Με την “εξέγερση” των “γαλάζιων” περιφερειαρχών και δημάρχων βρίσκεται η κυβέρνηση σχετικά με την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις εκρηκτικές, πλέον, προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με την μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου και την αξιοποίηση υπαρχουσών δομών φιλοξενίας σε αρκετές περιοχές, κυρίως, όμως, στην Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Κι ενώ αυτή φαίνεται να είναι η μοναδική εφικτή λύση, την ώρα που στην Μόρια έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 13.000 άτομα, καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει εγκαίρως το πρόβλημα, οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με τη Ν.Δ προχωρούν σε “αντάρτικο”, αρνούμενοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στις περιοχές τους.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση γίνεται διπλό: αφενός στα νησιά που βρίσκονται στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης και από την άλλη στην άρνηση των περιφερειαρχών. Ενόψει, μάλιστα, της εκλογής νέου προέδρου στην Ένωση Περιφερειών (με υποψηφίους τρεις “γαλάζιους”, τους Απ. Τζιτζικώστα, Κ. Αγοραστό και Γ.Πατούλη), η αντιπαλότητα σχετικά με το οξύ πρόβλημα εντείνεται και μαζί και η ρητορική κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Όπως γράφει το news247.gr, kατά της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου για μετανάστες ανά την επικράτεια και υπέρ της διεκδίκησης χρηματοδότησης από την ΕΕ για “κοινωνική πρόνοια για Έλληνες”, ώστε να αποφευχθούν -όπως τόνισε- φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού τάχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός έριξε σειρά από “βόμβες” στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα “βιώσιμο, αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, χωρίς όμως να παραβλέπονται και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών”.
Ειδικότερα ο κ. Αγοραστός διαφώνησε με το κυβερνητικό σχέδιο για μεταφορά σε δεύτερη φάση και μεταναστών προς απέλαση σε δομές κλειστού τύπου ανά την επικράτεια, εκτιμώντας ότι η δημιουργία επί της ουσίας “στρατοπέδων” θα προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει η χώρα να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας.
Το σκεπτικό του προέδρου της ΕΝΠΕ είναι ότι ναι μεν η ΧΑ δεν βρίσκεται στη Βουλή, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος ακραίες φωνές να εκμεταλλευθούν προβλήματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού στρέφοντας τις τοπικές κοινωνίες κατά των προσφύγων και μεταναστών για τα δικά τους μικροκομματικά οφέλη. Και οι προτάσεις του έχουν ως στόχο να προλάβει οποιονδήποτε άλλον η πολιτεία απευθυνόμενη στη μερίδα εκείνη των τοπικών κοινωνιών που έχει εχθρικά αισθήματα απέναντι στους μετανάστες και η οποία για παράδειγμα υποστηρίζει ότι “ταΐζουμε τους μετανάστες”, αν και βέβαια από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ, αφού η διαχείριση του προσφυγικού χρηματοδοτείται απο κοινοτικά κονδύλια.
Μάλιστα η εισήγηση του κ. Αγοραστού που υιοθέτησαν οι περιφερειάρχες (οι 12 εκ των 13 σημειώνεται ότι προέρχονται από τη ΝΔ) ζητά και την απεμπλοκή των ΜΚΟ από τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, με το σχόλιο: “Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμικό κράτος”.
Ειδικότερα ο κ. Αγοραστός είπε μιλώντας στο ΔΣ της ΕΝΠΕ: “Η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της όλο το βάρος της Ευρώπης και πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε σοβαρό κράτος, που διαθέτει δομές, στρατηγική και σχέδιο. Στην ελληνική πίστη και στο ελληνικό DNA υπάρχει ισχυρό το αίσθημα της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Παράλληλα όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη και το καταγεγραμμένο σε πρόσφατες έρευνες αίσθημα overdose της ελληνικής κοινωνίας. Δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι με διαδρομή ζωής που πλήρωσαν φόρους και εισφορές και που η κρίση τους οδήγησε σε σημείο να μην μπορούν σήμερα να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού”.
Το φλέγον θέμα των αυξημένων προσφυγικών ροών συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης στο ΔΣ της ΕΝΠΕ και οι περιφερειάρχες κατέληξαν και ζητούν σχέδιο με βάση τους παρακάτω άξονες δράσης:
-”Αυστηρή φύλαξη των συνόρων
-Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου
-Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους
-Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ.
– Όχι νέες δομές-στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στην λειτουργία της
-Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά
-Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
-Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και του Δήμους
-Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την Ε.Ε. μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας.”
Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε επίσης ότι “επιπλέον χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς καλείται να κάνει τί. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας.” Και δήλωσε ότι θα θέσει όλα τα παραπάνω θέματα σε συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.
Αλ. Χαρίτσης: “Ότι σπέρνεις θερίζεις”
Με αφορμή τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΝΔ μετά και αντιδράσεις που εκφράστηκαν από «γαλάζιους» περιφερειάρχες και δημάρχους.
Κάνει λόγο για το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην αδράνεια, γεγονός που, κατά τον Αλέξη Χαρίτση, φανερώνει την αναποτελεσματικότητα αλλά και η υποκρισία της στο προσφυγικο.
«Ο,τι σπέρνεις, θερίζεις…», σχολιάζει χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετη η ΕΝΠΕ σε «δομές/στρατόπεδα» για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντίθετο σε νέες «δομές-στρατόπεδα» για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), γιατί -όπως υποστηρίζει- «σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της».
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ, που στη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε εκτάκτως το θέμα, ζητά ένα αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό με βάση τους εξής άξονες δράσης:
«- Αυστηρή φύλαξη των συνόρων
– Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου
– Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους
– Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ
– Όχι νέες δομές/στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της
– Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά
-Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
– Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους- Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας».
«Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στην ομιλία του. Είπε ότι «το προσφυγικό είναι μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας» και υπογράμμισε: «Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς, καλείται να κάνει τι. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας». Επίσης, ανέφερε ότι θα θέσει όλα τα παραπάνω θέματα σε συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.
Η κραυγή του δημάρχου Σύμης
«Κινδυνεύουμε με ξεσηκωμό των μεταναστών» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, για τους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο ακριτικό νησί.
«Στη Σύμη έχουν φθάσει 500 μετανάστες. Ογδόντα είναι κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα, σε ένα νησί 3.000 κατοίκων… Οι 420 περιφέρονται στο νησί ελεύθεροι, χωρίς να έχει γίνει καταγραφή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπακαλοδούκας, στη Σύμη βρίσκονταν τον τελευταίο ενάμιση μήνα 300 μετανάστες και την Πέμπτη έφθασαν ακόμη 198. «Φουσκωτές βάρκες έρχονται σε καθημερινή βάση σαν τουρίστες. Ανενόχλητοι περιφέρονται και κοιμούνται στον κεντρικό δρόμο, μπορεί να χτυπηθούν από αμάξι. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πουθενά… Παρακαλάμε τους Τούρκους να δώσουν λύση, αν είναι δυνατόν», ξέσπασε ο δήμαρχος.
«Την Κυριακή θα είναι 1.000 οι μετανάστες, μίλησα χθες με τον ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. και μού είπε ‘’θα βρούμε λύση’’. Ποια είναι λύση; οι ώρες περνάνε, οι ήμερες περνάνε, αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν επικίνδυνοι, έχουν παιδιά στο δρόμο θα βραχούν αύριο μεθαύριο, δεν έχω γιατρούς… Ντροπή για τους 3.100 ανθρώπους που μένουν σε ένα ακριτικό νησί να αδιαφορεί η πολιτεία», ανέφερε ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας.