Στα Σκόπια θα βρεθεί την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσκεκλημένος από το συνέδριο του Economist που θα έχει θέμα την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπόθεση με μείζον γεωπολιτικό ενδιαφέρον που θα απασχολήσει, άλλωστε, και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.
Στη συνεδρίαση η Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ταυτόχρονης και απρόσκοπτης έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία αλλά θα έχει απέναντί της τον Εμανουέλ Μακρόν και ίσως κάποιες μικρότερες αλλά ισχυρές χώρες (Ολλανδία, Δανία). Ο Γάλλος πρόεδρος είναι αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική (κυρίως λόγω της κατάστασης στην Αλβανία), ενώ άλλες χώρες είναι υπέρ του λεγόμενου decoupling, του διαχωρισμού, δηλαδή, της ευρωπαϊκής προοπτικής για τις δύο χώρες, ώστε να προχωρήσει τάχιστα για την Βόρεια Μακεδονία αλλά να τεθούν αυστηροί όροι για την Αλβανία, οι οποίοι θα ελεγχθούν στο πλαίσιο δύο διακυβερνητικών διασκέψεων “προσχώρησης”.
Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού που φέρει μαζί με τον Νίκο Κοτζιά το ιστορικό πρόσημο της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως πληροφορούμεθα, μάλιστα, έχει οριστεί και τετ α τετ συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει τα οφέλη από την ιστορική συμφωνία, θα καλέσει ωστόσο την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να την σεβαστεί και να προχωρήσει με γρηγορότερα βήματα. Παράλληλα θα επισημάνει την “στροφή” της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα αυτό από τον τοξικό προεκλογικό λόγο που χρησιμοποίησε η Ν.Δ.
Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ – οι οποίοι βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας τον περασμένο Απρίλιο – θα μιλήσουν την προσεχή Τρίτη (2.9) σε συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στα Σκόπια. Οι δυο πολιτικοί, μαζί με τον Γερμανό πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναμένεται να αναφερθούν εκτενώς στα επόμενα βήματα που χρειάζονται να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης. Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Υπ.Εξ. της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ζάεφ Κότσο Ανγκιούσεφ αλλά και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ.
Διαβάστε: Η στάση που θα κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Στο συνέδριο θα συζητηθούν:
Η μετάβαση στην ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ , η αμφιλεγόμενη διαδικασία Brexit , οι εμπορικοί πόλεμοι της Αμερικής και οι συνεχιζόμενες περιφερειακές συγκρούσεις σηματοδοτούν μια περίοδο προκλήσεων τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον κόσμο.
Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες σχετικά με τη δραματική άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων δεν επιβεβαιώθηκαν από τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης προσπαθούν να εφαρμόσουν κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καλύψουν τα πλουσιότερα έθνη της Ευρώπης .
Η επικύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί πρότυπο για την επίλυση μακροχρόνιων διαφορών στην περιοχή και η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα για πολλά κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο συνέδριο του Economist θα μιλήσουν οι: