Εγκαταλείποντας για ακόμα μία φορά τους Κούρδους οι Ηνωμένες Πολιτείες «ενέκριναν» την τρίτη εισβολή του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, μετά και από το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ούτε θα υποστηρίξουν, ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση» στην οποία «θα προχωρήσει σύντομα» ανατολικά του Ευφράτη και την οποία εξήγγειλε προχθές ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ κατά τη διάρκειά της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μάλιστα, η αμερικανική προεδρία σημειώνει πως η Ουάσινγκτον είχε πιέσει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους ώστε να τους πάρουν πίσω, αλλά εκείνες αρνήθηκαν την πρόταση της.
Επομένως, αναφέρει η ανακοίνωση, οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους» της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού χαλιφάτου από τις ΗΠΑ».
Έκλεισε το ραντεβού Τραμπ-Ερντογάν
Προηγήθηκε η συνομιλία των δύο προέδρων για τη σχεδιαζόμενη «ζώνης ασφαλείας», για την οποία ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σημείωσε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή από την τρομοκρατική για τον ίδιο οργάνωση PKK-YPG, την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία την οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK, και για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, Τραμπ και ο Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, έπειτα από πρόσκληση του πρώτου.
Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να εξέφρασε στον ομόλογό του τη δυσαρέσκειά του για τη στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν όσα απαιτούνται με βάση τη συμφωνία των δύο χωρών.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία» πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter
“Παρενέργειες” για Ελλάδα και Κύπρο;
Η “σημειολογία” έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα έπρεπε να προβληματίσει την ελληνική και κυπριακή διπλωματία. Την ώρα που αναχωρούσε από την Αθήνα ο Μάϊκ Πομπέο, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφωνούσε στον Ταγίπ Ερντογάν και του έδινε την έγκριση να εισβάλλει στη Συρία, εγκαταλείποντας τη συμμαχία του με τους Κούρδους που αξιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν πως δεν είναι τυχαίο πως ο Μάϊκ Πομπέο δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για την προμήθεια των S400, ενώ η σκληρή ρητορική του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει πιθανότητα να μείνουν γράμμα κενό περιεχομένου. Άλλοι αναφέρουν πως η Τουρκία, έχοντας λάβει την έγκριση των ΗΠΑ για το μείζον που είναι γι αυτή η Συρία, θα κατεβάσει τους τόνους στο Κυπριακό. Προσώρας κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ούτε η ελληνική, ούτε η αμερικανική πλευρά -κατά την επίσκεψη Πομπέο- αναφέρθηκαν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Τουρκία για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αυτό ίσως συνιστά μια αλλαγή στην ελληνική στάση με αμερικανική παρότρυνση.
Ο Νίκος Δένδιας σπεύδει, άλλωστε, στη Λευκωσία για να συζητήσει τα νέα δεδομένα μετά την επίσκεψη Πομπέο.
Πηγή: efsyn.gr