Κώστας Βενιζέλος από το hellasjournal.com: Η Κύπρος είναι περικυκλωμένη από την Τουρκία και βαθμηδόν δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός, που αποσκοπεί στην υποταγή της χώρας μας στην κατοχική δύναμη. Η τουρκική προέλαση στο προσφάτως αδειοδοτημένο σε ΤΟΤΑL και ΕΝΙ θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της επιβολής νέων τετελεσμένων.
Μια στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας τείνει να λειτουργήσει -εάν δεν έγινε ήδη- μπούμερανγκ για τη χώρα μας. Ένα στρατηγικό άνοιγμα αναβάθμισης του ρόλου μας, πολιτικά και οικονομικά, για αναβάθμιση ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να οδηγείται στους βηματισμούς της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Ένας ακόμη καταλύτης δεν θα λειτουργήσει. Ένας ακόμη καταλύτης ενδέχεται να οδηγήσει στην προσαρμογή της Κύπρου στις τουρκικές επιδιώξεις, που είναι ο πλήρης έλεγχός της από την κατοχική δύναμη. Η Κύπρος φαίνεται να είναι μόνη σε αυτή την επίθεση που δέχεται. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αιχμάλωτη του μεταναστευτικού και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί το θέατρο του παραλόγου αναφορικά με την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από λόγια έχουμε χορτάσει και η Τουρκία ούτε καν ασχολείται.
Την ίδια ώρα δεν ισχύει, δεν ίσχυσε ποτέ, η άποψη ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός στην ΑΟΖ μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας. Η Ελλάδα; Σαφώς και δεν αρκούν τα επαναλαμβανόμενα μελοδραματικά για συμπαράσταση και συνεργασία. Η Αθήνα, πέραν από τις αδελφικές σχέσεις, τις συμβατικές υποχρεώσεις, μπορεί να αποκτήσει και στρατηγικά πλεονεκτήματα στην περιοχή. Άλλες χώρες το επιδιώκουν, αξιοποιούν τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, η Αθήνα που μπορεί και έχει τις δυνατότητες, γιατί να μην το πράξει; Δεν θα το πράξει. Δεν έδειξε καμία διάθεση διαφοροποίησης. Αν και θα μπορούσε. Η μόνη περίοδος κατά την οποία υπήρχε διαφορετική πολιτική, πολιτική δράσης και πρωτοβουλιών στο Κυπριακό ήταν επί Νίκου Κοτζιά στο ΥΠΕΞ. Τι πρέπει να γίνει;
Πρώτο, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα. Αναστολή του θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Δεύτερο, οι προσφυγές σε διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.) είναι μεν αναγκαίες, ωστόσο δεν αποτελούν αποτρεπτικά εργαλεία.
Τρίτο, η Κυπριακή Δημοκρατία είτε μόνη είτε με άλλες χώρες θα πρέπει να αποτρέψει αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν στην Τουρκία. Η συζήτηση του μεταναστευτικού μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα. Το θέμα αφορά πρωτίστως τους εταίρους μας και μια τέτοια κίνηση μπορεί να τους ενεργοποιήσει. Χρειάζεται ψύχραιμος και αποφασιστικός χειρισμός για να μην στραφούν οι πιέσεις προς τη δική μας πλευρά.
Τέταρτο, να υιοθετηθούν μέτρα που θα αγγίξουν και το κατοχικό καθεστώς. Είναι γνωστό πως υπάρχουν επεξεργασμένα μέτρα, τα οποία παραμένουν στο ψυγείο μέχρι να ληφθεί πολιτική απόφαση. Τώρα είναι η ώρα.
Μια χώρα που δέχεται επίθεση και δεν μπορεί να εκδώσει μια κοινή θέση, ανακοινωθέν, δεν μπορεί και να αντιδράσει αποτελεσματικά. Μια χώρα που δέχεται επίθεση αντί να ασχοληθεί με κινήσεις αποτροπής δεν μπορεί να ασχολείται με την πεπατημένη. Η τριμερής, η πενταμερής, η ΔΔΟ, θα σταματήσουν την τουρκική προέλαση;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί αυτή τη χαιρεκακία. Προελαύνει η Τουρκία στην ΑΟΖ και κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία για να… αυτοδικαιωθούν. Δεν είναι της ώρας.
Πηγή: hellasjournal.com