https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/503748030416967/?t=5
Την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης από το 2021 προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα.
«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε την επιθυμία να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα το 2020 «προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το έργο που ξεκίνησε στη διάσκεψη της Αθήνας» τον περασμένο Ιούνιο.
Μεταναστευτική κρίση
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προέταξε το μεταναστευτικό χωρίς να αποκλίνει από την «γραμμή» που χαράχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους ευρωπαίους εταίρους: «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον». Σημείωσε δε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά».
Η διαχείριση των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση και ευρείες λύσεις, βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης. Η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο. #UNGA pic.twitter.com/2LaXGMUjZP
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 27, 2019
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας μια γενική τοποθέτηση δεν απέδωσε την εικόνα που υπάρχει στο εσωτερικό μετά τις δύο κυβερνητικές συσκέψεις όπου αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τη χρησιμοποίηση και του στρατού.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, επανέλαβε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, και τόνισε: «Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες».
H Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της. Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. #UNGA pic.twitter.com/sHBlKB6rQ6
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 27, 2019
Απευθύνθηκε προς τις χώρες της ΕΕ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση».