“Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους αβάσιμους ισχυρισμούς που συμπεριλαμβάνονται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους παρά τα όσα φέρεται να είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ν. Υόρκη, αποδεικνύοντας τη διπλή γλώσσα της Άγκυρας και ανατρέποντας την αισιοδοξία που μεταφέρεται από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στον απολογισμό των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού.
Συνέχεια στην πολεμική ρητορική έδωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλοντας να δικαιολογήσει τα σχέδια του για αμυντικές δαπάνες, επικαλέστηκε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της τέταρτης κορβέτας τουρκικής κατασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η χώρα του πρέπει να ενισχύσει τον ναυτικό της στόλο και εξέφρασε τη βούλησή του να προχωρήσει στην κατασκευή τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στον κόσμο και στη Μεσόγειο μας έχουν δείξει ότι πρέπει να είμαστε πιο ισχυροί στη θάλασσα, όπως είμαστε και σε άλλες περιοχές» είπε.
Ο Ερντογάν σημείωσε πως η Τουρκία είναι ανάμεσα στα 10 κράτη που έχουν αναπτύξει και διατηρούν πολεμικά πλοία αποκλειστικά με εγχώρια μέσα.
«Σύντομα θα χτίσουμε τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη όπως χτίσαμε τα δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα. Αν ξυπνήσουν τον γίγαντα θα υποστούν τις συνέπειες», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη διαμάχη με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35.
Στόχος του, όπως είπε, η Τουρκία να είναι αυτάρκης σε θέματα άμυνας μέχρι το 2023.
Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται λίγο μετά την επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ανακοινωθέν της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ
Δεν έχει όφελος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο η προσπάθεια της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να εντάξουν στις μαξιμαλιστικές και στις παράνομες πολιτικές τους και τις χώρες της ΕΕ, αλλά και τις χώρες τις περιοχής. Οι χώρες τις περιοχής δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη αλλά ούτε λόγια να πουν για τα προβλήματα του Αιγαίου ούτε στο ζήτημα της Κύπρου.
Στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία τύχη οι προσπάθειες που γίνονται με πολιτική σκοπιμότητα και έχουν στόχο να αγνοούν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.
Επίσης είναι μια απόδειξη της ανειλικρίνειας της Ελλάδος, που από τη μια στέλνει μηνύματα συνεργασίας και από την άλλη εκφράζει αβάσιμους ισχυρισμούς απέναντι στη χώρα μας.
Καλούμε τις χώρες αυτές να έρθουν αντιμέτωπες με την πολιτική, οικονομική και γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής και να ασκήσουν πολιτική που να αρμόζει με την πραγματικότητα αυτή.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και δίκαιης και μόνιμης επίλυσης του Κυπριακού.
Στην περιοχή αυτή δεν εφαρμοστούν ούτε θα έχουν ισχύ τα σχέδια τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.
Στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα μας και των Τουρκοκυπρίων”.
Διαβάστε τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου για τις επαφές Μητσοτάκη- Ερντογάν
Η διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
Την κοινή τους δέσμευση να συνεχίσουν να προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο επαναβεβαίωσαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα και στην Άγκυρα καλώντας την να εργαστεί εποικοδομητικά για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά και να βάλει ένα τέλος στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της τριμερούς, “οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού κυριαρχίας, όπως επίσης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες του πάνω στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”.
Συνεχίζοντας, το ανακοινωθέν καλεί ευθέως την Τουρκία να συνεισφέρει εποικοδομητικά για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να συμβάλει στην “επανέναρξη δομημένων και προσηλωμένων στον στόχο της επίτευξης λύσης συνομιλιών για μια συνολική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.
Αναφορικά με την στάση και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι οι τρεις υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες πράξεις της Άγκυρας στη θάλασσα του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γίνεται μάλιστα ειδική αναφορά στις “κλιμακούμενες προκλητικές και παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες, τις σεισμικές έρευνες και τη στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Τσαβούσογλου: Μας πήραν στα σοβαρά μόνο όταν στείλαμε τα πλοία μας
Σε δηλώσεις στου στη Νέα Υόρκη ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και δήλωσε πως “στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλάξαμε τις ισορροπίες με τα πλοία που στείλαμε στην Κύπρο.”
“Είχαμε πει στη διεθνή κοινότητα στην Ελλάδα στους Ελληνοκύπριους και στη Μεγάλη Βρετανία πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες. Θα πρέπει να ξεκινήσουν τις έρευνες αφού εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όμως κανένας δεν άκουσε τις συμβουλές μας. Ίσως δεν μας πήραν στα σοβαρά όμως αντιλήφθηκαν πως τα πράγματα είναι σοβαρά αφού στείλαμε τα πλοία μας”.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό σε άλλη βάση.
“Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντάνα. Διότι το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη αποτυχία”, δήλωσε.
Όπως γράφει ο Κώστας Βενιζέλος στο hellasjournal.com, tην τελευταία περίοδο η Άγκυρα έχει εντείνει σε διπλωματικό επίπεδο την εκστρατεία διεθνούς ενημέρωσης και είναι άκρως ενδιαφέρουσα η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ενώπιον τρίτων. Την εκστρατεία έχει αναλάβει ο Τούρκος πρέσβης Çagatay Erciyes, (Director General for Bilateral Political & Maritime-Aviation-Border Affairs, MFA),ο οποίος ενημερώνει ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Το περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας, την οποία εξασφαλίσαμε, αναδεικνύει και τις προθέσεις τους στο Κυπριακό. Η Τουρκία θέτει στις διεθνείς επαφές της –στην παρουσίαση θέσεων στην προκειμένη περίπτωση– τη λογική «όλα στο τραπέζι» για το Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να ανατρέψει με… επιχειρήματα το διεθνές δίκαιο για να δικαιολογήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην παρουσίαση, ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2019, γίνεται αρχικά μια ιστορική αναδρομή, επιχειρείται να διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά είναι παράνομες, παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία επειδή έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με γειτονικά κράτη για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) πριν τη λύση του Κυπριακού.