«Η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που πάει να εφαρμόσει τις δικές της προτάσεις, που εντάσσονται σε μια λογική νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης με έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, ανοίγει ως αντιπερισπασμό διάφορα άλλα θέματα […]. Πρόκειται για μια πολιτική που έχει τα χαρακτηριστικά της αντιπολίτευσης στην προηγούμενη κυβέρνηση για να κρύψει τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής της», τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Έφερε, δε, ως παραδείγματα το ζήτημα της ΔΕΗ αλλά και τη Novartis, για την οποία σημείωσε (σε άλλο σημείο της συνέντευξης) πως αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα με τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι «κινδυνεύουμε να χάσουμε από τη στόχευσή μας, που πρέπει να είναι η διερεύνηση αυτού του σκανδάλου στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης, όταν βάζουμε άλλου είδους προτεραιότητες που σχετίζονται με πολιτικές σκοπιμότητες».
«Στοχοποιούνται πολιτικά πρόσωπα, τη στιγμή που το βασικό είναι η έρευνα σε βάθος ενός υπαρκτού σκανδάλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως το κύριο σ’ αυτή την υπόθεση είναι «να διερευνηθεί το πραγματικό σκάνδαλο, αυτό το οποίο χρέωσε με εκατομμύρια ευρώ τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών».
«Απόλυτη αναξιοπιστία της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών»
Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ και όσα ειπώθηκαν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε “ανέξοδη κουβέντα” τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία και σημείωσε: «Και αυτή η συνάντηση ανέδειξε κάτι που έγινε απολύτως κατανοητό μετά τις εκλογές: την απόλυτη αναξιοπιστία του σημερινού πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «όλοι εκείνοι που κατήγγειλαν τη συμφωνία σήμερα εμφανίζονται ως εκείνη η δύναμη που θέλει την εφαρμογή της», για να προσθέσει: «φάνηκε ότι όλα αυτά ήταν ένας απλός λαϊκισμός, προεκλογικός, που δίχασε δυστυχώς τον ελληνικό λαό, διότι δεν έκανε κατανοητό ότι αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μια κίνηση μεγάλης εθνικής εμβέλειας που θα θυμόμαστε για πάρα πολλά χρόνια ως μια κίνηση που υπερασπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα».
Δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς για το πότε θα μπουν οι βάσεις του διαλόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αν τίθεται θέμα ηγεσίας στην παρούσα φάση, ο κ. Σκουρλέτης, αφού επισήμανε ότι στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΕ θα εγκριθεί ο οδικός χάρτης για το επόμενο συνέδριο, σημείωσε: «Σε καμιά περίπτωση δεν βλέπω την ανάγκη να τεθεί θέμα ηγεσίας. Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, άρα αυτό δεν το θέτει κανείς και όποιος το θέτει, έξω από τον δικό μας τον χώρο, καταλαβαίνει κανείς τη σκοπιμότητά του».
Εκείνο που προέχει, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «είναι να συζητήσουμε για τη νέα προγραμματική μας πρόταση στις νέες συνθήκες, για την ταυτότητα μιας σύγχρονης Αριστεράς που μπορεί να εκφράζει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και να κατακτήσουμε στην πράξη την παρουσία του κόμματός μας στους διάφορους κοινωνικούς και μαζικούς χώρους σε μια προσπάθεια να αντιστοιχηθούμε με την πολιτική μας επιρροή».
«Χρειάστηκε να βρεθεί σε άλλη ήπειρο ο κ. Μητσοτάκης για να πει την αλήθεια για το Μάτι»
Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός σε σχέση με την τραγωδία στο Μάτι κατά την ομιλία του στη σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Χρειάστηκε να βρεθεί σε μια άλλη ήπειρο και μακριά από την Ελλάδα για να πει την αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης, μια αλήθεια που δεν την υποστήριξε όταν έκανε πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση με τα χρώματα της πολιτικής τυμβωρυχίας, πάνω στην τραγωδία που μας βρήκε στο Μάτι. Τώρα ομολόγησε τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της υπόθεσης».
Για το προσφυγικό και την επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «τώρα ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τις δυνατότητες και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, ανακαλύπτουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, επιζητούν -και ορθώς- την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων και ουσιαστικά κινούνται σ’ έναν δρόμο που είχε ακολουθήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση».
Συμπλήρωσε, παράλληλα, πως «για εσωτερική κατανάλωση θα πουν και διάφορα πράγματα για να ικανοποιήσουν ένα ακροδεξιό κοινό της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται στον δικό του κόσμο», τονίζοντας ότι «το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο όταν καλείται κάποιος να διαχειριστεί δεν χωρούν γενικόλογες προσεγγίσεις σαν κι αυτή που είχε συνηθίσει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν».