Τις εκτιμήσεις και ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος για τις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά και αρκετά στοιχεία για την εκλογική πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 2015 έως το 2019 περιλαμβάνει η έκθεση του Κινήματος Αλλαγής που θα παρουσιαστεί, το απόγευμα της Παρασκευής, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Να σημειωθεί πως στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η διενέργεια Focus Groups που θα ολοκληρώσουν και θα δώσουν μεγαλύτερο βάθος στο τελικό έργο της επιτροπής.
Για την παρούσα μελέτη και επεξεργασία των στοιχείων που παρουσιάζονται παρακάτω εργάστηκαν με συντονίστρια την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τα μέλη της Επιτροπής Αποτίμησης του Εκλογικού Αποτελέσματος :Βασίλης Βαμβακάς, Χαράλαμπος Βαρδίκος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Δημήτρης Μάντζος, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Νίκος Σαλαγιάννης.
Όσον αφορά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ιδιαίτερα αναφορά γίνεται στις συνθήκες άγριας πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπου όπως αναφέρεται στο πόρισμα , τα δύο αυτά κόμματα «τήρησαν την «ομερτά», για τις τεράστιες ευθύνες τους στην επιβολή και τη διαχείριση των μνημονίων» με κοινό στόχο « να χρεωθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ.» «Είναι γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη χρέωση» αναφέρει η έκθεση που επισημαίνει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν επικοινωνιακή υπεροπλία έναντι του Κινήματος Αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής ανάμεσα στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές Εκλογές 2019
Για το Κίνημα Αλλαγής το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές προσδιόρισε λίγο – πολύ και το επίπεδο του ποσοστού του στις εθνικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι η πτώση των ποσοστών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις ευρωεκλογές, ενίσχυσε τις ελπίδες τους για επανάκαμψη πρώην ψηφοφόρων μας και για ισχυρή διαφοροποίηση των συσχετισμών στο χώρο.
Αποδείχτηκε, σύμφωνα με την έκθεση, ότι η «γαλάζια επέλαση» στις ευρωεκλογές αλλά και τις περιφερειακές εκλογές και η επίμονη αντιδεξιά προπαγάνδα, έστρεψαν τους ψηφοφόρους που είχαν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις ευρωεκλογές αλλά δεν είχαν πάει στη Ν.Δ και οι οποίοι στη συνέχεια επέστρεψαν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις εθνικές εκλογές.
Μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων και για μεγάλο μέρος της προεκλογικής περιόδου, το θέμα Βενιζέλου απασχόλησε, όπως αναφέρεται, έντονα τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους και αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης. Ως προς την κατεύθυνση και την ένταση της επιρροής στο εκλογικό αποτέλεσμα, στην Επιτροπή υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις κι εκτιμήσεις. Με βάση, όμως, και τα αριθμητικά στοιχεία η επιτροπή κατέληξε ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.
Εξέλιξη Εκλογικής Δύναμης 2009 – 2019
Η κάρτα δείχνει την εξέλιξη της εκλογικής δύναμης του ΚΙΝΑΛ
Από το 44% του 2009, στο 4,5% του 2015 και από το 4,5% του 2015 στο σημερινό
Δημογραφικά Στοιχεία Κινήματος Αλλαγής – Ηλικία
Το ΚΙΝΑΛ ξεπερνά το συνολικό του ποσοστό μόνο στις μεγάλες ηλικίες από 55 και πάνω.
Κίνημα Αλλαγής 2019, 8,1% :
65+ 11,7%,
55-64 8,2%,
45-54 7,1%,
35-44 7,1%,
25-34 6,2%
και 17-24 4,8%.
Ακριβώς, αντίστοιχη ήταν η εικόνα μας του Σεπτεμβρίου 2015 και η εκλογική μας επίδοση είχε ομοίως φθίνουσα σειρά από τις μεγαλύτερες στις μικρότερες ηλικίες.
Και τότε το συνολικό μας ποσοστό το ξεπεράσαμε μόνο στις μεγάλες ηλικίες
την επιλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις βουλευτικές έκαναν 50.000 ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής των ευρωεκλογών
την επιλογή της Ν.Δ έκαναν 40.000 ψηφοφόροι μας στις ευρωεκλογές,
ενώ την επιλογή των άλλων κομμάτων ή της αποχής ή του άκυρου – λευκού έκαναν 17.000 ψηφοφόροι μας των ευρωεκλογών.
Οι παραπάνω αριθμοί σημαίνουν πως τα Καθαρά Ισοζύγια μας και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και με την Ν.Δ ήταν οριακά ΑΡΝΗΤΙΚΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές, κατά 8.000 ως προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κατά 16.000 ως προς τη Ν.Δ. Η μικρή άνοδος πουκαταγράψαμε, κατά 0,4%, οφείλεται στο Καθαρό Ισοζύγιο μας με τα υπόλοιπα κόμματα και την αποχή που ήταν ΘΕΤΙΚΟ κατά 45.000 Έτσι προέκυψε και η πενιχρή μας άνοδος, στη συμπυκνωμένη προεκλογική περίοδο, κατά 21.000 ψήφους.
Τέλος, να επισημανθεί πως στις βουλευτικές εκλογές μετακινήθηκαν μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων με επίκεντρο το Κίνημα Αλλαγής 155.000 ψηφοφόροι.
Οι εισροές, δηλαδή, που διαπέρασαν το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ ήταν της τάξης του 2,7% των ψηφισάντων συνολικά για να καταλήξουν σε οριακές απώλειες για το Κίνημα Αλλαγής της τάξης του 0,4%. Δηλαδή, συνολικά το άθροισμα με επίκεντρο το Κίνημα Αλλαγής των μετακινούμενων εντός των τριών πρώτων κομμάτων και στις δύο εκλογικές διαδικασίες του 2019 έφτασε τις 330.000
Οργανωτικά θέματα του νέου φορέα και οι Δούρειοι ίπποι
Στο πόρισμα επισημαίνονται οι οργανωτικές αδυναμίες, αφού οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις βρήκαν το Κίνημα Αλλαγής σε μια ενδιάμεση, μεταβατική φάση της οργανωτικής του συγκρότησης, ιδιαίτερα σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο. Παράλληλα, η γενναία και ειλικρινής πρωτοβουλία ενοποίησης του χώρου συνοδεύθηκε από την υποχρέωση μιας σειράς αλλεπάλληλων αναγκαίων πολιτικών και οργανωτικών διαδικασιών που είχαν αναπόφευκτα και στοιχεία εσωστρέφειας.
Κρίσιμη για την εξέλιξη του εγχειρήματος ήταν η υπονόμευση της μεγάλης προσδοκίας που δημιουργήθηκε στο ξεκίνημα του νέου φορέα, από προσχεδιασμένες, καιροσκοπικές συμπεριφορές και αποχωρήσεις προσώπων που είχαν διακριτούς ρόλους και μεγάλη επικοινωνιακή προβολή, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις που οι ίδιοι είχαν αναλάβει.
Κάποιοι μάλιστα ήρθαν ως Δούρειος Ίππος, με την διαφορά ότι η παράταξη άντεξε: αντίθετα από ότι συνέβη στην Τροία, απέτυχε ο στόχος τους. Τα πρόσωπα αυτά μπορεί να έπληξαν την παράταξη αλλά τελικά αποδομήθηκαν ή/και εξαφανίστηκαν οι ίδιοι και τα κόμματα τους από τον πολιτικό χάρτη.
Πηγή: parapolitika.gr