“Γαλάζιο αντάρτικο» ξέσπασε στη Βόρεια Ελλάδα για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αγωνιώδης προσπάθεια εξεύρεσης χώρων φιλοξενίας για χιλιάδες μετακινούμενους από τα νησιά αιτούντες άσυλο. Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δέχεται καθημερινά “βροχή” τηλεφωνημάτων από περιφερειάρχες και δημάρχους που έχουν εκλεγεί με τη Ν.Δ και οι οποίοι τον πιέζουν να μην μετακινηθούν προς φιλοξενία πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στις δικές τους περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση που δέχεται ο κ. Θεοδωρικάκος έχει μετατραπεί σε εσωτερικό πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Εσωτερικών επιρρίπτει ευθύνες στον συντονισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσωπικά στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έχει πάρει αποκλειστικά στα χέρια του το θέμα των σημείων εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. Η απουσία του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου είναι εμφανής, καθώς με τη νέα δομή της κυβέρνησης δεν διαθέτει σχετικές αρμοδιότητες και περιορίζεται στην “γεωπολιτική” του προσφυγικού και σε διεθνείς συναντήσεις, όπως η πρόσφατη -αναμφίβολα σημαντική- επίσκεψή του στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνονται οι ανησυχίες ιδιαίτερα επειδή οι “γαλάζιοι” περιφερειάρχες, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Κώστας Αγοραστός αλλά και ο Γιώργος Πατούλης “νίπτουν τας χείρας τους” και αποφεύγουν να εμπλακούν στο πρόβλημα και να “επικοινωνήσουν” τις κυβερνητικές αποφάσεις στις τοπικές κοινωνίες, αφήνοντας το δύσκολο έργο στους δημάρχους.
Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το ethnos.gr:
Ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ και τουλάχιστον τρεις δήμαρχοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα διατυπώνουν ανοιχτά και δημόσια τις αντιρρήσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές τους, διαμαρτύρονται για παντελή έλλειψη ενημέρωσης και ζητούν αναλογική κατανομή.
Στα Γρεβενά έχει ξεσπάσει εδώ και δύο μήνες ένας μικρός τοπικός «εμφύλιος» μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ, γνωστού δικηγόρου, Ανδρέα Πάτση, και των ξενοδόχων του νομού.
Με ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, ζήτησε την απομάκρυνση των περίπου 800 προσφύγων και μεταναστών που εδώ και έναν χρόνο διαμένουν σε 11 ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών, υποστηρίζοντας πως με την παρουσία τους απαξιώνεται το τουριστικό προϊόν του νομού και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.
Σημειώνεται πως το αίτημα του κ. Πάτση έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά ξενοδοχεία σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στο πρότυπο του επιτυχημένου «μοντέλου Γρεβενών» στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών.
Στον «γαλάζιο» βουλευτή απάντησαν σε υψηλούς τόνους οι ξενοδόχοι, οι οποίοι τον κατήγγειλαν για διάδοση αναληθών στοιχείων που προσβάλλουν τους επιχειρηματίες, ενώ ζήτησαν όχι μόνο να απομακρυνθούν οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες από την περιοχή, αλλά να ανανεωθούν οι συμβάσεις για τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια, προκειμένου να ορθοποδήσουν.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση λίστας με 11 στρατόπεδα που ενδέχεται να φιλοξενήσουν μετανάστες, δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί να συμβεί κάτι τέτοιο στο 586 Τάγμα Πεζικού των Γρεβενών, που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή. «Τα Γρεβενά έχουν ήδη ‘πληρώσει’ βαρύ τίμημα στην εθνική προσπάθεια για τη διαχείριση του Προσφυγικού, τίμημα που δεν μπορεί άλλο να επιβαρυνθεί από πρόχειρες και βολικές αποφάσεις, που θα μας βρουν σκληρά απέναντί τους» τόνισε.
Παιονία Κιλκίς: Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού
Στις 2 Σεπτεμβρίου ο πληθυσμός του camp της Νέας Καβάλας διπλασιάστηκε «προσωρινά», με τη μεταφορά χιλίων αιτούντων άσυλο από τη Μόρια της Λέσβου και την εγκατάστασή τους σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας. Η δέσμευση που είχε δοθεί τότε ήταν πως αυτό θα διαρκούσε το πολύ για τρεις εβδομάδες, μέχρι την ολοκλήρωση εργασιών σε υπό κατασκευή νέες δομές. Σήμερα ήδη διανύουμε την έκτη εβδομάδα από τότε και οι μετανάστες όχι μόνο δεν μετακινήθηκαν, αλλά υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά νέου αριθμού μεταφερόμενων από τα νησιά.
Ο δήμαρχος Παιονίας, Κώστας Σιωνίδης, έχει διατυπώσει την διαμαρτυρία του με δημόσιες τοποθετήσεις και την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Σημειώνεται πως ο ίδιος από την αρχή είχε προειδοποιήσει πως η δομή δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, λόγω κυρίως μη επάρκειας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.
Επιπρόσθετα, η περιοχή της Νέας Καβάλας είναι εκτεθειμένη σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως έδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία, όταν ισχυρός Βαρδάρης σάρωσε τις σκηνές των προσφύγων και ξήλωσε 70 απ΄αυτές.
Σέρρες: «Κεραυνοί» από τον δήμαρχο για το νέο camp
Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των αρμόδιων υπουργών, ο νέος δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για «πραξικόπημα», με αφορμή την δημιουργία νέας δομής δίπλα στην υφιστάμενη και την εγκατάσταση επιπλέον προσφύγων σ΄ αυτήν, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
«Η πραξικοπηματική απόφαση για την επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας στις Σέρρες με τον διπλασιασμό της χωρητικότητάς της και αιφνιδιαστική μεταφορά σ’ αυτήν μεταναστών έλαβαν χώρα χωρίς την παραμικρή διαβούλευση ούτε καν ενημέρωση της δημοτικής Αρχής.
Κανείς εκπρόσωπος του υπουργείου ούτε καν χαμηλόβαθμος δεν μπήκε στον κόπο να μας τηλεφωνήσει έστω και να μας ενημερώσει για την μεταφορά αυτή, αναφέρει σε επιστολή του προς τους κ.κ. Χρυσοχοϊδη και Κουμουτσάκο, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για υιοθέτηση καταδικασμένων πρακτικών της προηγούμενης.
Σημειώνεται πως δίπλα στην υφιστάμενη δομή των 620 ατόμων, έξω από την πόλη των Σερρών, στήθηκε το καλοκαίρι νέος χώρος φιλοξενίας, δυναμικότητας 770 προσφύγων και μεταναστών, με διπλά προκάτ σπιτάκια, στα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί περισσότερα από 300 άτομα. Τόσο στην παλιά όσο και στη νέα δομή φιλοξενούνται αποκλειστικά πρόσφυγες της φυλής Γεζίντι.
Δήμος Βόλβης: Περισσότεροι πρόσφυγες από ολόκληρη την Πελοπόννησο
Ο περιφερειακός Δήμος Βόλβης, βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης έχει στην ουσία τρεις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, με συνολική δυναμικότητα σχεδόν 3.000 ατόμων: Περισσότεροι από χίλιοι έχουν εγκατασταθεί στα Λουτρά Απολλωνίας, άλλοι 600 εγκαθίστανται σταδιακά στη νέα δομή που στήθηκε στο Βαγιοχώρι, ενώ σε ξενοδοχεία στην παραθεριστική περιοχή των Βρασνών φιλοξενούνται μερικές εκατοντάδες, που ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 1.300, όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα.
«Ένας μικρός δήμος μόνος του φιλοξενεί περισσότερους από ολόκληρη την Πελοπόννησο» δήλωσε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, και ζήτησε αναλογική κατανομή σε ολόκληρη τη χώρα.
Πηγή: ethnos.gr