Τέλος σε μια μακρά περίοδο αδράνειας αναφορικά με την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βάζει η επικείμενη ενεργοποίηση του σχεδίου “Ηρακλής” της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις για την ενεργοποίηση του σχεδίου θα “τρέξουν” πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες, με την έγκρισή του από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμένεται, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα. Η προετοιμασία του εφαρμοστικού νόμου έχει ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση, με στόχο ο νόμος για τη λειτουργία του ελληνικού Asset Protection Scheme να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Το σχέδιο έλαβε χθες ρητά την πλήρη υποστήριξη του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού, του προϊσταμένου του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού, Δημήτρη Μητρόπουλου και του προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.
Το σημείο – κλειδί που κάνει το σχέδιο “Ηρακλής” να απολάβει της εμπιστοσύνης και των επαίνων από πλευράς ευρωπαϊκών Αρχών, είναι το ότι βαδίζει εκτός της “απαγορευμένης ζώνης” των κρατικών ενισχύσεων. Και αυτό το χαρακτηριστικό της δομής του, παράλληλα με την ταχύτητα και αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση για την οριστική επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, φαίνεται ότι επεσήμανε και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.
Για την ΕΚΤ που είναι αρμόδια για την υγεία και τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ένα σχέδιο δραστικής μείωσης των NPLs να πάρει το πράσινο φως από την DGComp. Και για να δοθεί αυτό το πράσινο φως – που σημειωτέον, ούτε η ΕΚΤ, ούτε καμία άλλη ευρωπαϊκή Αρχή μπορεί να “επηρεάσει” – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην “πατιέται η σκανδάλη” των κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε άλλη λύση που θα ζητούσε έστω και ένα ευρώ κρατικό χρήμα για τη λειτουργία ενός σχήματος μείωσης των NPLs, θα ενεργοποιούσε αυτομάτως τη λειτουργία της οδηγίας BRRD περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία αυτή προβλέπει πως το βάρος της κρατικής ενίσχυσης για την εξυγίανση των τραπεζών επωμίζονται πλέον οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες των τραπεζών. Και για την μη ενεργοποίησή της, παλαιότερα στην περίπτωση της Ιταλίας, είχε “παλέψει” ο Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να αποσοβηθεί ένα καίριο πλήγμα στους καταθέτες των ιταλικών και προοπτικά, στους καταθέτες όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το ότι επιτυγχάνεται να λειτουργήσει ένα σχήμα μείωσης των ελληνικών NPLs χωρίς να ενεργοποιούνται οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και BRRD, δημιουργώντας, μάλιστα, μία “πατέντα” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι το στοιχείο που κάνει τον απερχόμενο επικεφαλής της ΕΚΤ να δίνει τα εύσημά του για τον “Ηρακλή”. Και μάλιστα, με το δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, “σκόπελο” που επίσης ξεπερνάει η δομή του “Ηρακλή”.
Πέραν του σημείου – κλειδιού της παράκαμψης των κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την πλήρη υποστήριξή του στο σχέδιο “Ηρακλής” για το γεγονός ότι πρόκειται για καινοτόμα λύση (χώρα non investment grade αποκτά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για την πώληση NPLs), η οποία αντιμετωπίζει συστημικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (θα απαλλάξει τους τραπεζικούς ισολογισμούς από NPLs 30 δισ. ευρώ) και επίσης εκμεταλλεύεται το “μπουμ” της αγοράς ομολόγων.
ΠΗΓΗ: capital.gr