Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το ποσοστό να ανεβαίνει από το 50% στο 70%, όπως προέβλεπε ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τον Οκτώβριο, προβλέπεται να δοθούν στους δικαιούχους τα αναδρομικά.
«Συνολικά 65.850 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας θα αποδοθούν τώρα» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά, γίνεται αυτόν το μήνα [καθώς] 65.850 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας θα αποδοθούν τώρα. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, πληρώνεται η αύξηση από το 50% στο 70%, όπως δεσμευθήκαμε, ενώ τα αναδρομικά θα δοθούν τον επόμενο μήνα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι δικαιούχοι/ες συντάξεων χηρείας του Δημοσίου θα δουν την αύξηση αυτόνομα στο βιβλιάριό τους, ενώ οι δικαιούχοι/ες συντάξεων χηρείας του ΙΚΑ θα δουν δύο καταβολές- η μία είναι το καθαρό ποσό που λάμβαναν και η άλλη θα αφορά την αύξηση κατά 20%.
Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Βρούτσης την χαρακτήρισε ως την πιο ελκυστική ρύθμιση που υπήρξε ποτέ. «Καλούμε όλο τον κόσμο να μπει στη ρύθμιση, είναι η τελευταία, αλλιώς μετά θα ακολουθήσουμε την άλλη ρύθμιση των 12 δόσεων και την αυστηρή διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Πρέπει να περιφρουρήσουμε τα έσοδα του Δημοσίου» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.
Σχετικά με τα εκκαθαριστικά των συντάξεων, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι τα εκκαθαριστικά είναι έτοιμα και θα βγουν, διευκρινίζοντας ότι, για να μην πέσει το σύστημα, την 1η Οκτωβρίου, θα εμφανιστούν στον ιστότοπο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι δημοκρατικό και αναφαίρετο, συμπληρώνοντας ότι, στη χώρα μας, διαχρονικά, υπήρχαν δύο δυνάμεις, οι οποίες ήταν αντίρροπες. «Αυτή της αδράνειας και αυτή της μεταρρύθμισης. Αυτές ήταν πάντα σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού, εμείς ήμασταν πάντα υπέρ των δυνάμεων της μεταρρύθμισης» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.
Για το ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν επιβάλλουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη της απεργίας ή για άλλο θεσμικό ζήτημα. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία έρχεται συμπληρωματικά, αν και εφόσον το θέλουν οι εργαζόμενοι και το σωματείο. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η ρύθμιση σε βάθος χρόνου θα γίνει πλέον απαίτηση από όλους -να συμμετέχουν καθολικά και όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ