Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret”
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφερόμενος στο προσφυγικό –μεταναστευτικό πρόβλημα και την κατάσταση στη Μόρια
Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό το «φορτώθηκε» μια χώρα. Η χωρητικότητα στη Μόρια δεν ξεπερνάει τις 3-3.500 και ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τις 12.000 ανθρώπους, καταλαβαίνετε υπό ποίες συνθήκες ζουν και ήταν προφανώς θέμα χρόνου να έχουμε τέτοιου είδους ατυχήματα και τέτοιου είδους ξεσπάσματα. Ο πρωθυπουργός στην Αμερική ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι το μεταναστευτικό το οποίο έχει πλέον πάρει διάσταση για τη χώρα μας εξόχως πιεστική. Είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα, είναι το ζήτημα της ασφάλειας, είναι το ζήτημα αυτών των δυσάρεστων φαινομένων και της αθλιότητας μέσα στην οποία απαράδεκτα ζουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά όταν τα νούμερα είναι τέτοια είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα. Άρα δεν είναι μόνο η Τουρκία που θέλει βοήθεια, είναι και η Ελλάδα που θέλει βοήθεια για τη διαχείριση αυτού του ζητήματος και νομίζω πως είναι πολύ κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα δούμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση ένα θέμα που έχει φτάσει στα όριά του.
Αναφορικά με την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας
Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο έχει σε εμάς επιπτώσεις αλλά πρέπει ενωμένοι να συνεγείρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια ιδίως από την ΕΕ, η οποία πρόσφατα δεν περιορίστηκε σε λεκτικές παρατηρήσεις προς την Τουρκία αλλά έλαβε και κάποια μέτρα, όχι ανυπόφορα αλλά έλαβε κάποια μέτρα, τα οποία και μετράνε για την Τουρκία. Από εκεί και πέρα η ενιαία δράση, η ενότητα, η συμπαράσταση δεν είναι συμπαθητικές λέξεις τις οποίες αραδιάζουμε για να βγάλουμε την υποχρέωση μιας ανακοίνωσης, είναι το μόνο εθνικό, διπλωματικό, όχημα το οποίο θα μας διευκολύνει έναντι του διεθνούς παράγοντα. Μόνο αυτή η ενότητα θα μας επιτρέψει να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό διπλωματικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας.
Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η ιστορία της επανεκκίνησης των σχέσεών μας με την Τουρκία αλλά επανεκκίνησης όχι μέσα σε ένα κλίμα προκλήσεων και έντασης είναι ένα διμερές στοίχημα. Δεν αφορά μόνο μια δική μας επιθυμία αλλά αφορά και μια αντίληψη η οποία πρέπει να επικρατήσει στην Τουρκία και είναι ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς ότι ας πούμε στο θέμα της αξίωσης της Τουρκίας να τύχει γρηγορότερης και μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την ΕΕ για τη διαχείριση του δικού της μεταναστευτικού ζητήματος η Ελλάδα δείχνει πρόθυμη να συμπαρασταθεί. Υπάρχει δηλαδή ένα πεδίο συνεννόησης ώστε και οι δύο χώρες να ωφεληθούν από αυτή τη συνεννόηση, αλλά η συνεννόηση απαιτεί δύο και περιμένουμε από της άλλη πλευρά του Αιγαίου να δούμε κατά πόσο αυτή η συνεννόηση μπορεί να επιτευχθεί. Δεν μπορεί η χώρας μας να επωμίζεται όλο αυτό το φορτίο με τις ροές οι οποίες ανεξέλεγκτα έρχονται από την Τουρκία, αν αυτό συνεχιστεί τα πράγματα θα πάρουν μια διάσταση η οποία θα είναι πλέον εκτός ελέγχου.