Διαρκείς είναι οι τουρκικές προκλήσεις ανεβάζοντας και πάλι το θερμόμετρο της έντασης, ενώ η πολιτική του καλού κλίματος της Νέας Υόρκης, μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν φαίνεται ότι πέφτει στο κενό.
Καταρχάς το γεωτρύπανο των Τούρκων Γιαβούζ επέστρεψε στην Κύπρο. Στον χάρτη από το marinetraffic, φαίνεται η τελευταία θέση του, όπως έχει καταγραφεί. Το τουρκικό γεωτρύπανο πλέει κοντά στην Κύπρο κι όπως φαίνεται θα επιστρέψει στη γνωστή θέση δυτικά της Κύπρου, για να κάνει όπως λένε οι Τούρκοι νέα γεώτρηση.
Την επιστροφή του Γιαβούζ είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση σ’όλα τα επίπεδα. Στο Αιγαίο οι παρενοχλήσεις των ελληνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση Παρμενίων είναι συνεχόμενες.
Η δήλωση Ακάρ για τον Αττίλα
Την ίδια ώρα την εισβολή στην Κύπρο υπενθύμισε για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για να δείξει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, φροντίζοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για… απειλή
«Πιστεύουμε ότι η ειρήνη, η γαλήνη και η σταθερότητα θα επιτευχθούν στο νησί μόνο με μία βιώσιμη και περιεκτική λύση. Στην ανατολική Μεσόγειο, έχουμε μια στάση αρχής για δίκαιη κατανομή των πόρων. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως προστατεύσαμε τα αδέλφια μας στην Κύπρο το 1974, έτσι και σήμερα είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι. Ως εγγυήτρια χώρα και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και των Κύπριων αδελφών μας.
Όταν μιλάμε για σχέσεις καλής γειτονίας, για φιλία και διεθνές δίκαιο, κανένα από αυτά δεν σημαίνει ανικανότητα. Από την άλλη, αν δεν μπορούν να εφαρμοστούν προηγούμενες συμφωνίες και διαπραγματεύσεις, εμείς θα κινηθούμε μόνοι μας, έχουμε σχέδιο Β και Γ και αυτό δεν είναι απειλή. Αυτό θα ήθελα να γίνει καλά αντιληπτό. Αναφέρουμε μόνο την αξία που έχουν για εμάς τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας.
Είμαστε υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας», επανέλαβε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στρατιωτική σχολή με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στη Γαλάζια Πατρίδα, το δόγμα της οποίας περιλαμβάνει πλέον και την Κύπρο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και των περιχώρων της. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Οι απόψεις μας σε αυτό το θέμα είναι σαφείς» ανέφερε.
Ο χάρτης με το οικόπεδο 7
Την δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, (στις 19 Σεπτεμβρίου) με την οποία η Άγκυρα αντιδρούσε στην υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με της εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της, κυκλοφόρησε την Τετάρτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία.
Το σχετικό αίτημα υπέβαλε με επιστολή του στις 21 Σεπτεμβρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ζητώντας να κυκλοφορήσουν ως μέρος των θεμάτων 41 (κυπριακό) και 74 (Δίκαιο της Θάλασσας και Ωκεανών) της Γενικής Συνέλευσης και του Σ.Α.
Η δήλωση Ακσόι ανέφερε ως γνωστόν ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα «η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ επαναλαμβάνεται ο γνωστός ισχυρισμός ότι η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».
Η ίδια ανακοίνωση περιείχε προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr, militaire.gr, kathimerini.com.cy