινόταν ότι καταφθάνει, ούτε της κάλυψης με κάποιον τρόπο των απωλειών στην τουριστική βιομηχανία.
“Mr Fankhauser explained in detail the situation of the company and reassured me that Thomas Cook will remain one of the leading companies globally in the field of tourism.”
Ο κ. Θεοχάρης σπεύδει μάλιστα να εξάρει την “ήρεμη ατμόσφαιρα” της συνάντησης (γιατί;) και δηλώνει πως μετά τις διαβεβαιώσεις είχε την αίσθηση ότι πορευόμαστε με “business as usual”.
Minister of Tourism Harry Theoharis said : "I had the opportunity to meet with the CEO of Thomas Cook, Mr Peter Fankhauser, on July 25th, in order to discuss the prospects of our mutually beneficial cooperation." 1/3 #tourism @htheoharis @ThomasCookUK #visitgreece #mintourgr pic.twitter.com/RFgWkbW1xb
— Υπουργείο Τουρισμού (@MinTourGR) July 26, 2019
Minister of Tourism Harry Theoharis said : "Mr Fankhauser explained in detail the situation of the company and reassured me that Thomas Cook will remain one of the leading companies globally in the field of tourism." 2/3 #tourism @htheoharis @ThomasCookUK #visitgreece #mintourgr
— Υπουργείο Τουρισμού (@MinTourGR) July 26, 2019
Minister of Tourism Harry Theoharis said : "The meeting took place in a very reassuring and calm atmosphere and the feeling I received was that we proceed with business as usual." 3/3 #tourism @htheoharis @ThomasCookUK #visitgreece #mintourgr @p_fankhauser
— Υπουργείο Τουρισμού (@MinTourGR) July 26, 2019
Αλλά ακόμα κι αν ο υπουργός Τουρισμού δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο επαναπατρισμού βρετανών τουριστών από την Thomas Cook (εν αναμονή της…χρεοκοπίας) που γνώριζαν οι ξενοδόχοι της Κρήτης, δεν μπορεί να μην διάβαζε ξένο Τύπο.
Το πρόβλημα της Thomas Cook δεν προέκυψε από το πουθενά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η σημερινή ανάλυση (με αιχμές) του liberal.gr.
“Τον Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί η πρόθεσή του ομίλου να προχωρήσει σε πώληση των κερδοφόρων αερογραμμών της για να συγκρατήσει τις απώλειες. Τον Μάιο, φέρεται να αποκάλυψε πως ο καθαρός δανεισμός της είχε φθάσει το δυσθεώρητο ύψος των 1,2 δισ. λιρών, ενώ τους τελευταίους μήνες οι μετοχές έπεφταν συνεχώς. Τον Ιούλιο μόλις, είχαν ανακοινωθεί και οι διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωση ύψους 750 εκατ. λιρών, με χρηματοδότηση από την κινεζική Fosun. Προμηθευτές και ξενοδοχεία ζητούσαν όλο και μεγαλύτερες προκαταβολές ενώ είχε αρχίσει και η μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές όπως τουλάχιστον έγραφαν και διεθνή Μέσα ενημέρωσης.
Η αποχώρηση, δε, της Fosun από το σχέδιο διάσωσης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μαζί με την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δανεισμό.
Όλα αυτά δεν μπορεί να μην τα γνώριζε ο κ. Θεοχάρης ώστε αμέριμνος να μιλά για “ήρεμη ατμόσφαιρα” και “δουλειές όπως συνήθως” (έκφραση κατευνασμού που χρησιμοποιούν οι αγγλοσάξονες). Ή δεν διαθέτει την ελάχιστη ενημέρωση και οξυδέρκεια, ή προσπάθησε να συγκαλύψει το τεράστιο πρόβλημα που είχε από τότε η Thomas Cook. Στην πρώτη περίπτωση είναι ανεπαρκής για τον ρόλο του, στην δεύτερη έπαιξε άθελά του το παιχνίδι παραπλάνησης της εταιρείας…
Αποκαλυπτική σχετικά είναι και η συνέντευξη του μεγαλοξενοδόχου και μέλους του δ.σ του ΣΕΤΕ Φώτη Κοκκοτού στο liberal.gr:
Την άποψη ότι τα μηνύματα και τα σημάδια για τη χρεοκοπία της Thomas Cook προϋπήρχαν καθώς η τιμή της μετοχής κατέρρεε τους τελευταίους έξι μήνες εκφράζει με συνέντευξή του στο Liberal o κ. Φώτης Κοκοτός, ο οποίος δραστηριοποιείται επί χρόνια στον κλάδο του τουρισμού στο υψηλότερο επίπεδο, όντας μέλος του δ.σ. της Ελούντα Α.Ε. που λειτουργεί το φημισμένο θέρετρο στην Κρήτη, μέλος του δ.σ. του ΣΕΤΕ αλλά και μέλος της Marketing Greece.
– Μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Υπήρχαν μηνύματα που προϊδέαζαν για μια τέτοια εξέλιξη;
Μονολεκτικά: ναι. Δείτε την τιμή της μετοχής πώς καταρρέει τους τελευταίους 6 μήνες. Τώρα, το ερώτημα της διάσωσης ή μη, με κρατική παρέμβαση από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ πέραν των δικών μου γνώσεων και έχει σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο, όχι μόνον οικονομικό. Προσφάτως, συντηρητικές κυβερνήσεις στο ΗΒ άφησαν άλλες εταιρείες να χρεοκοπήσουν χωρίς κρατική διάσωση, και έχουν δημιουργήσει ένα προηγούμενο εναντίον του οποίου ενδεχομένως να μην ήθελαν να πάνε. Αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα, και θα αφήσω τους ειδικούς να τα εξιχνιάσουν.