Αθώος κρίθηκε ο Σταύρος Ψυχάρης και τα δέκα στελέχη της Alpha Bank για τα δάνεια συνολικού ύψους 44,7 εκατ. Ευρώ που πήρε ο άλλοτε πανίσχυρος εκδότης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους κρίνοντας ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν για τα επίμαχα δάνεια ήταν σύμφωνες με τις εγκυκλίους της Τράπεζας της Ελλάδος και τους εσωτερικούς κανονισμούς της τράπεζας.
Επιπλέον, οι δικαστές έκριναν πως δεν βεβαιώθηκε η ζημιά της τράπεζας η οποία άλλωστε με τους όρους που έθεσε στο δεύτερο δάνειο το οποίο χορήγησε στο Στ. Ψυχάρη πέτυχε τη διασφάλιση των συμφερόντων της.
Σύμφωνα με την απόφαση, την συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία ενώ ορθώς δεν προχώρησε η τράπεζα σε ρευστοποίηση ενώ από την αναζήτηση πρόσθετων καλυμμάτων δεν βρέθηκαν περιουσιακά στοιχεία.
Όλοι οι χειρισμοί αποσκοπούν στη συνέχιση της λειτουργίας του ΔΟΛ ενώ με το δεύτερο δάνειο, επιτεύχθηκε η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης η οποία είναι σε εξέλιξη με αποτέλεσμα να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι απαιτήσεις της τράπεζας.
Απόντος του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος δεν εμφανίστηκε σε καμία συνεδρίαση του δικαστηρίου, λόγω των προβλημάτων υγείας του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας εξέδωσε πριν από λίγο την απόφασή του για τα περίφημα δάνεια που χορηγήθηκαν στον πρώην επικεφαλής του ΔΟΛ, κατά την περίοδο 2010-2017.
Ύστερα από μία μακρά διαδικασία, οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο του αποδεικτικού υλικού αποφάσισαν ομόφωνα την απαλλαγή του άλλοτε πανίσχυρου εκδότη από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία που αντιμετώπιζε για τα δάνεια συνολικού ύψους 44.700.000 ευρώ από την Alpha Bank.
Το δικαστήριο, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ελισάβετ Βίδρα, απάλλαξε και τα δέκα στελέχη της Alpha Bank που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της απιστίας.
Τα δάνεια που «έπνιξαν» τελικά τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο εκδότη και έβγαλαν στο «σφυρί» περιουσιακά του στοιχεία, τον έφεραν κατηγορούμενο για τους όρους και τις εγγυήσεις που έδωσε, καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η «δανειοδότηση εγκρίθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις της τράπεζας».
Τόσο τα τραπεζικά στελέχη που μοιράστηκαν το εδώλιο του κατηγορουμένου όμως όσο και οι μάρτυρες που κατέθεσαν ωστόσο υποστήριξαν πως ακολούθησαν τη συνήθη πρακτική, προτιμώντας να τον διευκολύνουν με δεδομένη τη μεγάλη δανειακή του έκθεση παρά να καταγγείλουν τις συμβάσεις που είχε υπογράψει, μιας και μέχρι το 2010 υπήρξε φερέγγυος και οποιαδήποτε άλλη ενέργειά τους θα οδηγούσε στα «βράχια» το ΔΟΛ και θα ζημίωνε τα συμφέροντα της τράπεζας.
«Δεν πυροβολείς τον δανειολήπτη σου σε τέτοιες ακραίες οικονομικές καταστάσεις όπως αυτές που περνούσε η χώρα, γιατί ο πρώτος που θα χάσει θα είναι η τράπεζα» είπαν χαρακτηριστικά στις απολογίες τους.
Με το σκεπτικό αυτό και η εισαγγελέας της έδρας ήταν απαλλακτική για όλους τους κατηγορουμένους θεωρώντας σύννομες τις ενέργειές τους, σύμφωνες με τη γενικότερη πρακτική τους η οποία ακολουθείται στις περιπτώσεις μεγάλων δανειοληπτών.
Σύμφωνα μάλιστα με την εισαγγελέα ο κ. Ψυχάρης δεν είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση φιλίας με τους κατηγορούμενους υπαλλήλους της τράπεζας, εκτός των τραπεζικών του συναλλαγών.
ΠΗΓΗ: mononews.gr